#StopGamerGate2014

9:01 17 Okt 2014

I ganska exakt två månaders tid har jag skrivit om Quinnspiracy nu. Det skruvade svartsjukedramat där en sårad man vände sig till internets baksida för att få hjälp att smutskasta sin exflickvän – och som snabbt spann långt bortom kontroll.

Under den här tiden har jag skrivit ett par inlägg i veckan om Quinnspiracy, Gamergate, Notyourshield, Operation Disrespectful Nod, Krampus – och allt vad hashtaggarna nu kunnat heta. Dagligen har det kommit nytt stoff till blogginlägg som känts allt sjukare att skriva. Individer som pekats ut och gjorts till måltavlor för att sedan bli nedskjutna (än så länge bara bildligt, tack och lov) av mobben. Storföretag som valt att ta ställning för anti-feminister. Utvecklare som tvingats lämna branschen av rädsla och ilska. Människor som inte vågat sova i sitt eget hem. Och så nu senast, ett otroligt grafiskt och verkligt terrorhot.

Det har varit två vidriga månader, på många sätt. Två månader då jag tror att vi alla upprepade gånger stannat upp och undrat var det här ska kunna sluta någonstans. Och idag, för första gången, känns det som att det kanske kommit till någon slags vändpunkt. Jag har blivit kontaktad och intervjuad av DN, Västerbottens-Kuriren, Metro och Sveriges Radio för att prata om det här. I dagens P3 Nyheter tas ämnet upp, i Kulturnytt likaså. I New York Times pryder Anita Sarkeesian omslaget idag – och får stort utrymme på fjärde sidan i tidningen. #Stopgamergate2014 trendar på twitter. Allt fler röster höjs mot det här nu. Men spelföretagen fattas fortfarande.

Men samtidigt är det viktigt att förstå att det här inte är ett problem som uppstod i och med att Zoe Quinn blev utpekad i augusti. Spelbranschen har enorma mångfaldsproblem – och slutprodukten är ofta ett bevis på just detta. Spelkulturen är på sina håll otroligt misogyn och hård. Anita Sarkeesian har blivit hotad till livet i flera år. Svenska speljournalister har blivit hackade, fått privata bilder publicerade – och i vissa fall till och med fått ordet ”DÖ” skrivet i bajs på sin ytterdörr.

Och när Petter Hegevall, chefredaktör för ”Europas största speltidning” – gratistidningen Gamereactor, intervjuas av Sveriges Radio berättar han att han tycker att debatten om sexism i spelbranschen gått för långt.

– Givetvis finns det plats för det och det tycker jag ska ske, men sen tycker jag inte man ska tappa fotfästet som jag tycker att många spelmedier har gjort, inte minst i Sverige och inte minst de senaste två åren.

Det här är alltså samme Hegevall som listat ”Spelvärldens skrytigaste strutar” till förmån för bröstcancerforskning. Som tycker det är larvigt att Pressbyrån tar ställning för Pride och HBTQ. En person som driver en gratistidning som har stort genomslag bland pojkar i yngre tonåren – och som på allvar tycker att debatten om sexism i spelbranschen gått för långt.

En liten reality check, Petter: det har den inte. Alltså på riktigt inte. Däremot är det EXAKT vad Gamergate-hetsarna vill få oss att tro.

Spelbranschen har stora problem, men det som blivit tydligt är att spelkulturen – och MÄNSKLIGHETEN – har större problem. Gamergate handlade aldrig om journalistik eller om pressetik. Det var bara en genialisk rökridå för en hatkampanj riktad mot kvinnliga spelutvecklare och feministiska journalister. En hatkampanj som springer ur ett högerkonservativt amerika – och som bär många likheter med hur högerextrem propaganda brukar produceras.

Spelföretagen behöver stå upp och säga ifrån nu. (De svenska) speltidningarna med. Det funkar inte att bara stå tysta och titta på, i rädsla för att bli olönsamma eller irritera sin läsekrets. Vi MÅSTE ta diskussionen.

Kanske har vi passerat det värsta nu. Kanske kan vi dra oss tillbaka, slicka våra sår och på något sätt ta oss vidare. Kanske kan vi alla tillsammans försöka definiera hur vi vill att spelkulturen ska vara – och komma fram till att det ska vara en plats där alla får vara med?

13 kommentarer | “#StopGamerGate2014”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Tove skriver:

  Hela internet borde ha en triggervarning snart för jag mår alltid dåligt vart jag än vänder mig. Att ens fundera på att synas på internet ger mig ont i magen på riktigt, ingen social media eller blogg eller twitter för om jag blev utsatt för bara en liten bråkdel av hatet så skulle jag gå under, så det är bättre att låta bli eller hur? Spökar runt i kommentarer istället och försöker skicka pepp där pepp och kärlek förtjänas..så..PEPP *pepp*!

 2. Anna Sortti skriver:

  … och ännu mera pepp! Samt en stor skopa cred!
  Det är oerhört viktigt att offentliga personer/organisationer/företag, med opinionskapital, tar fighten och säger ifrån. Hoppas att spelföretagen snart hakar på och visar enad front mot de hatiska attityderna som smutsar ner hela spelhobbyn.

 3. Joel skriver:

  Hej!
  Följer din blogg och tycker det är jättebra att du följer och uppmärksammar hela gamergate-grejen.
  Skulle bara säga att Hegevall själv har kommenterat SR-intervjun i sin blogg, och tycker han blev väldigt orättvist framställd. Ni måste inte bli bästa polare för det, men det vore kanske bra att höra vad han tycker om hela grejen utan klippningen?
  http://www.gamereactor.se/blog/petter/777324/

  (Har länkat din denna blogg i kommentarerna btw. ;) )

 4. Peter J skriver:

  Oerhört jobbigt tonläge. Båda sidor ligger i skyttegravar som fylls till bredden av troll, tjafs och skrik. All heder åt er, men jag förstår verkligen inte hur ni orkar lägga ner all tid…

 5. John skriver:

  ”Vi MÅSTE ta diskussionen.” – Micheal Gill
  är det därför ni på nöjesguiden tar bort kommentarer eller förlöjligar personer(på twitter såklart så de inte ser dem) som inte tycker som er? hur är det att föra en diskussion, ser mer ut som att ni predikar era åsikter utan att vilja ha en diskussion.

 6. SPEL – Michael Gill skriver:

  Mig veterligen har de enda kommentarerna som tagits bort från min blogg varit av hatisk/homofobisk natur. Förlöjligandet får du gärna precisera lite närmare, jag förstår inte alls vad du syftar på.

 7. AA skriver:

  ”En person som driver en gratistidning som har stort genomslag bland pojkar i yngre tonåren – och som på allvar tycker att debatten om sexism i spelbranschen gått för långt.”

  Men debatten om sexism och kön i spelbranschen är väl ändå inte endimensionell? Du vet inte vad han menar när han säger att debatten har gått för långt, men vi kan nog vara säkra på att det inte handlar om ”debatten” huruvida det är fel att läcka journalisters privata bilder eller hota kvinnor…

 8. SPEL – Michael Gill skriver:

  Nej, det är rätt tydligt att Petter menar att de recensenter som ”envisas” med att göra feministiska analyser när de recenserar spel gått för långt. Han hänvisar till en Lost Planet 2-recension som fått 1/10 i betyg pga en kvinnlig karaktär med urringning (jag kan inte bedöma recensionen han syftar till pga jag vet inte vilken det är).

 9. Carl skriver:

  Kan du inte skriva lite om de dödshot som riktats mot sansade gamergate-supportrar, t ex boogie2988?

 10. I like to use this easy and perfect way for the getting any knowledge because here i get more things in compare to other site.

 11. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 12. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 13. anjli20 skriver:

  I find this method of learning to be more efficient and tailored to my needs than other methods. I get more out of it, and I can take the information and put it to use more effectively.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg