Smakar maten bättre om man lagar den själv?

12:31 1 Feb 2016

I en studie av Health Psychology följde man hundratjugo kvinnor som tog sig ett mellanmål. En smoothie, närmare bestämt. Man konsumerade antingen en hallonsmoothie med låg kalorikoncentration, eller en chokladvariant med en mer dekadent innehållsförtäckning. Hälften av respektive grupp lagade till smoothien själv, och hälften köpte den färdg i butik, men innehållet var detsamma. Målet med undersökningen var att ta reda på huruvida hemlagat kontra färdigköpt påverkar matupplevelsen, och mer specifikt hur detta ser ut om man lagar något hälsosamt eller något ohälsosamt. 

Resultatet var en marknant skillnad i tillfredställelse hos de som lagade maten själva, men endast när det gällde den mer hälsosamma varianten.  När det gäller det mindre hälsosamma alternativet föredrog man att någon annan hade lagat den. Om man vill unna sig något vill man gära det utan att tänka på innehållet, typ. Leka hälsosam får en att känna sig duktig, att mumsa i sig mindre hälsosamma saker gör man gärna utan extra friktion (i mångas fall). 

Sånna här studier är alltid så fulla av frågetecken. Varför var det endast kvinnor med i studien? Skulle resultatet varierat om den också innefattade lika många män? Togs det hänsyn till ålder och andra demografiska faktorer? Och så vidare. Svårt att göra resultaten till något allmängiltigt. Men, vi kan ju ändå brainstorma lite.

Att knåpa ihop tillexempel en kaka själv gör en medveten om innehållet på ett helt annat sätt än om man läser om det på en bit papper. Ibland är den medvetenheten bra, som i att man njuter mer av kakan, och ibland utgör den bara ett slags dåligt samvete. Det visade sig också att det fanns en diskrepans i resultaten mellan de deltagare i studien som följde någon form av diet (med det menas inte endast ”att banta”, utan alla former av regler för hur man får äta och dricka) och resten – dietpersonerna kände större tillfredställelse över att ha lagat till något hälsosamt hemma än vad övriga gjorde, och kände ännu mindre tillfredställelse av att själva laga det ohälsosamma alternativet än de övriga gjorde.

Sedan finns det ju också den lilla men betydelsefulla faktorn i att det alltid är tillfredställande i sig att färdigställa ett projekt, att nå ett mål (läs: färdigställa en måltid). Detta var verkligen inga stora kulinariska utmaningar – deltagarna fixade endast till ett enkelt snack med hjälp av en mixer – så det har kanske inte någon avgörande betydelse. Å andra sidan är man mer benägen av att verkligen smaka på maten och intressera sig för den, och mer benägen att uppskatta den om man lagat den med sina egna små giriga händer.

Ni hör ju själva att det finns en uppenbar business här. En massa olika sätt att profitera på den ökade tillfredställelsen som uppstår hos människor (kvinnor, i detta fall) när man preparerar ett hälsosamt mål mat själv. Det finns redan matkassar som levereras hem med färdiga receptanvisningar och tillhörande förklaring av vad som är så hälsosamt med just detta recept, för att inte tala om sånna där salladsbarer där man går och plockar själv, väljer bland quinoa och bladspenat, kokta ägg och kräftstjärtar. DIY-delen av hälsomaten (om man nu kan kalla sånna där salladsbarer för ”hälsomat”) är viktig.

Jaha, nu ska jag göra lite kaffe. Hoppas jag upplever en ökad tillfredställelse än om jag hade sprungit ner på hörnet och köpt det.
/Slaktarn

2 kommentarer | “Smakar maten bättre om man lagar den själv?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. T skriver:

    jag brukar alltid tänka att det är mer okej att äta något ohälsosamt om jag själv lagat det, t.ex. bakat en kaka, än om jag köper något färdigt onyttigt. Då har jag ju iaf lagt nån ansträngning vid det tänker jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp