Julklappsguide för hungriga

18:30 14 Dec 2015
 
Nu är vi halvvägs till jul, i decembermått mätt. Jag har, trots min initiala ambition, inte hunnit med att reflektera över detta alls. Så, det är något chockad jag inser att det börjar bli dags att både önska sig och önska andra en god jul i form av materiella ting. Bäst görs detta förstås genom matrelaterade gåvor.
 
Från mig till er alla: En julklappsguide för den gastronomiskt besatta individen.
 
1. Rivjärn från microplane
 
 
Rivjärn som rivjärn, tänker den oinvigde. Nej. Inte rivjärn som rivjärn. Det finns rivjärn, och så finns det microplanerivjärn, som är så vassa att de strimlar luften du andas på dem. De är en total njutning att jobba med, och det billigaste blir ditt (…att ge i julklapp till någon annan?) för knappt tvåhundra kronor.
 
2. Smaklexikon av Niki Segnit
 
 
Jag tjatar om denna bok, det är jag medveten om. Det finns grund för det. Hoppa över en bok om pulled pork eller juicing, de böckerna kommer det att finnas drivor av i bokhyllan på myrorna om några år. Smaklexikon (eller ”the flavour thesarus” som den heter på orginalspråk) är en bok att vända sig till i en hel livstid.
 
3. Råvaror hem till dörren
 
Grönsakslåda från Årstiderna
 
Matkassar i all ära, den riktigt matpeppade blir nog gladare för en prenumeration på råvarulåda från utvalt ställe. Årstiderna tillexempel levererar grönsakslådor efter säsong hem till dörren, och på Gårdssällskapet finner du lådor med kött från utvalda gårdar som dyker upp månadsvis. Det blir roligare att laga när man vet var grejerna kommer från, och överraskningsmomentet i vad man ska få (i grönsakslådan, i detta fall) är inte att underskatta.
 
4. Oljor
 
Meny från krogen Gaston i Stockholm
 
Minns ni Grynet? Barnprograms-Grynet? Jag har ett underligt levande minne av att hon i ett avsnitt av sitt program hällde upp ett glas olivolja och sade ”Mmm, olivolja, livets dryck!”. Det var ju antagligen sarkasm, men sarkasmen åsido har hon ju rätt. Upp tills en viss ålder finns det inte på kartan att investera i något så dekadent som en ”dyr olivolja”, speciellt inte om man knappt har råd att köpa mat att hälla den på. Har du en ung gastronom med skral ekonomi i din närhet är det läge att kvalitetshöja vardagen för denna person genom en gåva i form av en eller flera oljor av högre kvalitet.
 
5. Vinprovning
 
 Patsy och Edina i Ab-Fab
 
Vinprovning är inte bara för gamlingar och torrbollar. Tvärtom! Ta med dig en vän och låt en proffsig typ lära er allt om jordmåner, syra och körsbärstoner. Inga förkunskaper nödvändiga.
 
6. Vassa blad
 
 
Att skicka iväg sina knivar på slipning är inget man ”unnar sig” speciellt ofta. Det är alltså en utmärkt gåva att ge bort. Har den du vill skämma bort redan en okej uppsättning blad hemma är det en bra idé, annars är en alldeles ny kniv något att överväga.
 
7. Gjutjärnsgryta
 
 
När jag var tjugo köpte jag en enorm gjutjärnsgryta i en second hand-affär. Jag var överlycklig och rejält svettig när jag kom hem efter att ha släpat den genom kollektivtrafiken och snömodden. Vansinnigt tunga föremål som är värda att göra detta för är inte allt för vanliga, men en åtta-tio liters gjutjärnsgryta från något anrikt franskt märke kommer alltid att vara ett av dem.
 
8. Skärbräda
 
Alla når en tidpunkt i livet då plastskärbrädor från Ikea helt enkelt inte känns speciellt värdigt längre, åtminstonde inte när de utgör hela ens arsenal av skärbrädor. Ett tungt block i trä är den enda vägen framåt. Jag har en från märket Skagerak som skänker mig mer glädje än jag vill erkänna.
 
9. Two Fat Ladies komplett dvd-box
 
 
Alla älskar inte Jennifer och Clarissa. Men gör föremålet för din juliga givmildhet det är dvd-boxen med samtliga avsnitt ur denna kultserie en given klapp.
 
10. Alkoholhaltiga drycker att hälla i maten
 
 
Jag har, trots ihärdiga försök, aldrig lyckats bli en av de som har ett skåp fullt av halvfulla sherryflaskor hemma. Recept som innehåller frasen ”en skvätt marsalavin” eller ”deglacera pannan med lite vermouth” har alltså aldrig varit högprioriterade. Drömjulklappen består av ett litet men genomtänkt utbud smakrika drycker som gör sig fint i mat. Tänk portvin, sherry, rom, vermouth, marsalavin, whiskey, sake, gud vet vad. Dessa drycker bidrar med en oduplicerbar tyngd i allehanda rätter.
 
11. Bonus! Matlagningskurs
 
 
Bäst av dem alla: Matlagningskurs med Taffel-Lisa Förare Winbladh hemma hos Lisa! Så här skriver hon själv: ”Äntligen drar jag igång matlagningskurser hemma! Fult hus, fint kök och superkul! Vi kommer att jobba i små intima grupper om cirka 8 personer och du kommer att få svar på alla era matfrågor. Varje tillfälle inleds med en inspirerande djupdykning i de olika råvarorna och nördiga tekniker. Sen lagar vi tillsammans och äter gemensamt. Det hela tar ca fyra timmar timmar beroende på effektivitet och snacksalighet. Fokus kommer att ligga på smarta tekniker, långväga råvaror och grönsaker. Allt anpassat för hemmaköket. Exakta recept bestäms beroende på tillgång av råvaror men räkna med mycket grönt och animalier av högsta kvalitet”. För 1400 spänn är saken biff, råvaror inkluderade.
 
Fyll hemskt gärna på listan i kommentarerna. Böcker, maskiner, upplevelser, råvaror, manicker och verktyg. Inget är för stort, för smått eller för gott att utelämnas.
 
Tack för idag,
/Slaktarn

3 kommentarer | “Julklappsguide för hungriga”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Cicci skriver:

    Mexican elbows är en superpresent. Världens absolut bästa citruspressar, hur lätt som helst att få ut all juice från en frukt, utan att du behöver någon handstyrka att tala om. När man väl har använt en så kommer man aldrig att förstå att de inte finns hemma hos alla. Kostar typ 150-200pix tror jag, men du behöver olika storlekar för lime, citron, apelsin etc.

  2. Lotten skriver:

    Önskar mig inget på denna lista!!!

  3. Theo skriver:

    :-O vill ha allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp