Årets matbluff 2015

11:32 28 Jan 2016

Det finns en förening som heter Äkta Vara. Det är en ideell förening som driver frågor om matkvalitet, med fokus på färre tillsatser och mer råvara. Från början var de få. Två familjer som hade börjat prata om vad livsmedelsindustrin stoppar i maten, och hur man som konsument ska få koll. 2011 växte föreningen från att ha varit en liten krets till att bli öppen för alla matintresserade. Sedan dess har föreningen vuxit avsevärt och medlemsantalet ökar stadigt.

I år delar de ut sin finfina utmärkelse Årets Matbluff för första gången. Alla fick nominera kandidater, och det slutade på runt femtio inkomna bidrag. Av dessa utsåg Äkta Vara-juryn fem finalister. I förrgår utlystes en vinnare.

Äkta Vara har tillsammans med 6000 personer röstat fram årets matbluff 2015, och vinnaren är Valios laktosbluff! Magasinet Hunger var först på bollen med avslöjandet om bluffen om Valios laktosfria kefir, som såldes dyrt till laktosintoleranta samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt (på vilken de också modifierat innehållsförtäckningen något) i det vanliga sortimentet. Läs mer om det här.

Valio vann med endast femtiotvå röster fler än tvåan, Nybergs Deli, som sålt ”gourmetbehandlad fläskfilé” som i själva verket är en insprutning av vatten, druvsocker, arom och vattenbindande vegetabiliska fibrer. Kötthalten landade slutligen på 88%.

Idag kom nyheten att Valio slutar sälja ”bluffkefiren” från och med vecka fem efter utdelningen av den osmickrande utmärkelsen. De ber nu kunderna om ursäkt för att ha fått ”bristfällig information” om produkten. Samma sak gäller en av deras yoghurtsorter, som efter Hungers labbtester även den visade sig ha samma innehåll som företagets laktosfria motsvarighet.

Läs mer om finalisterna här, och mer om årets vinnare här.
/Slaktarn

PS! Relaterad läsning: Intervju jag gjorde med David Appelgren, som är skapare av facebookgruppen Matfusket. Vi snackade tillsatser och om det verkligen kan kallas för ”fusk” när allt skrivs ut i innehållsförtäckningen. Och en massa annat.

En kommentar | “Årets matbluff 2015”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp