You say tomato, I say strawberry

18:57 22 Jul 2015

Hej alla små fejs! Tänkte vi skulle prata lite om jordgubbar. Det är ju, som det kallas, säsong. I Smaklexikon av Niki Segnit (bibel) finns tre sidor jordgubbskombinationer. I introt till denna sektion står det:

”Världens mest populära bär, och ett av de sötaste. Riktigt mogna färska jordgubbar kombinerar fruktiga, karamelliga, kryddiga och gröna smaksensationer. Vissa sorter har markant ananassmak. Jordgubben matchar heta, söta kryddor mästerligt, och trivs utmärkt med frukt. Den är som gjord för sylt och kompott och lever upp i sällskap av socker och mjölkprodukter”

Jahaja, nähänä. Där fick vi inte reda på något vi inte redan visste. Att jordgubbar är gott tillsammans med grädde och funkar bra att laga sylt på är inga nyheter. Jag tänkte istället att vi nu skulle gå igenom ett antal alternativa användningsområden för jordgubbar, och inte bara förpassa de till efterrätten.

Jordgubben är den nya tomaten. Typ.
Tomater och jordgubbar har mer gemensamt än bara färgen. I mitten av 1900-talet upptäcktes att tomater innehåller det som kallas jordgubbsfuranon, som också finns i hallon, ananas, nötkött, rostade hasselnötter och popcorn. Senare forskning har visat att de högsta koncentrationerna finns i hemodlade tomater under högsommaren. Jag skulle kanske inte lägga jordgubbar på pizzan (eller?!) men det är en mer fail safe att börja med att byta ut tomaten i sallader mot jordgubbar. Gör tillexempel den här salladen på avocado, jordgubbar och hyvlad parmesan, eller byt ut tomaten i capresesalladen (tomat, mozzarella, basilika) till jordgubbe och upptäck … kanske inte en helt ny värld, men åtminstone något som är både gott och intressant. Är du mer exprimentiell kan du byta ut tomatjuicen i en bloody mary mot jordgubbar och dra på med kryddningen lite extra. Då jävlar börjar det spraka i nervbanorna.

Grilla jordgubbarna
Trä på ett spett och lägg på en skållhet grill. Blanda balsamvinäger med florsocker och ringla över, ät med vaniljglass. Eller ta ditt spett och servera till valfritt protein. Eller grilla tillsammans med halloumi och blanda med några gröna blad du uppskattar, en skur rostade hasselnötter, och kanske bulgur eller liknande trendkorn om det finns intresse av sånt.

Jordgubbar och alkohol
Ett glas fruktigt rödvin, skivade jordgubbar, en nypa socker. Det händer då och då i Frankrike. Det kan även hända dig och mig. Eller varför inte knåpa ihop en hederlig Pimm’s cup (finns recept i det här gamla inlägget) med jordgubbar och gurka. Vill man äta jordgubbarna istället för att dricka dem kan man tillexempel marinera dem i en skvätt gin tillsammans med citronzest och krossade kardemummakapslar. Det kan du ha till efterätt om du lägger till en matsked farinsocker eller som tillbehör utan socker när du trycker i dig din fredagsentrecôte.

Jordgubbar och fisk
Ovanstående kardemumma/gin/jordgubbssalsa kan du också servera som sidekick till en enkel bit torskrygg som du ringlat olivolja, salt och peppar över och bakat i ugnen. En annan mycket säsongsenlig rätt är ceviche (läs här för att samla kraft att laga den) på fisk och räkor med jordgubbar i.

Har jag missat något? Låt mig veta i så fall, omgående.

3 kommentarer | “You say tomato, I say strawberry”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Liv skriver:

    Så bra tips! Ska laga torskreceptet ikväll!

  2. Maria skriver:

    Jordgubbsgazpacho. Ca det godaste någonsin. Jag kör med 1 l jordgubbar, knappt så mycket melon som du gillar (vattenmelon föredrar jag), halv röd paprika, två stjälkar färsk lök, en-två selleristjälkar, chili efter behag, citron eller lime, mynta efter behag. Vill man – is. Som frukost, lunch, förrätt eller bara för att. Tack och bock för bra blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp