Solen skiner, fåglarna sjunger. Min hud beter sig exemplariskt och hemmet är nystädat. Jag känner mig glad, spontan, givmild! Så här kommer ett tips, från mig till er. Sardellcreme från Zeta.
Förutsatt att du som läser är fiskätare kommer du kanske känna igen dig i kommande sektion. Man ska laga något med sardeller i, typ spaghetti putanesca. Man måste antingen öppna en liten konserv som oljan dryper ur och som rinner ut i hela kylen, eller ömsint fiska upp sardellerna ur en liten pluttig burk, utan att samtidigt offra all form av värdighet. Det är varken kul eller spontant. Denna lilla tub, som innehåller sardeller i mosad form, olivolja och parmesanost, gör allt mycket lättare.
Sardeller är en fet jävla umamibomb. Om du mot all förmodan missat just det pressutskicket så tåls det att upprepas: Umami är grejen. Det som får smaklökarna att tända till. Här har du en enkel och snabb genväg till att wow:a. Ta den!?
/Slaktarn
Julia, jag behöver hjälp! Jag ska flytta in i ett veganskt hushåll o har nu inställningen att all min mat kommer bli fri från umami. Ingen mer sardellcreme eller parmesan. Har du några tips för hur en kan spica upp helt icke-animalisk mat? mvh oerfaren (men älskar mat. ÄLSKAR!!!!)