Snart premiär för Sveriges första helvegetariska matlagningsprogram

19:42 4 Jan 2016
Nej men hej, vego-TV. Det var på tiden.
Att Sverige ska få sitt första helt vegetariska matprogram är en oktobergammal nyhet, men tisdagen den 19 januari är det alltså äntligen premiär! Vegorätt, som programmet heter, kommer sändas i SVT2 och förstås på SVT Play.
Programledare är Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn, båda två hundraprocentigt vegofrälsta. Karoline driver den utmärkta och mycket inspirerande bloggen Det gröna skafferiet, och 2014 kom även en kokbok med samma namn. Elenore har bakgrund som kock och trädgårdsmästare, och driver websidan Eartsprout, där det finns mängder av recept och raw-pepp, samt appen 30 Raw Breakfasts som är poppis bland hälsomedvetna matälskare världen över.
Här går programledarna runt på en åker och har det gött
Vegetariskt blir det ja, men vad som är ännu mer revolutionerande är att maten till och med blir nästintill helt vegansk. Inga ägg- eller mjölkprodukter kommer att användas, de enda ingredienserna från djurriket som kommer att användas är bipollen och honung. Varje program kommer att ha ett eget tema, och inom ramarna för det lagas ett gäng recept. Programmet riktar sig till alla som vill äta grönt, inklusive noviser.
Låter ju alldeles spektakulärt härligt detta. Längtar till 19 januari klockan sju! Min prognos, vem som nu bad om den, är: floder av kokosolja, jordiga grödor, snirkliga nyplockade ogräs, starka färger, uttrycken ”helt vilt” och ”galet” (baserat på trailern och intervjuer), och framför allt… på och i tiden. Vilken spaning va.
Och så till mitt på egen hand ditplacerade smolk i glädjebägaren… Det är så att jag har ett problem. En brist kanske, till och med. Det är i vilket fall något jag jobbar på. Det är nämligen så att jag är lite av en natural surpuppa, som inte reagerar så värst bra på åkrar, jord som silas mellan fingrar och råkostpropaganda av typen ”den kommer göra dig harmonisk och lycklig”. Jag hoppas att jag ändå kan njuta av detta, så som sig bör, för jag tycker verkligen att det är fett att det äntligen blir vegansk mat i tv, speciellt i ett format som är så mycket mer än ett recept av femtio, presenterat med introt nu ska göra en lite knasig sak – laga VEGANSK mat?! …Men i hemlighet kommer jag ändå att längta efter ett vegoprogram för lata, lite utbrända, ”vanliga” människor. Kanske blir detta en språngbräda till det. Isåfall: ni vet var ni hörde det först. Skoja.
Här är trailern.
/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG