Julgodis

Tipsa mig om ert bästa julgodis!

17:56 14 Nov 2017

Hej på er,  förhållandevis snart är det jul. Det blir bara kallare ute, och tiden fram till dopparedagen kommer jag att ägna åt att jobba på mitt skyddande fettlager. Detta betyder att det kan bli en hel del julrelaterade recept här framöver. Jag har nämligen bestämt mig för att inte hata julen i år, och steg ett är naturligtvis att omfamna all julens goda mat!

Först och ganska tidigt ut har ett antal burkar fyllda med saker som är goda att äta till julens alla rester varit. Syrlig äpplechutney kryddad med kinesisk five spice, en sylt på massor av chili som är lika självlysande röd som den är het, och en stor burk med persikohalvor som fått en stjärnanis/chili/kanel-behandling för att ätas till alla julens överblivna bitar av skinka, kalkon och allehanda animaliskt. Nästa steg blir att komplettera med pickles av olika slag, och så småningom även en kraftinsats i form att tillagning av en kycklinglevermousse med cognac som blivit standard i min familjs julfirande. Allt detta matpysslande tjänar naturligtvis inte bara mig, utan även alla runtomkring mig – de fungerar nämligen utmärkt som presenter.

Julpyssel: burkar med äpplechutney, het chilisylt och kryddiga persikor

Precis som jag hellre upplåter rum i magen åt en god förrätt än till en efterrätt (om man nu måste välja) föredrar jag matiga julpyssel i burkar snarare än söta sådana i påsar. På grund av det har jag en uppsjö av idéer på hur min samling av mattillbehör i burkar kan utvidgas, men inte inte lika många på hur den söta delen av julens matpysslande kan se ut. Varje år ställer jag mig och gör den här citronkolan med vit choklad som har kommit att bli en favorit, och gammal hederlig kola i stil med den här brukar också vara en stark kandidat. Men i övrigt är jag clueless när det gäller julgodis! Och det är där jag hoppas att ni som läser kan komma till undsättning.

Så hjälp mig här, nu när jag helhjärtat siktar på att ta mig an julen utan den oro och bitterhet den tenderar att ha i släptåg, och tipsa om era bästa recept på julgodis. Ischoklad tycker jag inte om, så har ni inte en fenomenal variant på det så undanber jag mig sådant, men i övrigt finns det inga gränser för min öppenhet i denna fråga. Skulle det vara så att du har ett recept på något av det mat-julpyssel av det salta slaget också så går det naturligtvis också an.

Sharing is caring!
/Slaktarn

14 kommentarer | “Tipsa mig om ert bästa julgodis!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. E skriver:

  Jag älskar den här bloggen o jag älskar jul mat så YES!!! Jag vill tipsa om ett nöt recept som jag brukar göra. Smält sirap honung eller socker (eller alla tre), rosta dina favorit kryddor och ha i, jag brukar ta mald koriander kanel och cayenne peppar, lägg nötter o fling salt och vänd runt. Sen är det bara att lägga på en plåt o svalna!!! Super gott

 2. Liv skriver:

  Dessa nötter är… allt! Jag brukar byta ut lite av chokladen med nougat och man kan krydda kakaon på slutet med lite kanel, kardemumma eller kanske lakrits om man skulle vilja.
  https://www.youtube.com/watch?v=QCfrBBHh3Vw
  https://www.koket.se/nyhetsmorgon/sebastien-boudet/chokladmandlar/

  Själv hoppas jag på att hitta recept med lakritspulver och kondenserad chokladmjölk som jag köpt på mig utan att riktigt veta vad jag ska göra med det.

 3. Frida skriver:

  Är laktrits jul? I sånt fall seg kola som gör att tänderna går av med smak av saltlaktrits.
  ps, hatar juljäveln, men det betyder ju inte att man inte kan äta satan ur den.

 4. Moa skriver:

  Men guud langa recepten på allt ljuvligt du har i brukarna!

 5. Karin skriver:

  Min familj är fruktansvärt traditionell när det kommer till julen. Vanlig knäck, chokladbollar och en och annan marsipangris. Årlig diskussion om knäcken ska va mjuk eller stenhård (den som gör den brukar vinna).

 6. Maja skriver:

  Jag brukar göra en god knäck, men har börjat strunta i de fasansfulla små formarna som ändå bara välter och skapar en vidrig knäckröra när man ska försöka fylla dem. Häller ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt och strör på olika toppings istället. Krossad polkagris, olika nötter, lite havssalt eller rivet skal från lime och apelsin är också Meget Meget godt. Eller att ha saffran i knäcksmeten och sen ha smält choklad på. Och så skär man i bitar efter personlighet och behag. Knäcksmet är ju lika mkt vispgrädde, socker och sirap, typ 2 dl av varje gör en lagom sats som man ids äta upp för den som ej ids googla.

 7. Julia skriver:

  Vanliga hederliga chokladbollar, men byt ut kakaon mot saffran (och ta bort kaffet och lite av sockret). Det frekkin’ godaste jag ätit i hela mitt jävla liv.

 8. Cicci skriver:

  Räknas struvor? Det är nämligen min favorit att göra. Så kul!

  Mina föräldrar fick ett struvjärn av min svärmor för några år sedan och nu är det jag som står där varenda jul och gör smet med öl och sedan doppar järnet och langar färdiga struvor i kanel & socker (detta borde kunna utvecklas, varför är det inte cayenne på mina struvor?).

  Oavsett, köp en struvjärn och testa!

 9. Sarah Axelsson skriver:

  Världens enklaste och godaste mintfudge! http://sotasaker.com/2011/09/23/mintfudge/

  Kan tipsa om att använda Änglamarks ekologiska mintchokladkaka om en vill ha lite crunch i den.

 10. Simon skriver:

  Rocky road är en favorit.
  https://www.koket.se/leilas-rocky-road

  Också Chokladbollar! Jag brukar (inspirerat av Bageri Petrus) byta ut en del av havregrynen mot rågflingor och strösockret mot rörsocker. Testa även att bryna lite utav smöret, jättegott.

 11. Kim skriver:

  Nigellas freakin superfudge känner du kanske redan till? Högre utväxling för arbetsinsatsen går knappt att uppnå. Jag brukar ha i lite blandade nötter. Enjoy!

  https://www.nigella.com/recipes/chocolate-pistachio-fudge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg