Beat Generationen: Från australienska slättar till Dalarnas skogar

3:51 7 Maj 2014

Nu är Beat Generationen tillbaka för att stanna. Segmentet där jag kollar närmare på den växande rörelsen av remixer, mash ups och instrumental musik som angränsar till cloud rap, trap med mera. Denna vecka ska vi kolla närmare på musik från USA, Australien och även Sverige.

Vi börjar i staterna, närmare bestämt regniga Seattle, med produktionsduon Blue Sky Black Death. De två beatmakarna har sakta men säkert vuxit med sin musik de senaste åren och nya produktioner från dem är alltid något extra. Soundet befinner sig i samma vatten som cloud rap men har helt klart en egen, dimmigare, ton färgsatt av hemstaden. Var det kanske att ena halvan av duon växte upp i ett spirtuellt hem som ägde samtliga CD-skivor från Enya och Clannad? Satt andra halvan uppkopplad till en dator under sin barndom, likt valfritt barn från en sci-fi film, lyssnandes på Vangelis Blade Runner soundtrack? Detta är endast spekulationer från min sida men en sak står säkert: deras remix av alternativa RnB-sångaren JMSNs låt Walk Away är fantastisk. Ifall Ridley Scotts nya Blade Runner (uppföljare/remake/reboot eller vad de vill kalla den) behöver ett oväntat namn till soundtracket så är killarna i BSBD som gjorda för uppdraget.

Härnäst är ett samarbete som härstammar från två geografiska motpoler: Australien och Sverige. Från landet down under har vi UV boi, förmodligen den producent som älskar snabba hi-hats och selfies mest på Soundcloud. Sedan har vi den mystiska pseudonymen Grxgvr från djupet av Dalarnas skogar. Under sin tid (förmodligen) undangömd i en stuga längs med Siljan har den svenska producenten tagit ett melankoliskt, men bombastiskt, nästa steg i cloud rap. Något bland annat Yung Lean har upptäckt. Inte helt oväntat då att detta nya samarbete är en fenomenal sonisk resa från Dalarna och morgondaggen till de australienska slättlanden. Det är mörkt, spöklikt men samtidigt hoppingivande och med andra ord perfekt för alla deprimerade dyrkare av Sad Boys.

Av alla mångsidiga producenter du kan finna på Soundcloud så är det få som bemästrar alla falanger av trap likt Hucci. Den brittiska producenten har med en kärlek för FL Studio och adrenalinpumpande trummor byggt upp ett imponerande följe under ett års tid. Han verkar knappast trappa ner med sin nya låt ? där han fångar eskapist oden Babylon av SZA och släppar den ner i den mörkaste av källarvåningar. De ekande rösterna blandade med vildsinta synthar för tankarna till ett rave inne i en katedral. För när Hucci släpper nytt så vet du att till och med de dunkla kryptorna täckta av spindelnät börjar twerka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp