Beat Generationen: Från Bay Area till Stockholm

1:09 9 Apr 2014

Beat Generationen är ett återkommande segment där jag lyfter fram nya släpp från lovande producenterna. Här förekommer instrumentala låtar, remixer och mash-ups mm.

Friendzone

Bay Area duon Friendzone har gjort sig till ett brinnande hett namn inom rapscenen de senaste åren. De två producenterna upptäcktes tillsammans med Cloud-rap duon, tillika pionjärerna, Main Attrakionz och hade några fantastiska låtar tillsammans på mixtapet 808s & Dark Grapes 2. Sen dess har tyvärr rapduon glidit längre och längre från rampljuset efter en misslyckad albumdebut. Friendzone däremot har fortsatt att breda ut sina vingar med låtar som Asap Rockys Fashion Killa, där Rihanna medverkade i videon. Efter ett flertal mixtapes verkar de nu värma upp inför nästa med dubbelsingeln Appropriate X/Blast Furnace. Det adrenalinpumpande spektaklet går i samma spår som deras senaste prestationer där det rimmar mer med japansk Pop dränkt i ecstacy än maruijanadoftande Cloud-rap.

Se även upp för 808s & Dark Grapes 3 i år som förväntas bli Main Attrakionz stora återkomst, med producentduon på alla beats.

Nite Flights

Härnäst är ett nytt släpp från det svenska skivbolaget Hybris i form av Nite Flights debut EP. Det hela är ett soloprojekt från sångaren och låtskrivaren Azure Blue som här låter sina produktionerna få skina på egen hand. Efter att ha glidit längs med skinande stränder under den tidigare pseudonymen tar här stockholmaren och höjer siktet mot skyn. Tre drömliknande spår som till en början rör sig bland molnen för att till sist nå stjärnornas oändlighet. Betoningen på storslagna synthar och trummor gör detta till en oerhört behaglig lyssning på 13 minuter, som du nu finner på Spotify.

Se även närmare på det fantastiska omslaget signerat Slobodan Zivic och för den som inte kan få nog av musiken bjuder Taverna Brillo ikväll på en releasefest.

Pictureplane x Danny Brown

Denver-artisten Pictureplane släppte sitt album Thee Psychial 2011, en genreöverskridande samling låtar som flörtade med 80-talets Post-Punk och 90-talets House/Electro. Detroits Danny Brown släppte låten Grown Up 2012, en nostalgisk tur genom hans uppväxt som var tämligen barnvänligare i jämförelse med majoriteten av hans katalog.

Nu 2014 så har dessa två artisterna funnit varandra med en mash-up av producenten Fameless. En kombination som fungerar väl, Danny Brown har alltid tämjt på gränserna när det kommer till experimentella beats och borde kanske höra av sig till Pictureplane – som har jobbat med andra rappare – inför nästa album.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp