Sweet bean paste

Sweet bean paste

07:00 31 Aug 2017

Liksom alla andra löneslavar här i världen gillar jag att unna mig något trevligt när lönen äntligen trillar in. Det kan tillexempel innebära att gå till mitt lokala asiatiska livs i syfte att bygga på skafferiet en smula. Senast detta inträffade kom jag hem med följande:

asian supermarket stuff

Ett par olika sorters nudlar, färsk galangalrot, torkade chiliflingor, tamarindpasta, dashi, ett packe stjärnanis, och slutligen något jag köpte för att jag trodde det var miso. Det var det inte.

Ett par dagar senare stod jag i köket och ägnade mig åt en buljong, och kom på att det var ett perfekt tillfälle för min nya misoförpackning att öppnas. Jag öppnade ett hörn av förpackningen, klämde ut en rejäl klutt som föll ner i grytan, och hann precis tänka att den såg märkligt ljus ut när blicken fastnade på en textrad på förpackningen: sweet bean paste. Sweet bean paste?

sweet bean paste

Livet är som vi alla vet fullt av överraskningar, och tydligen är sweet bean paste en av dem. Aningen förvirrad klämde jag ut ytterligare lite ur förpackningen, denna gång inte ner i grytan utan i min egen hand, och smakade. Jag hade istället för misopasta fått hem och ner i min middag något som liknade kastanjepuré i konsistensen, krämig och lite mjöligt, och med en söt och nästan lite nötig smak. Innehållsförteckningen avslöjade inte mer än det mystiska: ”röda bönor, socker, vatten”. Vad är detta? Var är det till för? Var i mitt liv finns ett hål som endast sweet bean paste kan fylla?

Jag vänder mig som så ofta förr till internet för svar. ”Sweet bean paste, not to be confused with sweet bean sauce, is a food ingredient used in several asian cuisines. Within chinese cuisine, it is primarily used as a filling for sweet desserts and pastry”, säger den första källan. Min andra ledtråd är en trailer för en japansk film från 2015 med titeln Sweet Bean, som verkar handla om när en sur man i en pannkakskiosk får påhälsning av en quirky gammal dam som säger att hon alltid velat jobba i en pannkakskiosk. Mannen verkar irriterad och säger att det är ett tuffare jobb än det verkar, men den gamla damen räcker bara tyst över ett paket och skyndar sig därifrån. Det visar sig innehålla en brun smet, som tydligen är så fantastiskt god att pannkaksmannen bestämmer sig för att ge damen en chans. Hon lär honom att laga till sörjan, och de bönsyltfyllda pannkakorna blir en omedelbar succé.

Ledtråd nummer tre berättar att den variant jag har, som är gjord på röda bönor, refereras till som An eller Anko i det japanska köket. Samtliga recept där det ingår är på sötsaker och bakverk av olika slag, och det gäller även inom det kinesiska och koreanska köket. Det verkar lätt att laga till, och finns både som en slät variant där bönorna pressats genom en sil, och en grynigare variant.

Jag tackar internetguden för dessa lärdomar, men inom mig kvarstår frågan: vad ska jag göra med min sweet bean paste?

Har någon antingen erfarenhet av matlagning med denna produkt, eller idéer på hur jag kan inkorporera den i min matlagning genom något som känns mindre avskräckande exotiskt än ”to ladel it over shaved ice or ice or as filling in sticky rice dumplings” så som föreslås i videon ovan? I så fall är det nu du ska ta bladet från munnen.

/Slaktarn

10 kommentarer | “Sweet bean paste”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. M skriver:

  Alltså…jag vet är att de är fyllningen i de här bollarna 🍡 Som har ett skal som också är gjort av bönor tror jag, som liknar skalet på sån mochiglass. Och att det faktiskt inte är särskilt gott. Smakar ju som typ…lite sött bara. Sött och mjöligt. Som en väldigt trist marsipan. Älskar mycket av det japanska köket, har varit där och hälsat på en familjemedlem som bor där många gånger och förutom att träffa brorsan är maten en stor del av tjusningen, men i ärlighetens namn är efterrätter inte en del av den tjusningen. Japanska köket är inte så bra på sötsaker och efterrätter… Jag hade nog faktiskt slängt.

 2. Ari skriver:

  Kan inte tipsa så mycket om just maten, men kan tipsa att filmen fick svensk distribution med titeln Under körsbärsträden.

 3. Binki skriver:

  Nästan alla sorters söt smörja är kul att testa som fyllning i bullar av kanelbulletyp. Bulldeg med lite mindre socker och utan kardemumma, kavla ut och bred på smeten, baka som vanligt. Jag har testat det både med kastanjepuré, hackad helva och ett pålägg från Singapor som jag inte riktigt vet vad det var.

 4. Emil skriver:

  Du kan baka fina månkakor som passar bra såhär års: https://en.wikipedia.org/wiki/Mooncake

  Kan även rekommendera att du ser filmen, den är rätt banal men fin och lämnar en trevlig känsla i kroppen…

 5. Hiroki Nakamura skriver:

  Vissa varianter av den japanska bakelsen Mochi ( https://i.pinimg.com/236x/9a/b3/4b/9ab34b4fe034392b031ffd970835fd03–sweetie-cake-japanese-desserts.jpg ) innehåller sådant. Kan rekommendera! Mochi påminner om en japansk variant av Turkish delight.

 6. toter skriver:

  Jag röstar på en sweet bean rulltårta. Tror det kan bli svingott om man är lite kreativ.

 7. Julia skriver:

  Alltså, jag gillar verkligen inte sbp. (Cool ny förkortning).

  Fått såna där bollar av rismjöl med den fyllningen och ryyyyyser varje gång. Önskar jag kunde möta den och bli glad, men ännu har det ej skett.

  1. G skriver:

   Haha SBP så bra förkortning!

 8. Frida skriver:

  Det finns en ”Bean paste” som man använder ungefär som sockerpasta. Man gör rosor och sådant för att dekorera tårtor med, jag har sett..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG