PRIDESPECIAL: Asks Regnbågsbröd!

09:13 31 Jul 2015
Det finns vanliga människor, och så finns det några utvalda individer som blivit särskilt välsignade och därför besitter förmågan att baka. Jag kan inte baka. Jag kan laga mat. Bakning är för mig lite som typ biljard. Jag förstår principen och kan följa reglerna, men det betyder inte att resultatet blir vidare bra.
Det här är min vän Ask. Han kan baka. Han skapar fantastiska saker som alltid är både vackra och vansinnigt goda. En gång när jag bjöd Ask på middag tog han med sig ett nybakt bröd i regnbågens alla färger. Jag, liksom övriga middagsgäster, var så imponerade att vi höll på att svimma. Det är Pridevecka den här veckan, så jag har bett honom att dela med sig av hemligheten bakom regnbågsbrödet. Och det gjorde han med glädje! Här kommer det!

Så här bakar du Asks Regnbågsbröd

1. För att göra ett regnbågsbröd måste man börja med att göra en bröddeg. Du kan använda vilket recept som helst, så länge brödet inte blir för mörkt.
2. När du har gjort degen, delar du upp den i sex lika stora delar. Dessa färgas sedan in i rött, orange, gult, grönt, blått och lila. Jag valde att ta bort indigo som annars fins i regnbågen. Färgen knådas in i varje degbit. Detta kan ta tid, men det är bra att ha tålamod för att få en jämn färg. Färgen borde också vara stark för maximal effekt. Jag använder därför gel food color som är mer koncentrerad i färgen och innehåller mindre vätska, du hittar gelfärg på exempelvis Panduro. Jag måste också varna om att händerna kan färgas under den här processen, så plasthandskar kan vara smart att ha på sig.
3. När alla bitar är infärgade låter du dom jäsa till ca dubbel storlek. Knåda sedan ihop varje bit igen och platta till dom lite. Nu är det dags att lägga ihop regnbågen! Använd en borste och pensla lite vatten mellan varje lager för att undvika luftbubblor mellan färgerna.
4. Forma och grädda brödet efter recept och önskemål. Jag brukar spara en del av degen ofärgad för att sedan kavla och lägga runt regnbågsbrödet så färgerna kommer som en överraskning när man skär i det. Brödet smakar precis som vanligt bröd, och är perfekt för t.ex peanutbutter jelly sandwiches!
Happy Pride från mig och Ask (och hans fågel Safir som syns på bilden ovan)!

2 kommentarer | “PRIDESPECIAL: Asks Regnbågsbröd!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg