frisk krabbröra med heta jordnötter i salladsskål

Krabbröra med heta jordnötter

07:00 27 Dec 2018

Året går ofrånkomligen mot sitt slut, och vad finns egentligen att säga förutom möjligen let’s party?

Du kanske tillhör den skaran som ägnar årets sista dag åt att ta ett extra långt bad, lägga en sheet mask och måla naglarna andaktsfullt med en svalkande dryck inom räckhåll. När eftermiddagen börjar bli till kväll glider du in i klädnad som är kvällen värdig, och så strosas det under behagfulla former iväg mot den plats där det gångna året ska vinkas av.

Kul för dig, isåfall. Det kan nämligen också vara så att man tillhör den skaran som tagit sig an att hålla i årets sista måltid, och istället för att reflektera och ägna sig åt skönhetsvård har man sprungit runt svettig i olika butiker för att få ihop det sista inför matlagningen (som även den alltid tycks hamna minst ett par timmar senare i schemat beräknat). Tio minuter innan gästerna rusar man in i badrummet för att dränka sig i närmsta glitterögonskugga. Men vem bryr sig, året är ju snart slut! Bubblet ligger på kylning och nästan poppar sin egen kork av förväntan! Och man har lagat världens godaste drinktilltugg! Närmare bestämt en underbar krabbröra med heta jordnötter som serveras i salladsskålar! Och nu ska jag berätta hur det går till att göra sådana!

frisk krabbröra med heta jordnötter

Krabbröra med heta jordnötter
Idén till den här rätten kommer från ett recept från New York-restaurangen Red Rooster, och rätten funkar både som ett slags drinktilltugg eller som förrätt. Lägg antingen upp krabbröran i salladsskålarna och toppa med jordnötsströsslet och den syrliga räddisalladen, eller duka upp alla komponenter och låt dina medmänniskor pyssla själva.

krabbröra med heta jordnötter

Krabbröra
Kött från en stor kokt krabba (250 gram)

0.5 dl majonnäs
0.5 dl gräddfil
saft av en halv lime
1 krm salt
1 tsk wasabipasta

Syrlig sallad på gurka och rädisa
Saft av en halv lime
1 msk flingsalt
1 msk strösocker
En fjärdedels gurka
1 salladslök
4 rädisor

Jordnötströssel
1 dl torrostade osalta jordnötter
rivet skal av 1 lime
1 tsk torkade chiliflingor

Till servering: två små huvuden hjärtsallad

1. Börja med krabbröran. Ta ut allt krabbkött och krabbsmör ur krabban och lägg i en bunke. Lägg i resten av ingredienserna till krabbröran och blanda noga. Låt stå i kylskåpet i minst tjugo minuter innan servering.

2. Blanda saften av en halv lime med salt och socker och rör noga tills det löst sig. Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur det blöta kärnhuset med en tesked. Skär gurkan i små kuber. Finhacka vårlöken och skär rädisorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda ner i limedressingen.

3. Pulsa jordnötterna tillsammans med limeskalet och chiliflingorna i en matberedare tills konsistensen är som grov sand. Smaka, bestäm om du vill ha ytterligare hetta, justera eventuellt.

4. Montera ihop! Ät! Fira nyår!

En underbar rätt. Testa själva får ni se. Något att notera: jordnötsströsslet är supergott att lägga på annat också, så gör lite extra när du ändå är igång och ös på alla former av wok, kokta grönsaker, sallader eller protein som behöver en spark i rumpan.

Gott nytt!
/Slaktarn

3 kommentarer | “Krabbröra med heta jordnötter”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Frida skriver:

    Äääälskar din blogg. Tyvärr vill jag nu göra om hela nyårsmenyn för att få med den här rätten.

  2. M skriver:

    Mmmm, krabbröra på lördag! Tack för tips, verkar hur gott som helst.

  3. S skriver:

    Det här var så himla GOTT, Tack!!!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp