Jag, min vän David och riskminimering i Rio de Janeiro

8:10 18 Jan 2018

”Var försiktiga”, säger alla man känner – särskilt de som har varit här – när man ska fara till Rio de Janeiro. Försiktighet innebär framförallt att klä ned sig och absolut inte visa några dyra attiraljer som klockor, telefoner, glasögon, och ja, kläder i allmänhet.

Min kompis David hade missat allt detta när vi i går skulle ut, vår första kväll i staden. Han hade i stället klätt upp sig med röd piké, vita byxor, Tom Ford-glasögon, en iWatch på armen och en iPhone X i högsta hugg. Sammantaget kan man säga att han såg ut som arketypen av en rik amerikansk man på 80- eller 90-talet som gjort snabba pengar i Miami.

En vänlig man i 60-årsåldern som vi passerade när vi gick på gatan i början av kvällen sa till honom att han skulle stoppa ned sin iPhone X när han gick runt med den på, ett lika explicit sätt som när man pratar med någon på Facetime, eftersom han tvunget skulle följa Google Maps i realtid under en kilometerlång promenad i ett område som enligt de lokala medierna hade sett en uppsjö av väpnade rån bara den senaste veckan. David reagerade med total oförståelse på den vänlige mannens försök att förmå honom att inte demonstrera sin splitternya iPhone för omgivningen och kunde inte ta in vad han menade.

Det var först senare samma kväll, när vi träffade några som bodde i staden sedan länge, och som förklarade med trovärdighet och detaljrikedom, som det började gå upp för David att Rio är de reella konsekvensernas huvudstad. Sedan frågade han alla i sällskapet vad de hade valt om de hade ställts inför dilemmat att antingen behöva pissa på sina föräldrars grav dagligen för resten av livet eller tvingas amputera ett ben och vara arbetslös för resten av livet.

En kommentar | “Jag, min vän David och riskminimering i Rio de Janeiro”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tjack-Jonny skriver:

    Hur är kokainet i staden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp