Exklusiv intervju: Människan bakom fenomenet Joel Ighe

4:32 10 Feb 2017

150927_0228_1

Joel Ighe, nattklubbschef för Spy Bar samt Mono på Nosh & Chow, har på kort tid seglat upp som det stockholmska nöjeslivets klarast lysande stjärna. Det var bara något år sedan Joel flyttade upp till Stockholm från sin hemstad Göteborg. Sedan dess har det gått fort. Bland annat denna tidning har prisat Ighe som ”Stockholms skönaste person” på sin årliga gala Stockholmspriset. Alla pratar om honom, alla gillar honom. Det är nästan så att man blir lite äcklad, när vurmen blir så allomfattande. Som grävande journalist skulle jag vilja skrapa lite på ytan här, upptäcka människan bakom fenomenet Joel Ighe. Bloggen lyckades få nattklubbsprofilen att ställa upp på en intervju.

Hej Joel Ighe. Vad har du på dig?

– En morgonrock som jag snott från Hotell Tylösand… Hoppas att Per Gessle inte läser detta. (klockan är 16, när frågan besvaras. reds anm.)

Vad gör dig riktigt arg? Blir du arg?

– Folk som ringer när dom kan sms:a och folk som vill ta möten när dom kan mejla. Jävligt trött svar. Jag vet. Och då blir jag ju såklart inte arg, snarare frustrerad. Jo, en sak gör mig riktigt arg. När folk säger att man ser trött ut, eller frågar varför man inte ser glad ut. Då blir jag arg.

Du har ett typiskt sådant namn som alltid sägs för- och efternamn tillsammans. Man säger Joel Ighe i stället för bara Joel. Detta diskuterade jag just med några vänner. Varför är det så tror du? Jag tror att det är för att ditt för- och efternamn passar så bra ihop, att fonetikens dramaturgiska kurva blir nästintill perfekt när man säger ”Joel Ighe”, medan att bara säger Joel blir som att sluta titta mitt i en film. Kan det vara så?

– Ja. Så kan det absolut vara. Det är fan viktigt det där. Tycker synd om folk med tråkiga namn. Det finns faktiskt ingen annan med mitt namn, i Sverige åtminstone. Det är för att min typ morfars far hittade på efternamnet, måste komma på en bättre story kring efternamnet dock. Första dagen på gymnasiet så skrattade alla när klassföreståndaren uttalade mitt namn ”IG” på uppropet. Men jag gillar ju uppmärksamhet så kan inte påstå att det var särskilt traumatiskt.

Du har slutat dricka. Är dina vilda ungdomsår över, eller kan vi förvänta oss att du återfaller och blir den festprisse vi har hört att du var förut, när du bodde i Göteborg?

– Det stämmer ju inte riktigt. Jag drack några glas vin med dig på Riche för några veckor sedan, väl? Däremot så provade jag på att vara nykter större delen av 2016. Det är verkligen att rekommendera! Att dansa och att gå på dejt utan alkohol inblandat kan faktiskt vara precis lika kul, med risk för att låta som en nyfrälst Sebbe Staxx.

Hur många har du legat med?

– Lägg av…

Vilken är din guilty pleasure?

– EDM! Typ Kygo.

Har du gjort högskoleprovet?

– Ja. Båda gångerna med typ 30 min sömn i kroppen. Det var under min tid som bartender. Det gick inte alls bra. Jag somnade vid ett tillfälle. Carl Bodin Svensk (kändiskocken) satt bredvid, han kan intyga. Likaså min mindre stolta akademiker-mamma…

Hade du en tuff uppväxt? Du är ju från Majorna och det är inte många som klarar sig därifrån.

– Nej, verkligen inte. Skulle inte vilja ändra något med min uppväxt. Lagom dos trygghet, hasch-rökning innan puberteten kickat igång ordentligt och frihet under ansvar. Det som är gött med Göteborg är ju att vanliga människor faktiskt har en teoretisk chans att få bo i ”attraktiva områden”, till skillnad från Stockholm där du måste ha en portfölj med en miljon i cash för att ens ha en chans att låna till en lägenhet du knappt får plats i.

Har du kontakt med dina gamla vänner eller är det bara Zara Larsson och Skam-William som gäller nuförtiden?

– Ja, jag är faktiskt jätteglad att några av mina äldsta och närmsta vänner bor här nu. Ossian, Anton och Natacha. Vi har hängt ihop i över 15 år. Kan passa på att nämna Ossian och Antons föreställning som går på Teater Brunnsgatan 4. Sista chansen nu i veckan. Total Trygghet heter den. Dom har hyllats av både DN och Expressen. Schyffert dissade dock. Men vafan, vem bryr sig om honom år 2017?

Vilka är portade från Spy Bar?

– Typ ingen. Jo! Nån dude från ett välkänt svenskt klädmärke som gjorde inbrott och snodde en låda öl som han sedan vägrade betala för. Fast han är ju såklart välkommen igen när han betalat så vet inte ens om det räknas.

Är det jobbigt att alla vill ha en del av Joel Ighe?

– Har oftast väldigt svårt att förstå varför nån ens skulle vilja ha en liten del av mig. Men det där jobbar jag på.

Har du mycket ångest?

– Ja, absolut. Nästan varje dag.

Vilket parti/partei röstar du på?

– Vänster om Löfven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg