Pickle picker

10 Idiotiska köksverktyg ingen behöver

13:34 2 Apr 2018

Dagens viktiga ämne är idiotiska köksverktyg ingen behöver. Jag har så mycket att säga om detta att jag inte får ur mig ett ljud, så vilken tur då att Laurie Colwin sade det så bra i sin book Home Cooking från 1988: ”Most things are frills – few are essential. It is perfectly possible to cook well with very little. Most of the world cook over fire with no gadgets at all.”

Ja, det är lätt få för sig att man för att kunna laga ett anständigt mål mat behöver både olivurkärnare, ankpress och grönsakssvarv. Där står man med kokboken i högsta hugg, redo att kasta sig ut i nya kulinariska vatten, men upptäcker vid närmare titt att ens kök saknar både mandelkvarn och champagnesabel. Vad gör jag nu? Lägger mig ner och dör? 

Det finns tre sätt att ta sig ur en sådan knipa: ge upp, bli innovativ med det som finns att tillgå, eller shoppa. Att shoppa är kul. Att handla något nytt är ofta att måla en bild av vad som komma skall: de nya springskorna med optimalt stöd för hålfoten och antimikrobiella egenskaper, den gigantiska gasolgrillen med bluetooth-termometer. Med dem är den ljusnande framtid din. Tills du upptäcker att du inte längre får plats med tallrikarna för att alla skåp är fulla av märkliga prylar vars pris per användningstillfälle blivit rasande högt.

Det är som sagt kul att köpa grejer, det ska inte stickas under stol med. Annars skulle jag inte äga en donut-stans eller en köttbullstång, och förmodligen skulle jag inte heller ha ett set med skojiga drinkpinnar eller en idiotisk ljushållare form av en hög kräftor. Man kommer förvånansvärt långt här i livet beväpnad med en visp, en kniv, en skärbräda och eventuellt en termometer. Skulle du trots detta råd känna dig sugen på lite onödiga specialiserade köksprylar så följer nedan en lista på kandidater för jobbet.

1. Verktyget som förvandlar ägg till kuber
Är du trött på ovala ägg så är det här verktyget för dig. Kläm ägget till en kub och lev lycklig i alla dina dagar.

verktyget som förvandlar ägg till kuber

2. Variationer på fruktskärare
Här är några exempel på specialiserade fruktskärarverktyg. De har alla gemensamt att samma jobb går att göra med en kniv och att de alla är jobbiga att rengöra.

Bananskärare, jordgubbsskärare, äppleklyftare och vindruvsskärare (!)

3. Äggviteseparerare
Om man tycker att det är svårt och/eller jobbigt att separera vitan från gulan med händerna så är kan det här verktyget vara en klok investering – knäck ägget i en skål och låt den här märkliga lilla gummigrejen slurpa upp gulan.

äggviteseparerare
4. Håll koll på temperaturen från ett annat rum
Vi har alla varit där. Man bjuder hem vännerna på en god bit kött, och istället för att mingla tvingas man stå i köket och stirra som en galen på termometern för att inte råka översteka köttet. Här är lösningen på problemet! Föreställ dig istället följande: där står du och berättar din bästa anekdot när det ringer i fickan, och du ursäktar dig avslappnat med orden ”ett ögonblick, det är min köttbit som ringer”. Toppen!

köttermometer
5. Sparrisskalaren
När en vanlig grönsaksskalare helt enkelt inte duger för dig.

sparrisskalare
6. Sushibazookan
Den här har figurerat på bloggen tidigare, och jag måste erkänna att den lockar mig en aning. Sanningen är nog dock att om du behöver en sushibazooka för att lyckas med sushin hemma så är det troligtvis bättre för alla att du går ner på den lokala sushihaket och beställer en take away.

sushibazooka
7. Pickle-uppfångaren
Ett verktyg som finns till enbart för att hjälpa dig fånga upp pickles ur burkar! Även här måste jag erkänna att ett viss intresse väcks inom mig. Äter man mycket pickles så vet man att det är ett ständigt pillrande att få upp dem ur burken, och man vet också att de är som godast när de äts direkt ur burken, och då främst som ett oväntat snack när man råkar passera kylskåpet. Denna ”pickle picker” ser dock ut att enbart fungera på mindre varianter, så du kan alltså komma att behöva en större version till de där riktigt stora saltgurkorna man ibland cravear.

Pickle picker
8. Små tallrikar för ”finger food”
Om någon friar till dig med en finger food-ring, säg nej.

finger food-ringar
9. Den här fiffiga självroterande spaghettigaffeln
Aldrig mer ömma handleder!

självroterande spaghettigaffel

10. Körsbärsurkärnaren
Jag vet inte vad jag ska säga. ”I am speechless. I am without speech”, som Elaine sa i ett avsnitt av Seinfeld. Men här är den i alla fall.

körsbärsurkärnare

Egna exempel på onödiga köksprylar (som du älskar att hata eller hatar att du älskar) kan lämnas i kommentarerna.

/Slaktarn

8 kommentarer | “10 Idiotiska köksverktyg ingen behöver”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Tony bearder skriver:

  Jag tror att min frus man är en helt onödigt kökspryl

 2. Johanna skriver:

  Fick en avokadokniv av en före detta pojkvän i julklapp. Vet inte om det var för att kniven i sig var superdålig eller för att jag fick den i julklapp som gjorde att det tog slut mellan oss ett par dagar senare.

 3. Lena skriver:

  Men hallå, en körsbärsurkärnare skulle vara toppen, sa hon med ett gigantiskt körsbärsträd på tomten!!

 4. Cicci skriver:

  Äggkokaren tycker jag känns bisarrt överflödig, räcker det inte med en kastrull? och jag minns den där usla saxen för gräslök från designtorget där alla örter bara fastnade mellan bladen
  Och högt uppe i ett skåp hemma står en ärvd glöggryta i koppar – vet inte vad jag ska ha den till. Jag dricker inte ens glögg…

 5. Kim skriver:

  Åh men vi har ju den otroliga ”Avo saver” där man bältar fast sin avokadohalva.

 6. Cecilia skriver:

  Skulle ändå vilja slå ett slag för sushibazookan, förvånansvärt användbar!

 7. Amed skriver:

  Den som dissar en körsbärsurkärnare har aldrig kärnat ur körsbär med ”vad man haver”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG