Magasinet Hunger lägger ner

10:58 14 Jun 2016

Nu ska jag berätta om något jag tycker är bedrövligt. Och det är att tidningen Hunger lägger ner.

År 2013 startade Offside Press tidningen Hunger då utrymmet i redan befintliga tidningen Filter inte räckte till för att prata mat på det sätt de ville. Sättet de ville prata mat på var att granska matindustrin och berätta om matens rötter. En vision som skiler sig ganska rejält från syftet med många av de mattidningar man kan hitta i tidningshyllorna idag, där det mestadels tycks publiceras snålt bearbetade pressutskick, olika lifestylereportage och äggrecept inför påsk. Det är inte särskilt spännande läsning, men kan vara funktionellt som inspiration. Men jag vill lära mig något nytt, inte bara matas med vackra bilder. Och det tror jag inte att jag är ensam om.

Därför känns det nu extra pissigt att de lägger ner, tre år efter starten. Anledningen är (drum roll! vad kan det vara?!) ekonomi. Man har helt enkelt inte nått ut till det läskretsar man hoppats på. Den tredje juni skickade förlagsredaktör och VD Tobias Ragnell ut ett meddelande till annonsörer och samarbetspartners där han berättade om vad som komma, eller snarare inte komma, skall:

”Alla inblandade har jobbat hårt och bra: vi har levererat löpsedelsuppmärksammad journalistik, genomfört bra annonssamarbeten från start till mål och puttat Matsverige en bra bit i vettigare riktning. Vi fick snabbt 30 000 läsare, bland dem väldigt många kockar, mathantverkare och så vidare i Matsverige”

Juninumret, som finns ute i butik nu, var ett nummer som skulle fungera som en slags nylansering där man omprofilerat sig en aning: ”Nu lanserar vi nya Hunger – magasinet för ekomat och reko råvaror. Vi har skruvat upp vår bevakning av det ekologiska, närproducerade och småskaliga och lyfter fram ännu fler av landets många undanskymda mathjältar” basunerade man ut i samband med släppet. Detta blir dock tidningens sista nummer.

Plåster på såren: Istället kommer Filter återigen att ta in matjournalistik. Men likt tidigare, en begränsad mängd.

hungeromslag-jpg

– Det är väldigt trist förstås. Både för Hungers entusiastiska läsare och för matjournalistiken i stort. Vi har ju gjort en annorlunda mattidning som både är kritisk granskande och samtidigt inspirerande. Och den idén tror jag fortfarande stenhårt på. Förhoppningsvis kommer Hunger att kunna återuppstå i någon form framöver, säger Hungers chefredaktör Mats-Eric Nilsson till Journalisten.

Jag verkar inte vara ensam om att sörja tidningens bortgång. På egna facebooksidan skriver det idag att stödet fantastiskt, att de fått hundratals mail, telefonsamtal och facebookinlägg efter att de gick ut med nyheten att Hunger tvingas läggas ner. ”Vi är ledsna över att vi inte kan fortsätta att ge er den tidning ni tycker så mycket om och värderar så högt. Alla uppmuntrande mejl gör oss samtidigt väldigt glada och en smula stolta”, skriver redaktionen i inlägget.

Ett tack till tidningen Hunger, från en i det där läsarsegmentet som inte är så stort som man hoppades! Jag kommer att vårda mina gamla nummer med ömhet.

/Slaktarn

En kommentar | “Magasinet Hunger lägger ner”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tora skriver:

    Ååh… Så trista nyheter :-(
    Kan inte du starta en egen tidning? Skulle lätt prenumerera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp