Intel drar tillbaka annonskampanj efter påtryckningar från antifeminister

9:00 3 Okt 2014

Operation disrespectful nod.

Så kallas den senaste vändningen i den till synes aldrig avtagande skitstormen som är #GamerGate och Quinnspiracy. (För dig som inte följt med så här långt, kolla den här texten samt kolla tidslinje och länklista här).

Operation disrespectful nod går i korthet ut på att GamerGate-ivrarna sätter press på företag som köper annonser på spelsajter där skribenter med ”feministisk agenda” får komma till tals.

Igen, alltså: (1) journalist/krönikör/skribent skriver feministisk kritik på spelsajt, (2) Anti-feminister sätter press på annonsörerna i hopp om att (3) annonsörerna ska dra tillbaka sitt ekonomiska stöd.

Rörelsen som är ute efter personer som Zoe Quinn och Anita Sarkeesian har insett att de bara kommer så långt med hot om död, våldtäkt och våld mot släkt och vänner. Det räcker inte heller med att sprida nakenbilder och login-uppgifter till Paypal-konton. Nej, nu vill de också se till att antingen sänka de spelsajter som vågar stå upp för orättvisorna i spelbranschen – eller ser till att de inte vågar anlita de skribenter som märkts som ”Social Justice Warriors”.

Det värsta? Att det funkar.

Mikroprocessormakarna på Intel har nämligen nyligen dragit tillbaka en annonskampanj från spelutvecklarsajten Gamasutra, efter att de tagit in en ”opinion piece”/krönika från Leigh Alexander. I krönikan kritiserade och dödförklarade Alexander den manliga gamer-kulturen.

gamasutra.jpg

Gamasutra bekräftade händelseförloppet. Intel har fortfarande inte uttalat sig i frågan.

Ett externt, stort företag sätter nu alltså, indirekt, press på Gamasutra att sluta ge utrymme till personer som uttrycker feministiska åsikter. Läxan Intel vill lära oss är att idioti och människofientlighet är okej, så länge tillräckligt många ger uttryck för det. Och ”många” är ju, som tidigare bevisats, ett otroligt relativt begrepp. #GamerGate och #NotYourShield har bevisligen haft en stor mängd fejkade konton på sin sida.

Men det här är tyvärr ingen isolerad företeelse. När jag samlade hälsningar från svenska spelutvecklare var det flera som berättade att de absolut inte fick tillåtelse att berätta på vilket företag de arbetade. De stora företagen vågar inte ta ställning. Och detta i frågor som inte på något sätt borde vara kontroversiella.

I min bok går det inte att INTE ta ställning. Antingen är du för en mer jämställd bransch och en kultur som är till för alla – oavsett vem du är – eller så är du emot det. Intel har bekänt färg, och jag hoppas av hela mitt hjärta att alla vi gamers (eller vad vi nu väljer att kalla oss) som fortfarande har ett förnuft på alla möjliga sätt visar att det här är FEL.

Och till alla som fortfarande hävdar att GamerGate alltid handlat om pressetik och tveksamma journalistiska principer: hur kan ni läsa om allt det här utan att inse vilka ni spelar i händerna? GamerGate handlar inte om att föra en diskussion över huvud taget. GamerGate handlar om att tysta en viss sorts åsikter. De sajter och personer som nu blir utsatta för de här kampanjerna har inte bevisats ha oegentliga relationer med de som de bevakar. De har bara ett gemensamt: de ger uttryck för feministiska åsikter. Men det går inte att föra en diskussion när den ena sidan anonymt hotar och förföljer sina meningsmotståndare. Det går liksom inte ens att ta debatten när den ena sidan bara svingar sina järnrör i blint raseri.

Samtidigt som allt det här händer berättar New York Times att de fått en snabb chatstund med Zoe Quinn, kvinnan som befinner sig mitt i skitstormens öga. Hon berättar att hon couchsurfat de senaste två månaderna, eftersom hon inte känner sig säker i sitt eget hem. Hon har ingen aning om hur länge det kommer pågå.

Människor förföljs och hotas till livet för att de ger uttryck för sina personliga åsikter. Hur länge ska det här behöva fortgå?

25 kommentarer | “Intel drar tillbaka annonskampanj efter påtryckningar från antifeminister”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. VarförPåDS? skriver:

  Det är ju lite svårt att inte himla med ögonen när man läser att nu är det tydligen GG som ville tysta istället för att diskutera med tanke på all nedstängning av diskussion den andra sidan höll på med i början av den här skitstormen.

  För övrigt så går det visst att inte ta ställning. Världen är inte svart och vit.
  Oavsett vilken ståndpunkt du väljer att ta i det här, så kan du få väldigt mycket skit för det. Du ser blint raseri från en sida, samtidigt som du är helt blind för den andra sidans raseri.

 2. Du borde kunna bättre skriver:

  Tycker din rapportering på GG har varit överdrivet inkompetent och godtrogen till speljournalist etablissemanget. När Eron la upp ”the Zoe post” avfärdade du honom som ett patetiskt frusterat ex och du sa att hans screenshotade konversationer var antagligen falska. När sen Quinn lägger upp egna screenshotade konversationer skriver du om de som om de var bevisat autentiska. Gör feminism och trakasseri en immun från att göra ett urval av information?

  Läs denna artikel om du vill få ett mer sakligt grepp om det hela: http://techcrunch.com/2014/09/25/gamergate-an-issue-with-2-sides/

 3. Maja skriver:

  ”Carina” som uppenbarligen är en SD-man, kan vi skita i, men ni två andra: vad tycker ni om dödshot och våldtäktshot?

 4. Du borde kunna bättre skriver:

  Såklart att personliga påhopp och hot är hemska. De som har gjort det verkar ju verkligen bara hata kvinnor och feminism inom tv-spel. Men journalister har behandlat alla GG:are likadant, som om de alla var patetiskt misogina internet troll som är rädda för tjejer i deras favorithobby.
  Den närmaste analogen till detta är nog SD. Istället för att sakligt förklara varför SD:s politik är fel på nästan alla punkter så försökte man måla upp alla som sympatiserar med SD som smygnazister som vill deportera alla som inte är homogent ”svenska”. Vad har detta lett till? Jo, SD fick 13% i valet och #Gamergate har en miljon tweets.

  Det sorgliga med det här är att jag i grunden håller med Michael Gill, tv-spel behöver mer feminism, diversitet och jag vill gärna se tv-spel bli allt mer konstnärliga. De riktiga argumenten och problemen runt journalistisk etik har (för det mesta) blivit bemötta och åtgärdade. Idag är GG mest en hatmaskin utan något realistiskt mål. Men det blir jävligt svårt att ta den feministiska sidan i debatten när folk beter sig så här:
  http://www.breitbart.com/Breitbart-London/2014/09/17/Exposed-the-secret-mailing-list-of-the-gaming-journalism-elite
  http://i.imgur.com/zqAUzG5.jpg
  http://apgnation.com/archives/2014/09/09/6977/truth-gaming-interview-fine-young-capitalists

 5. Potatis skriver:

  Fast Leigh Alexander är ju iofs rasist som själv sagt att hon vill ha en ”våldsam kulturellt motreaktion” mot ”ghettofolk”?

 6. Mikael Bergström skriver:

  ”Härligt att industrin börjat första att vi normala är den största kundgrupper och att alla queerinnehåll irriterar och äcklar de flesta kunderna. Jag får spykänslor när jag ser transor och tjejer som håller på med varandra.”

  Själv får jag spykänslor när självutnämnda ”normala” försöker få närmast sjuklig homofobi och transfobi att framstå som något vettigt och eftersträvansvärt.

 7. sak skriver:

  Det mest ironiska är ju att dessa GamerGate tydligen anser att saker är ok när de själva gör det. Det är tydligen inte ett pressetiskt problem när de själva ska påverka pressen. Och här är det ju dessutom helt tydligt att de gjort detta till skillnad från deras egna anklagelser som visat sig vara falska. De fanatiska gamergates-äcklen fortsätter att inte imponera på vettigt folk. Tyvärr finns det gott om puckon att imponera på därute.

 8. Anna Henriksson skriver:

  Tack för att du skriver om detta! <3

 9. spotify codes skriver:

  free spotify codes for all of you …
  how to get free spotify premium codes

 10. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast

 11. Facebook account hacker skriver:

  Account passwords to hacking are much like coins are to the subway surfer video game.

  http://freefacebookaccountshacker.com

 12. fbaccount121 skriver:

  This is the right webpage http://www.fbaccountrecoverer.com/ for getting facebook hack online without paying any cost.

 13. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 14. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 15. Dubai SEO skriver:

  I am impressed by your post. It contains very informative data and i gain a lot information from it. It is very useful for me. Thanks for sharing and keep on sharing that type of posts. It is brilliant blog. I like the way you express information to us. It is very useful for me. You are doing great job and thanks for sharing.

 16. The SHEIN Affiliate Program represents a lucrative opportunity for individuals and content creators looking to monetize their online presence while promoting trendy fashion products. With its global reach, competitive commissions, and strong affiliate support, SHEIN has established itself as a prominent player in the affiliate marketing space.

 17. David skriver:

  I like your work. Thank you for sharing this informative and helpful post with us. Here’s how one can get glowing and brightened skin. Start using 10% Vitamin C Serum. It hydrates deeply, improves elasticity, and fights sun spots. Say goodbye to dullness and hello to a youthful glow. This serum shields from the aging effects, brightens dark spots, and boosts collagen. It provides instant brightness, hydration, and smoother skin. Elevate your skincare routine today!

 18. Intel’s withdrawal of an advertising campaign due to pressure from anti-feminists underscores the ongoing tension around gender issues. It highlights the challenges companies face in navigating societal debates and balancing diverse perspectives. This incident reflects the broader societal conversation on how brands respond to differing viewpoints while staying true to principles of inclusivity and gender equality.

  Apply now for best jobs top recruitment agencies in pakistan

 19. As of my last knowledge update in January 2022, I don’t have specific information about an Intel ad campaign being withdrawn due to pressure from anti-feminists. The landscape of advertising and social issues can change, so it’s recommended to check the latest news sources or official statements for the most current information on this topic.

  Apply for best jobs now .top recruitment agencies in pakistan.Thank you!

 20. Alfalah Host skriver:

  Intel’s decision to withdraw its ad campaign following pressure from anti-feminist groups underscores the ongoing tensions around gender equality in advertising. This move highlights the challenges companies face when navigating social and political issues in their marketing strategies. It also raises important discussions about corporate responsibility and standing up for inclusive values.

  Best Digital Marketing Agency In Pakistan. Alfalah host

 21. Allied materials skriver:

  Intel’s retreat follows the relentless pressure exerted by anti-feminist factions, signaling a disheartening capitulation to regressive ideals. In the wake of this withdrawal, the struggle for gender equality faces yet another setback, highlighting the persistent challenges of combating misogyny in all its forms. The decision underscores the ongoing battle between progress and resistance, as corporations navigate the complexities of social responsibility amidst a polarized landscape.

  ready mix concrete Pakistan

 22. Alfalah Books skriver:

  Intel’s withdrawal of an advertising campaign following pressure from anti-feminist groups underscores the complexities of corporate decision-making amid social controversies. This move reflects the intersection of business interests and societal values, highlighting the ongoing debates surrounding gender equality and the role of corporations in promoting inclusive messaging. It also prompts discussions about the power dynamics between companies, advocacy groups, and the broader public sphere.

  Remote Bookkeeping services in Pakistan.

 23. Intel’s decision to retract its ad campaign amid pressure from anti-feminist groups highlights the complexities of corporate responsibility and societal values. This move prompts discussions about the role of corporations in promoting gender equality and the influence of advocacy groups on corporate decisions. It underscores the ongoing tensions surrounding gender issues and the importance of navigating these sensitivities with transparency and integrity.Airport taxi

 24. Crafts Emporium skriver:

  ”Intel’s retreat from its ad campaign under pressure from anti-feminists highlights the ongoing battle for gender equality in corporate spaces.”

  ”The incident underscores the importance of standing firm against regressive forces and reaffirming commitments to inclusivity and diversity.”

  Illuminate your space with our stunning range of lamps. From sleek and modern designs to timeless classics, our lamps add warmth and
  ambiance to any room. Whether you’re reading, working, or simply relaxing, our lamps provide the perfect lighting solution for every situation.

  lamps in pakistan

 25. ”Påtryckningar från antifeminister” är ett uttryck på svenska som betyder ”Pressures from anti-feminists” på engelska. Det refererar till påverkan eller påtryckningar från personer eller grupper som är emot feministiska idéer eller rörelser. Det kan syfta på motstånd eller hinder som upplevs av feminister eller deras verksamheter.

  Best Eye Hospital In Pakistan.
  general Eye Clinics

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp