Lista: De minst sevärda sevärdheterna

5:50 24 Nov 2015

Det kan vara lätt att låta sig förledas av reseguidernas idéer om vad man måste se på ett visst resmål. Etablerade sevärdheter är sällan särskilt sevärda. Här är min lista över de minst sevärda sevärdheterna för att varna er andra:

1. Piccadilly Circus. Ljusskyltarna vid Piccadilly Cirkus är inte större än stora vanliga tv-skärmar. Att en rondell kantad av några oansenliga skyltar brukar omnämnas som en av Londons viktigaste sevärdheter är svårbegripligt.

2. Manneken Pis. Den här statyn är inte mer ansenlig än att den skulle kunna stå hemma i ett vanligt vardagsrum, men betydligt smaklösare.

3. Kaknästornet. Sett från Kaknästornet ser Stockholm mest ut som en stor skog med sporadiskt utplacerade byggnader (kanske inte helt missvisande i och för sig). Då är det roligare att blicka ut över staden från exempelvis Skrapan.

4. Empire State Building. Dyrt och onödigt mycket folk. Rockefeller Center är ett bättre alternativ.

5. Månen. Så mycket ansträngning för att komma fram till något som mest påminner om ett vanligt svenskt grustag. Dessutom mörkare och kallare än Sverige under vinterhalvåret.

6. Alla bazaarer i hela världen. En av de främsta anledningarna till att inte vara nyliberal. Då skulle hela samhället vara som en stor marknadsutopisk bazaar. Kaotiskt, förvånansvärt likriktat och där ingen tar ansvar för helheten och det offentliga rummet. 

 
Så vad är egentligen sevärt? Några personliga favoriter är Akropolis, rättegångar i Storbritannien, Berns Salonger, Tate, Triumfbågen, Geirangerfjorden, Golestanpalatset och Comosjön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp