Spett på citrongräs

19:48 21 Apr 2016

spett

Hörni, för det första: vad svårt det är att fotografera saker som är formade som ovan. Allt ser liksom ut som bajskorvar. Tur att de omgivande romanescobladen lugnar eventuella misstankar.

Till saken då! Hönsfärs, that is. Jag skrev ett inlägg för en tid sedan om handlade om Sanda ägg, en äggproducent med ovanligt fina förhållanden. Där nämndes lite snabbt att deras hönor blev till mat efter att de gått i pension, istället för att hamna på sophögen så som tyvärr är brukligt i branschen. Folk vill nämligen inte äta hönor, förstår ni. De vill äta kycklingar. Det betyder dock inte att hönor inte går att äta – tvärtom. De är både ätliga och inte helt sällan också goda. Därför kan man tycka att det om vi nu ändå ska äta deras ägg borde vara lite annorlunda, det här med hur hönornas livet-efter-detta ser ut.

Det var inte allt för länge sedan jag såg en hönsfärs av märket Scandinavian Organics i min lokala livsmedelsbutik. Kycklingfärs är ingen nyhet, det har funnits länge, men hönsfärs. Dessutom svensk, kravmärkt och ekologisk. ”Ekologisk” är ju ett ord som tyvärr börjar kännas vansinnigt urvattnat, men det ekologiska i det här fallet betyder att hönorna har fått vara ute så mycket det bara går, ungefär som hos hönorna på Sanda ägg. Det är alltså en avgörande skillnad i livskvalitén för hönorna. Tumregel då: ät dem inte om det inte står ekologisk på förpackningen. Om du mot all förmodan inte vill BRINNA I HELVETET.

ekologisk-hc3b6nsfc3a4rs

Jag har sedan dess cirkulerat i en slags blyg dans kring denna färs, närmare och närmare för varje gång jag besökt butiken. Och så nu i veckan var det plötsligt dags. Fyrtio kronor fattigare, och så var den min. Gick hem och slet upp paketet som om det vore julafton eller någon annan finare högtid.

Med sån här hönsfärs kan man ju hitta på lite allt möjligt. Här är några idéer:

a) Krydda med oregano och riven parmesanost, rulla till små frikadeller som får koka i en rinnig tomatsås, och sedan serveras till spaghetti?
b) Använda till sina svenniga fredagstacos?
c) En hamburgerbiff som smaksätts med ras el hanout, och serveras i bröd tillsammans med siraccasås och massor av krispig sallad, och kanske smulad fetaost?
d) det jag gjorde, alltså det som syns på bilden ovan?

Om du valt alternativ d går du vidare såhär:

  1. Slå på jasminris. Det står på förpackningen hur man gör.
  2. Lägg din färs i en bunke och blanda med några olika kryddor: Chili, vitlök, ingefära och strimlade limeblad. Proportionerna på detta får du avgöra själv, men jag föreslår mycket ingefära och mycket limeblad.
  3. Häll i några matskedar fisksås och hackad vårlök, och tillsätt ett ägg. Vill du av någon anledning inte använda ägg kan du ha i lite panko alternativt en gnutta mjöl. Man tar vad man har.
  4. Forma färsen kring citrongräs som du bankat lite lätt på innan. Citröngräset ger inte bara en känsla av att du är ambitiös och mogen, att du har din shit together, utan ger också jättemycket smak! Stek i olja tills de är helt genomstekta.
  5. Ät!

En riktig middagstipset-rätt detta, tycker ni inte?
/Slaktarn

2 kommentarer | “Spett på citrongräs”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg