Kristider

10:34 10 Dec 2015

Hej allesammans. Jag har drabbats av något av en kris i min matlagning. Symptomen på detta är att jag söker mig till märkliga ingredienser som jag tidigare tittat snett på, och att jag allt mer intresserad mig för murriga grejer som …grönsaksbiffar? Vad i hela friden. Det verkar finnas två faktorer som uppviglat dessa beteenden. Det ena är den förfärliga nostalgitripp jag utsatte mig själv för i och med rensandet av gamla bilder. Det andra är att Nigella Lawson (till mig enorma glädje!) är tillbaka i rutan med mat från sin senaste bok Simply Nigella. Oklart vad exakt konceptet med detta ”simply” är, men eftersom jag hyser orimligt stor kärlek till henne vill jag inte ifrågasätta. Kan endast tillägga att jag längtar efter en bok av henne som heter Complicated Nigella, hur härligt vore inte det? I vilket fall vände hon allt upp och ned för mig genom att i flera avsnitt prata om glutenfritt, mandelmjölk, kokosolja, mjölkfritt och allehanda andra dietiga ting. Hon lagar till och med så kallade ”breakfast bars” i andra avsnittet. Kompletta med sötning i form av dadlar och fullpepprade med chiafrön. Först kände jag mig arg och ledsen, nästan sårad. Trodde aldrig att detta kunde ske. Nu har jag kommit över den värsta chocken, och tänker att… om det är någon som kan få mig intresserad av kokosolja (annat än som hudvård) så är det hon.

Igår gick jag iväg som i trans och köpte en burk kakaosmör (aldrig sett detta i butik innan, till mitt försvar! kul! Men vad sjutton ska jag göra med det? Tipsa en oerfaren, tack). Som om inte detta var nog fann jag att jag också lade ner gojibär i korgen. Och pumpafrön. Och sånna där kakaobön-nibs. Det ska sägas att jag tänkte klämma in dessa i en kakdeg, men ändå.

Svikaren Nigella Lawson bakar breakfast bars

Det bästa som kan komma ur detta är en slags branch-out. Vidgande av vyer, ni vet. Det sämsta som kan komma är väl lite gammal hederlig experimentlusta. Oavsett är jag just nu mycket yr.

/Slaktarn

PS. Tröstad av att det inledande stycket i hennes nya bok lyder: In how to eat written so long ago, I wrote: ‘What I hate is the new-age voodoo about eating; the notion that foods are either harmful or healing, that a good diet makes a good person and that that person is necessearily lean, limber, toned and fit… Such a view seems to me in danger of fusing Nazism (with its ideological cult of physical perfection) and Puritanism (with its horror of the flesh and belief in salvation through denial).’ The Clean-Eating brigade seems an embodiment of all of my fears. Food is not dirty, the pleasures of the flesh are essential to life and, however we eat, we are not guaranteed immortality or immunity from loss. We cannot control life by controlling what we eat. But how we cook and, indeed, how we eat does give us – as much as anything can – mastery over ourselves.

Har du bara sett denna kvinna, och inte läst henne, har du missat mycket. Typ allt.

5 kommentarer | “Kristider”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. majken skriver:

  ÄLSKAR nigella.

  Julia, har du något tips på frukostmat? Jag är glutenintolerant och laktosintolerant (som du hör suger mitt liv). Eller kanske: vad gillar du att käka till frukost? I love u tack!!!!

 2. Hanna skriver:

  Jag har tyvärr inte superkoll på henne (jag vet, jag skäms), men jag älskar ”matlagnings-tv”. Vad ska man börja se med henne? Eller är det bättre att önsa sig en av hennes kokböcker i julklapp? Och isf vilken? Help a sister please.

  PS. Jag älskar din blogg, jag blir alltid glad när jag ser att det finns ett nytt inlägg!

 3. K skriver:

  Kan du inte berätta om den där kakdegen sedan? Jag drabbades nämligen själv av någon hälsopsykos nyligen och köpte mig en påse cacao-nibs. De luktar vinäger, ser ut som hasch och smakar enligt mig inte gott alls att äta som de är. Men jag kan tänka mig att de skulle smaka bättre med någon form av bearbetning. Bästa hälsningar!

 4. E skriver:

  Nigella ligger bakom mitt ständiga paniklunchkort – sallad på morot, spetskål och jordnötter med sesamolja och rödvinsvinäger. Guud. Men! Har du skrivit något om mat i Köpenhamn? Letar i arkivet men hittar bara ett inlägg om coctails – vilket i och för sig är gott! – men tänker att du har koll?! Eller vet någon som har? Så trött på att leta och hamna på typ tripadvisor och känna mig som ett fån. Tacksam för tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG