Länsstyrelsen i Kronoberg och #bambigate

11:36 28 Jul 2015

Vissa av er kanske redan har läst om rådjuret som Kronobergs länsstyrelse avlivade häromdagen för att ägaren inte hade ett tillstånd för att ta hand om det. Ägaren hade fått det genom Djurambulansen, och beslutade sig för att ta hand om det trots att hon inte hade tillstånd. Rådjuret hette naturligtvis Bambi.

Efter att ägaren la upp massa bilder på sig själv med rådjuret på Facebook så anmälde någon av hennes vänner det olagliga innehavet till polisen, vilket innebar att de kom och hämtade det dagen efter för att avliva det eftersom ingen annan i länet hade tillstånd att ta hand om det. 

Därefter blev det ett himla liv och samtliga rikstäckande medier blev kontaktade. ”Hur kan man avliva ett oskyldigt rådjur, blabla” osv, och länsstyrelsen i Kronoberg blev plötsligt Smålands egna ondskefulla dödspatrull som inte vill något annat än att avrätta gulliga djur. Jag kan hålla med om den kritiken, men alltså, känner samtidigt att man behöver vara lite realist? 

Hur kul ÄR det egentligen för ett rådjur att ligga och gosa i sängen hela dagarna med sin ägare och ställa upp på massa selfies? Jag har ingen aning om hur ägaren är som person men hon är säkert jättegullig och vill bara väl, men det blir ju lite fel. 

Det kanske är kul ett tag, men alltså, det är ju ett VILT DJUR? Vad är det för idé med att tassa omkring på ett parkettgolv hela dagarna och umgås oavbrutet med människor när man är ett rådjur? Jag är inte direkt någon expert på djurhållning, men till och med jag förstår ju att det inte är speciellt rimligt att ha ett sånt springandes i hemmet. Det är väl precis därför som man behöver ha tillstånd och en rimlig anläggning som är hyfsat lik djurets normala miljö, typ en djurpark med stora ytor.

Hur goda ens avsikter än är så är det ju inte speciellt schysst att ha det som husdjur heller. Naturligtvis så är det tragiskt och hjärtskärande att avliva det istället, men vad finns det för val om ingen annan har tillstånd att ta hand om det? Strunta i lagar och regler bara för att det är gulligt?

Hoppas ni inte tycker jag är elak och hatar djur nu, men ville bara göra debatten lite mer nyanserad:)))) Kram. 

8 kommentarer | “Länsstyrelsen i Kronoberg och #bambigate”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Ellen skriver:

  Jo jag tycker faktiskt att du hatar djur nu :( hon ville ju ba gulla med gullisbambi och ha det bra!!!! Härligt!!!!

 2. Sofia skriver:

  ”Hon har sedan tidigare sju papegojor, nio kängurur och tre katter hemma.”

  Bara jag dom reagerar på att hon har kängurur hemma??

 3. amanda skriver:

  Animal hoarding! En psykisk sjukdom.

 4. Tove skriver:

  Visste inte om det här :O Har inte läst på alltså men spontant tycker väl jag att man hade kunnat ta lite fecking tid att hitta en lösning för djuret. Det finns ju ställen som rehabiliterar och hjälper skadade vildfåglar och andra djur för att sedan försöka reintroducera dem till det vilda. Bara för att en privatperson inte får ha det som husdjur så betyder inte det att avlivning är enda alternativet? Så himla konstigt..

  Fun(?) fact: Audrey Hepburn hade ett tamt rådjur vid namn Pippin.

 5. Cecilia skriver:

  Samma människor som ba ”NÄJEEE döda inte ett gulligt djur” sitter på söndagmiddagen och ba ”GU’ VA GOTT MED RÅDJURSSADEL”

 6. Cecilia skriver:

  Samma människor som ba ”NÄJEEE döda inte ett gulligt djur” sitter på söndagmiddagen och ba ”GU’ VA GOTT MED RÅDJURSSADEL”

 7. nathalie skriver:

  Forutom Sofia – hur fan kan folk ha missat att hon har NIO kangurus hemma?!?!?!?!?!?!
  … NIO?!?!?!?!?!?! Vart fan fick hon tag pa dom?!

 8. Erik W skriver:

  Att försöka ha en givande diskussion om konservation och viltvård i dagens klimat är lika med menlöst. Vettigt att frans gör ett försök iaf.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg