Varför du ska grilla din sallad

12:05 15 Jul 2015

Att utsätta salladsblad för värme betyder oftast slokande slafs. Undantaget som bekräftar regeln är att grilla: många salladssorter har en naturlig sötma som inte kommer fram när du äter de råa. Utsätter du de däremot för skållhet kolgrillvärme i en knapp minut får du fram allt det fina med salladen men behåller samtidigt krispigheten.

Vilken salladssort ska jag använda då? 
I princip alla varianter som har lite stadga. Det finns några regler att förhålla sig till här. Klarar du det så är det omöjligt att misslyckas.
1. Du behöver en krispig och spänstig salladssort, men använd inte isbergssallad. Romansallad, rosésallad, endive och hjärtsallad är optimala.
2. Dela inte upp salladen i separata blad. Och köp för guds skull inte en sån där färdig salladsmixpåse.
3. Ju bittrare salladen är naturligt, desto mer spännande att äta grillad.

Vad kan jag göra med salladen när den är grillad? 
Tja, använd den som du skulle gjort om den inte var grillad. Servera som den är med en vinägrette, använd den i en ceasarsallad, lägg upp på ett stort fat och smula blåmögelost över. Lägg till några halverade grillade persikor. På bilden ovan syns grillad romansallad med avocado och klickar av creme fraice, det är också en bra idé.

Lycka till.

PS. Om du hungrar efter mer grönskapskunskaper rekommenderar jag att kolla in mina inlägg om majs, aubergine (min personliga favvo), gamlingarnas favorit moroten, den mystiska kålsorten romanesco eller varför inte det som handlar om grönsaksvärldens hemliga 007, nämligen stjälksellerin?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg