Fem mattrender jag hoppas dör 2018

Fem mattrender jag hoppas dör en plågsam död 2018

02:13 7 Jan 2018

Att observera och ta del av mattrenders kommande och gående är för det mesta bara kul. Bland rätter och matrelaterade fenomen som når plötslig popularitet finns historier om samtiden och om vad som är högstatus, de blir en slags markör för var vi är och var vi är på väg. I bästa fall, alltså. Mattrender kan också vara fruktansvärt irriterande, fullkomligt idiotiska och tecken på mänsklighetens förfall och fåfänga. 2017 har bjudit på en hel del godbitar av det slaget, somliga överlevare från tidigare år som seglivat klängt sig kvar, andra med födelsedatum max ett år bakåt i tiden. Här är fem matrelaterade fenomen som jag hoppas kommer att dö en plågsam död innan 2018 är slut.

1. Burkar som dricksglas (ofta med papperssugrör)
NU RÄCKER DET.

2. Att använda allt som tallrik utom just en tallrik

mattrender som bör försvinna: middagen serverad i en spade

Middagen serverad i en spade, nej tack

Det här restaurangfenomenet borde kanske kallas 1b istället för 2, men det är faktiskt ett såpass utbrett problem att det förtjänar en egen punkt. Mat på ett fat är nämligen i många fall för mycket begärt nu för tiden. Är det inte plankstek jag beställt vill jag faktiskt inte behöva äta från en skärbräda, och de där små stålkorgarna som används i fritösen får gärna stanna kvar i köket. För fler referenspunkter rekommenderar jag den Reddit-tråden We want plates. (Jag vill dock tillägga att det finns ett undantag till den här regeln, och det är att servera mat ur snäckskal. Det är inte bara bra, utan något som bör uppmuntras! Äta ur snäckskal är livet!)

3. Elektroniska beställningssystem
Servitörn, det ligger en iPad i min mat! Eller vänta, det finns ingen servitör. Och när kommer egentligen maten? Min erfarenhet är att elektroniska beställningssystem fungerar ganska bra på snabbmatsrestauranger, men bör bannas vid sittande middagar. Den mänskliga faktorn, inte så dum ändå.

4. Zoodles som pasta
Det finns ingen anledning att ”gömma” grönsakerna för mig. Jag är vuxen. Jag kan hantera en zucchini och mer därtill.

5. Efterrätternas kyrkogård
Jag tittar på er, pannacotta och chokladfondant. Ingen kan förneka att ni är goda, men ni har klängt er fast på samtliga av landets restaurangmenyer alldeles för länge. Vik hädan och lämna plats åt framtidens desserter!

Och så några bubblare:

  • Regnbågs/unicorn-allt. För att varje gång du äter en unicorn donut så dör en enhörning.
  • Servitörer som demonstrativt lägger tygservetten i knät på en om man råkat missa att göra det själv.
  • Restaurangkedjor vars tagline är att de serverar lokalproducerat, men så har de bara risbaserade rätter med misomarinerad tonfisk toppad med furikake och yuzudressing på menyn.
  • Att ingen innehållsförteckning krävs för vin i EU. Vad är det för trams egentligen? Vi har ju innehållsförteckningar för allt annat. Typiskt vin att komma undan.
  • Den här känns kanske väl given, men… smoothieskålen. Tack och hej, smoothiepastej.
  • Att det fortfarande inte finns något vettigt vegetariskt matlagningsprogram på TV. Men ingen kanske vågar ta sig an det efter Vegorätt-gate förra året.
  • Avokado. Där. Jag sa det.
  • Leif Mannerström. Mer ingående motivering än det här är överflödig.
mattrender: avokado som bröd till burgare

Tack för trogen tjänst, avokado istället för hamburgerbröd. You are no longer needed.

Nu är det er tur. Vilka mattrender och matrelaterade fenomen vill ni se begravda under året som komma skall? Håll nu inte tillbaka, det här är en fredad klagozon.

/Slaktarn

23 kommentarer | “Fem mattrender jag hoppas dör en plågsam död 2018”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anna skriver:

    ”Bowls”
    Grattis du har lagt grejer i en skål.

    1. Frida skriver:

      Ja jag EXPLODERAR av ”bowls”.

    2. Erik skriver:

      Agree, ‘bowls’ är ett uttryck icke-matintresserade använder för att verka fräsiga.

  2. Frida skriver:

    En annan sak jag kan irritera mig en smula på är den här skrynkligt-linne-trenden som förekommer vid många dukningar nu och som marknadsförs som sååå mycket miljövänligare än….vaddå? pappersduk? hur som helst: sen visar det sig att för att få ”rätt” känsla på sin linneduk ska man tvätta den i maskin och sen tumla den ca 40 gånger. Det är sånt slöseri på rent vatten att jag biter av mig ena armen i rent raseri.

    p.s jag tycker det är skitsnyggt med skrynklig linneduk. bättre än så är jag icke.

    1. Tvättomat skriver:

      Och det intressanta är att de som propagerar för tvättat skrynklinne inte vet att linne aldrig får tumlas. Slår sönder fibrerna.

      1. Frida skriver:

        Haha! Ännu värre.

    2. Kristin skriver:

      Fattar inte. Omanglat lnne=skrynkligt. Det blir väl (förutom förstört) MINDRE skrynkligt av att tumlas? 🤔

  3. Hanna skriver:

    Att benämna saker som ”liten”. Stör mig så mycket på det. ”Sen blir det en liten röding”. Vadå liten? Det här håller folk på och säger både på tv och på restaurang.

    Gott nytt år!

  4. Maja skriver:

    Haha så kul inlägg. Är också otroligt trött på panna cotta, come on!

  5. Julia skriver:

    ”Kreativa” tolkningar på semlan gjorda bara för att få uppmärksamhet. Korv med bröd-semla, nacho-semla, wrap-semla… Sluta genast.

    Spretiga ärtskott på toppen av mat. Alltid för långa och omöjliga att tugga i sig snyggt.

    Att lägga något i en skål och kalla det ”bowl”.

    ”Sköna” extra allt-videos som dryper av kött och fett. Typ trippelfriterad bacon panerad i ostbågssmulor med inbakad mozzarella, en flod av cheddarost och nån hot sausage på toppen.

    Raw-versioner på vanlig mat. Typ ”raw caesarsallad” och så består den av några blad och en dressing av cashewnötter. Har inget emot rawfood men sluta kalla det caesarsallad om det inte ens är i närheten av ursprungsrätten!

    Puh, det var nog allt för nu. Tack för att jag fick avreagera mig.

    1. Frida skriver:

      På tal om ”extra allt-rätter”: alla instagramvideos av amerikaner som ”bakar” genom att typ köpa glass – lägga i mozartkula i glass – krossa köpta kakor – rulla in glassboll med mozartkula i kaksmulorna – FRITERA BOLLEN – addera köpt chokladsås och sprutgrädde. Jag blir vansinnig.

    2. Andy skriver:

      Håller med om alla dessa punkter. CAN I GET AN AAAAAMEN?

  6. Kim skriver:

    Konceptet Mellanrätter. Förrättsstorlek till nästan-huvudrättspris – nej tack.

    1. Micke skriver:

      +1 på den! Särskilt fånigt blir det när man ska dela på mellanrätterna – då blir det ju bara en liten och löjligt överprissatt munsbit till var och en. Ska jag dela min mat med någon vill jag ha en rejäl portion.

  7. Johanna skriver:

    Sånna svulstiga, groteska restaurangfilmer på facebook om ost-restauranger som bara serverar ost som tillbehör i restaurangens alla rätter. Det är som en feberdröm när någon på filmen dar fram en glödhet spade och formligen KRÄNKER en rätt i MER OST. Ost ÄR gott med för i helvete.

    + ta tillbaka gluten <3

  8. Jessa skriver:

    Saffran i allt hela december. Efter samma koncept som semlan.

  9. Nettan skriver:

    Spott-trenden. Jag vill inte ha spott i min mat. Gör en sås och inte nåt jävla spott-skum.

  10. Taskedenditdukommer skriver:

    Älskar inlägg som rör runt i grytan!

    Vill se iskallt två meter ner i marken:

    Freakshakes

    Pyttepytteportioner pasta

    Glutenfritt som något eftersträvansvärt för andra är glutenintoleranta

    Bantningskonton på instagram

    Mat som bara är orimlig. Jag tittar på dig sushidonuten

  11. Daniel skriver:

    Extremt tröttsamt att vegetariskt blivit synonymt med nyttigt. Var på restaurang i Stockholm och fick in ”sommarblomma” för 250 kr vilket var en hel kruksallad med lite jordärtskockemos som dressing…..

    1. Jessica skriver:

      😱😂😂

  12. Sabina skriver:

    I ölväg: allt i stilen vanilla-toffee-fried bacon-mudcake-blond imperial stout med kaksmulor på toppen får hemskt gärna försvinna. Inte gott, inte kul, inte nytt. Samma kategori som freakshakes imo.

  13. Ebba skriver:

    Nyttigare versioner av bakverk, typ raw-kladdkaka, raw-semla etc.

    Grönkål

    Halloumi som substitut till kött. Stroganoff, spett, burgare. Visst är det gott men börjar bli tjatigt

  14. Nic skriver:

    Pulled pork och långbakad fläsksida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG