FRANS TIPSAR: Vita viner

11:14 18 Sep 2016

Good morning wine lovers! Dagen har ÄNTLIGEN kommit där jag tipsar om mina bästa vita viner! Jag dricker ju oftast bubbel av varierande kvalitet, men ibland så slinker det även ner en och annan flaska (eller ja, box) vitt! Om man har köpt Carolina Gynning-glas för 250 kronor styck så måste man ju ha ett passande vin att dricka till. Nedan kommer mina HÄRLIGASTE tips.

Il Nostro. 64 kronor. Om budgeten är begränsad så rekommenderar jag det här knarkvinet. Jag säger knarkvin eftersom man alltid blir JÄTTEFULL när man dricker det! Systemet beskriver det som ett ”sällskapsvin” och det betyder ju att man ska bjuda på det om man vill att folk ska bli fulla så fort som möjligt så man orkar fortsätta umgås. Rekommenderar alltså detta vin för ALLA sociala sammanhang! Finns dessutom på box för 179 kronor.

Les fumées blanches. 87 kronor. Här har vi en riktig trotjänare. Om jag bara fick välja ETT vitt vin att dricka resten av livet så hade jag valt Les fumées blanches. Systembolaget skriver att det passar till ”lättare fisk- och skaldjursrätter eller syrliga getostar” men om jag får säga det själv så passar det till ALLT! Dessutom så är smaken ”ungdomlig”. Nu kommer jag väl bli anmäld, men det är ungefär som ett livselixir. Finns även på box för 239 kronor.

P.Lex Pinot Grigio. 89 kronor. Det här är en ny favorit, och jag gillar den ännu mer när jag tänker på att det faktiskt är ett kändisvin! Det är ju Petter som ligger bakom för i helvete! En annan fördel med vinet är att jag älskar att säga ”pinot grigio”.

Brochet Facile. 84 kronor. Eller ja, FISKVINET som jag kallar det. Det är egentligen det enda man behöver veta. Gå in på Systembolaget, kräv ”fiskvinet” och personalen kommer veta vad du pratar om DIREKT. Och jag lovar att det inte smakar fisk. Om du tycker det så har du nog druckit för mycket. Finns även på box för 239 kronor.

Bouchard Aine & Fils. 129 kronor. Nu går vi upp lite i pris, jag vet, men det här vinet dricker jag när jag vill känna mig allmänt *dyr*. Och chablis är ju alltid chablis! Jag skulle faktiskt säga att det är värt sitt pris, trots att man får två flaskor knarkvin för samma kostnad. En stor fördel (enligt mig) är dessutom att vinet har skruvkork!

Många dyrare viner har ju naturkork och jag HATAR att använda vinöppnare. Det kanske är ett i-landsproblem, men när jag dricker vin så ska det vara lätt att få upp flaskan. ”I’m not looking for a project” som jag brukar säga, både när det gäller män och dryck! Som tur är så kan man läsa i Systembolagets app/hemsida om ett vin har skruvkork eller inte så att man slipper komma hem och upptäcka man behöver en vinöppnare.

OM du ändå skulle hamna i krissituationen att du köpt en flaska vin med skruvkork utan öppnare så kommer här ett tips från Tyskland! Man kan nämligen öppna vin med en helt vanlig sko om man är desperat. Det kanske många av er redan visste, men jag ser det som min medborgerliga plikt att informera alla som läser. Om ni följer mina vinrekommendationer så kommer ni dock aldrig att behöva hamna i den situationen. Jag tipsar inte om något jävla skitvin med kork.

Nu får ni andra fylla på med era vita favoriter i kommentarsfältet. Ingen ska behöva dricka äckligt vitt vin hösten 2016. Tillsammans så ska vi överleva tills rosésäsongen börjar igen i februari.

Läs även: Frans rekommenderar trashiga bubbel samt Frans chipsskola

12 kommentarer | “FRANS TIPSAR: Vita viner”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Ida skriver:

  Carta vieja är fantastiskt! Sauvignon blanc från Chile, kostar 69 kr!

 2. Ajlin skriver:

  Boulder Bank sauvignon blanc. Vitt vin från Nya Zealand, 89 småkronor på bolaget och det bästa vita vinet jag druckit i hela jävla världen.

  1. Johanna skriver:

   Oooh jag skulle också tipsa om det!! Mmmm

   Men tack för dina tips, Frans!
   Skotricket har jag (/min syster) använt…. så många gånger. Med ungefär lika många hål i väggar!

   1. Hanna skriver:

    Haha, tänkte också tipsa om det. Och dr L, är ganska säker på att du kommer gilla det också. http://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/dr-l-721801

 3. Helin skriver:

  Sancerre för typ 150kr spelar ingen roll vem som tillverkat. Bästa vinet i livet, vill dricka det till allt.

 4. Moa skriver:

  Älskar dessa tips! och håller med om fiskvinet, aldrig fel!

 5. sarah skriver:

  Ecologica Chardonnay! Har fördruckit mig på det men lev lajf alla andra. 69 kr!

 6. Gutterflower skriver:

  Trots det billiga priset (ynka 69kr – alltså väärldens fynd!) så är Pasqua Chardonnay Grillo riktigt gott. Ekologiskt dessutom så man kan känna sig allmänt duktig och snäll mot miljö när man handlar det. :) Kanske inte toppen om man inte gillar fruktiga viner men enligt mig mycket lättdrucket och perfekt att sällskapsdricka. Systemet beskriver det som: ”Mycket fruktig smak med inslag av päron, galiamelon, vita blommor och citrusskal.” Mmmmmmmm :)

 7. Alice skriver:

  Casal Garcia från Portugal, för 57 kronor är mitt absolut bästa vita vin. Det är friskt, lite bubbligt och har fin etikett (obs viktigt) <3

 8. Ebba skriver:

  Min favorit heter Flight från Brancott Estate. Det är lite alkoholsvagare, men superlättdrucket.

 9. Olivia skriver:

  Jag brukar varva mellan fiskvinet och Jolie fleur (vit blomma på).
  Lite löjligt att det heter fin blomma men ÅH så gott det är!

 10. Karin skriver:

  Fiskvinet!! Absolut en av mina favoriter. Jag är sämst på att komma ihåg namnen så dricker bara vin där etiketten är lätt att känna igen. Typ fiskvinet, cykelvinet, ankvinet, trädvinet, åsnevinet, flodhästvinet, kameleontvinet. Mest djur blir det, allt är Tre apors fel såklart!!
  Min favorit bland vita är nåt chilenskt med stjärntecken på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg