Snacka pizza

13:25 23 Apr 2015


Den här bilden har jag helt fräckt tagit från Söderberg & Saras instagram, som du hittar här

Göra pizza hemma kan vara trixigt. Om man inte har de rätta knepen alltså. Jag har samlat på mig några, men långt ifrån alla. Linn Mannheimer har delat med sig av sina här, och Titti som är ena halvan av ägarduon till skånebaserade Söderberg & Sara berättade om sina i en artikel jag postade nyss. Efter att ha bläddrat runt lite på deras instagramkonto blev jag så jävla sugen på att pillra ihop en pizza! Hör på det här liksom: Istället för tomatsås tar du yoghurt, och toppar med grillad rotselleri, pinjenötter och avslutar med en skur parmesanflagor. Paus för eftertanke. Gott, ellerhur? Kanske man vill ha lite extremt finriven citronzest på också innan den åker in i ugnen.

En kompis till mig drabbades av pizzabesatthet för något år sedan. Hennes tips var att värma ugnen till det absolut högsta det går och låt den vara varm en stund. Plåten du planerar att använda värmer du till skållhet i ugnen. Sen lägger du din omsorgsfullt utkavlade pizzadeg med tillhörande topping på plåten som – jag kan inte nog understryka vikten av detta – ska vara vänd UPP OCH NED (plåten alltså, inte pizzan).

En annan viktig insikt hon gjort sig förtjänt av genom idogt pizzabakande var att det var mellanrummen som gjorde pizzan. Va?? Tänker du kanske nu. Men ja, mellanrummen. Man kan förledas att tro att ju mer grejer man öser på desto godare blir det, men nej, less is more och andra liknande tråkiga klichéer.

Jag har ett par saker att tillägga. Det ena: Köp inte pizzakit. Gå till en pizzeria och be att få köpa en klump med deg istället. Om du inte orkar göra egen alltså, vem vem orkar det när man har en fullkomlig degskatt på en pizzeria bara ett kvarter bort.

Det andra: Tomatsåsen. Du ska göra den med omsorg men med få ingredienser. Det betyder: Olivolja, vitlök som du fräser men som ej får ta färg, några få kryddor.

Har jag missat något livsviktigt? Isåfall vill jag veta detta NU.
/Slaktarn

10 kommentarer | “Snacka pizza”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Tove skriver:

  Hmmm på /r/food är det nu poppis att grädda pizzan i gjutjärnspanna. Ser sjukt gott ut. men jag har ingen panna så fan vet :(

 2. Nathalie skriver:

  Hej!

  Säkert superdum fråga men måste bena ut: ska plåten eller pizzan vara upp och ned? Och varför?

 3. Julia Gummesson skriver:

  Tove: Det är en bra idé! Tänker direkt: Pizza Pie! (en företeelse jag aldrig fattat men som nu kanske får lite sammanhang)

  Nathalie: Det är förstås PLÅTEN som ska vara upp och ned. Ber om ursäkt för denna otydliga miss. Det är lite oklart faktiskt. Men jag kan intyga att det funkar jävligt bra.

 4. Karin skriver:

  Hej Julia! Din blogg är det bästa som hänt mig, så sjukt bra, inspirerande och rolig! Kommenterar typ aldrig bloggar men ville ge dig pepp så att du fortsätter länge. Kram kram!

 5. Julia Gummesson skriver:

  Karin: TACK! Dina ord gör mig glad och mallig.

 6. marcus skriver:

  Jag kan rekommendera att köpa en pizzasten. jag har köpt min på clas ohlson. Det kanske funkar lika bra med plåt men tror stenen håller värmen bättre och mer jämnt.
  om man har svårt att föra över pizzan till plåten/stenen i ugnen (grät många tårar när pizza efter pizza rullade ihop sig) så kan man baka ut den på bakpapper, lägga på topping, dra över den på en skärbräda och sen skjutsa in i ugnen. funkar ypperligt. detta med att dra ner på antalet ingredienser kan inte nog understrykas! tre grejer MAX. sen om man gillar tomatsås så brukar jag blanda tomatpure/olivolja/vitlök. blir mer koncentrerad smak och man slipper allt snuskigt vatten från krossade tomater. Vatten vill man inte ha på pizzan!!
  har man mkt basilika i en kruka som man inte vet vad man ska göra av kan man mosa ihop en egen pesto med pinje eller rostade solroskärnor plus parmesan o salt. gott som ”underlag”.
  sorry för rant men brinner för pizza

 7. marcus skriver:

  jag vill även tacka för din blogg! får mkt inspiration och den är väldigt läsvärd!

 8. Tove skriver:

  Tips jag fick från irländsk pizzabagare och som jag alltid använder mig av sen dess: innan tomatsåsen ska ett lager av vitlöksolja (olivolja med krossad vitlök i t ex) penslas över degen. Mmm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg