Hata folk som älskar mat

13:13 22 Nov 2016

Härom dagen när jag låg nerbäddad i sängen, halvdöd efter ett migränanfall, bestämde jag mig för att lyssna på några olika podcasts. Jag njöt ganska mycket av den här sessionen, ni vet den fantastiska kombinationen av självömkan och mys? Den känslan. Stark.

Sedan blev det mindre mys och mer självömkan, när jag tog mig att ett avsnitt av Fördomspodden, gästad av artisten Little Jinder. Hon sa att hon blev provocerad av personer som var intresserade av mat. Citat: ”Det finns ingenting som gör mig så avtänd och provocerad som när någon säger att den älskar mat. Det är så ointressant, mat för mig är liksom: visst, det kan vara gott, men jag bryr mig inte? Det ska in och det ska ut. Har de inget annat i sitt huvud? Det finns så mycket annat man kan intressera sig för i livet, och då väljer du mat. Jag tycker det är töntigt”. Nu är det inte meningen att den här texten ska handla om just personen som sa det, det är egentligen irrelevant, för det är inte en unik åsikt på något vis. Poängen: Jag kände mig naturligtvis träffad, eftersom jag är intresserad av mat, men framförallt på grund av detta: hon har rätt. Jag känner själv så, jätteofta. Framförallt känner jag så när jag pratar med vissa personer som kallar sig för ”foodies” på ett helt oironiskt vis, som älskar att äta ute men inte gillar att laga mat. Eller när jag läser en hundrade intervju med typ de som startade Flippin’ Burgers i förhoppning om att hitta någon slags inspiration. Ständigt den där känslan av att vi som gillar att prata om mat liksom gör en höna av en fjäder.

Varje gång jag ska motivera för någon varför jag är intresserad av mat känns det som att jag måste hålla ett brandtal. Jag går direkt in i någon slags försvarsposition, börjar redovisa olika samband mellan det stora (klimatet) och det lilla (findusköttbullarna min syster serverar sina barn). Ungefär: man behöver inte bara ett par smaklökar för att syssla med detta, man behöver en hjärna också, och att prata om mat är ett bra sätt att få igång samtal om andra saker. Jag känner mig ofta besvärad efter att ha avslutat ett sånt här tal, speciellt om personen nickar entusiastiskt men jag ser att deras ögon liksom är forskande och att de fortfarande inte riktigt förstår, och sedan frågar: var ska man gå och käka just nu då? Har du nåt restaurangtips? 

Jag smsade en vän och berättade om skamkänslorna som Little Jinder-intervjun hade framkallat. Hon skrev tillbaka: ”Tror du inte att hennes hat mot matälskare är nån slags starkhetselitism? Typ att de som behöver regelbundna vanor och god mat är töntar, det enda man behöver är öl och rostad macka ibland”. Ja, tänkte jag, så kan det vara. Återigen det där med att göra en höna av en fjäder – hur orkar de, de där matnördarna, har de inget bättre för sig?

Precis samma känsla får jag när jag blir ertappad med min passion för hudvård och smink. Jag älskar hudvård och smink, men jag tycker inte speciellt mycket om att prata om det då bemötandet nittio procent av tiden är något i stil med ”vet du vad, om du bara skulle låta huden vara ifred och andas skulle du inte behöva köpa alla de där serumen!”, eller ”du är fin som du är, du behöver inte täcka över din skönhet med allt det där sminket”. En slags moralism som antyder att jag är både ängslig och banal – det finns en gräns för hur mycket man kan hetsa upp sig över ett nytt sätt att tillaga ankbröst, och det finns en gräns för hur många youtubetutorials på temat contouring man kan svulla i sig. Mitt möte med Jinders irritation mot matmörderi framkallade samma känslor som när någon tittar på mig menande och säger ”jag tvättar ansiktet med tvål och vatten och sen smörjer jag in mig med nivea, det behöver inte vara mer komplicerat än så”, eller i fallet mat: ”sushi är gott, jag äter det och bajsar ut det, vad mer finns det att säga?”

Ja, vad mer finns det att säga? Tydligen sjuttiofyra sidor blogginlägg, eller vad det nu är jag är uppe i. Det lär bli några fler innan jag kastar in handduken. Nu ska jag lägga en fuktmask och laga en grilled cheese.

/Slaktarn

11 kommentarer | “Hata folk som älskar mat”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Sabina skriver:

  Söte Jesus vad jag är trött på folk som trycker ner andras intressen. SJÄLVKLART är det elitism. Man ska vara cool och obrydd och leva på cigg och apelsinjuice och koncentrera sig på att skaaaaaapa.

  (Obs inte skapa recept, stickmönster, rollspel eller nåt annat töntigt)

  1. Emma skriver:

   Men eller hur! Tycker det är töntigt att säga att andras intressen är töntiga..
   Och det här med när det finns så mycket annat att intressera sig för, eh ingen är väl så ensidig att mat är allt här i livet (fast jag tycker att det är ok också). Mat är ett ett stort intresse, både att äta och laga, men jag har också en examen i historia, spelar datorspel, läser böcker, lyssnar på musik och poddar i en rad olika genrer, är politiskt aktiverad osv. Ett intresse tar ju inte bort alla andra.
   Tänker att fast hon säger visst mat är gott, så njuter hon inte av mat utan det är mer bränsle för henne. Om mat är mer av energi för henne så har hon nog inte funderat över att för andra människor är det annorlunda.

 2. Frida skriver:

  Låter som en perfekt kombination av poddar, jag gillar samtliga.

  Min kille och jag gillar båda att laga och äta mat, men vi har väldigt olika förhållningssätt till den färdiga produkten Middag. När maten är färdig är jag liksom klar med *processen* och vill ogärna prata om maten i fråga. Jag vill att han ska säga ”gott!” och sen prata om något annat. Han däremot älskar att prata om ingredienserna bla bla bla. Däremot tycker jag det är roligt att läsa om mat, som i den här bloggen eller i Lotta Lundgrens kokböcker.

  p.s blir också så trött när folk föreslår ”osminkat och ingen tvätt och ingen kräm” som den ultimata hudvårdsrutinen. Jag kör ofta det på sommaren när jag är i skärgården MEN då får jag ju typ avfetta ansiktet med diskmedel och rivjärn när jag kommer tillbaka till civilisationen.

 3. Maja skriver:

  Jag ÄLSKAR din blogg och ditt sätt att skriva om mat (och alltså också själva karaktären på ditt matnörderi). Ville bara ta tillfället i akt att säga det, som uppmuntran och kanske lite motmedicin mot skamkänslorna. Keep up the good work <3

 4. Anna skriver:

  Håller med Maja! Du är bäst!

 5. E skriver:

  Har bara hört dåliga saker om LJ från folk som har träffat henne IR. Skit i vad en skitnödig elitist från stan tycker.

 6. Theo skriver:

  Nu var väl inte poängen med texten att utvärdera huruvida LJ är en soft person eller inte? Hon får väl tycka som hon vill, texten handlar ju om hur det hon säger tar emot

 7. Jon (Flippin) skriver:

  Bra skrivet! Mat är ju bokstavligen livsviktigt, dels för att överleva dagen dels i en större kontext med hela hållbarhetsfrågan. Men samtidigt blir det ju sjukt tröttsamt med allt teoritiserande, bedömande och poserande. Där tycker jag LJ har poäng – ät bara. Så, jag känner lite att man tycka allt på samma gång. Garvade åt din reflektion kring Flippin, vi tar den. Burgare är ju ett bra exempel på hur sjukt seriöst allting blev. Iofs för att allt var så risigt innan. Men nu när nivån är höjd över hela linjen kan vi kanske äntligen gå tillbaka till att det bara är en burgare. Och prata om annat medan vi äter. Eller om köttindustrin. Så ibland har vi sagt nej till intervjuer för att vi inte orkar lyssna på oss själva ens.
  Keep it up

 8. toter skriver:

  Ah, jag vet inte mycket om något alls jag men jag vet vad jag tycker om och jag vet vad jag definitivt ogillar: skam. Skam drar ner, förtrycker och gör skit av bra saker. Så mycket av mitt liv har försvunnit i ett djupt hål av skam. Jag bara vägrar låta det förstöra min kärlek till mat och smink och hudvård och annat. Tycker så mycket om din blogg, den gör mig glad varje gång jag tittar in. Ingen annan skriver om mat som du!

  1. doris skriver:

   Applåder, precis så! Jag blir en ledsnare människa när jag inte lagar mat. Skitsamma om det är töntigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg