Framtidsdrömmar: Oculus Rift får prislapp

3:13 7 Jan 2016

699 euro. Någonstans där, eller eventuellt lite högre, kommer prislappen ligga för Oculus Rift. Det första riktiga Virtual Reality-alternativet som når konsument under 2016. Det har ju länge funnits frågetecken som vi alla väntat på att få räta ut när det kommer till den här andra riktiga VR-vågen. Prislappen är en av de större frågetecknen. Hur brett måste VR-hjälmarna slå för att få riktigt fotfäste? Med en prislapp på drygt 7000 kronor – och utöver detta också ytterligare krav på hur pass uppgraderad din PC-dator (som hjälmen ska anslutas till) är – är frågan om det här är revolutionen vi alla hoppats/drömt om. Intressant är ju att se hur de närmaste konkurrenterna ställer sig till Oculus prislapp. Kommer Valve och HTC lägga priset för sin Vive långt under Oculus? Finns det utrymme att sälja sina hjälmar med förlust (vilket Oculus hävdar att de kommer att göra) – bara för att få något slags grepp om marknaden?


Du har väl inte missat Gillsnacks test av Samsung Gear VR – Oculus och Samsungs mobila VR-hjälm?

Nyheten om priset har förstås möts med skepsis från en någorlunda samlad internetkår. Utvecklarkiten som Oculus skeppat ut så här långt har legat på knappt halva priset för vad den färdiga versionen går på – och det är nog något de flesta använt som en slags riktlinje. Verkligheten var lite mer saltad. Paketet kommer innehålla en del kringutrustning, som handkontroll, men det är framför allt tekniken i hjälmen som sägs dra upp priset. Två snabba Oled-skärmar är tydligen inte gratis.

Och när röken lagt sig efter den här utannonseringen av priset finns ytterligare ett frågetecken som vi måste få bukt med. Hur bra är egentligen VR år 2016? Är upplösningen tillräckligt hög för att inte illusionen ska brytas? Är bilduppdateringen tillräckligt snabb för att vi inte ska störa oss? Hanterar rörelsedetektorerna våra rörelser tillräckligt bra för att vi inte bara ska må illa? Mina erfarenheter, så här långt, är att allt är bra – men inte tillräckligt bra. Hårdvaran ligger liksom lite för långt efter för att vi redan ska vara där, i framtiden. 

oculus-rift-8.jpg

Oculus – och alla de andra VR-företagen – sitter i en rätt dålig sits här. Det gäller att få ut den bästa möjliga tekniken till lägsta möjliga pris. Och förstaintrycken kommer vara oerhört viktiga för VR-teknikens framtid. För oss åskådare kommer det dock bli sjukt spännande.

Någon gång under det första kvartalet börjar de första Oculus Rift-hjälmarna skeppas ut. Förbokar gör du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp