Sky Balla är ute ur finkan!

9:57 3 Aug 2015

opcym0em.jpg

 

Det finns en drös olika skäl till varför DU borde gilla Sky Balla. Här är en lista:
 

  • 1. Sky Balla är en rebell. T ex i detta avseende: han var den första rapparen som skrev sina texter på en digital apparat och inte på ett papper med en penna. Samhällsklimatet under den tidsepok han gjorde det tillät inte sådant beteende. Det är typ som att nån hade släppt sitt album som Spotify-exklusivt på 80-talet, när vinylnormen var som starkast. Klicka här för att se videon där det händer (vad fan hände med Ya Boy aka en av gästrapparna på K-Feds album, förresten?), och/eller titta på bilden där han läser sin text från sin gameboy eller vad det nu är:

    skarmavbild_2015-08-03_kl._22.01.15.png
     

  • 2. Sky Balla har snabbast käft i hela världen. Titta t ex på den här videon där han har snabbast käft i världen (vem blir ej peppad på att höra hans musik efter att ha hört honom prata här?):


     

  • 3. Är ni inte säkra på om ni vill höra Sky Balla rappa efter att ha tittat lite på videon ovan? Vänligen klicka är fram till minut 01.11 i denna youtube-video för att få ytterligare bevis på att Sky Balla har världens snabbaste käft:


     

  • 4. Om ni gillar Dipset och vill bli nostalgiska, passa på att klicka på uppladdaren av ovan youtube-klipp och titta på 21 videos där olika Dipset-affilierade figurer är utomjordligt fly.
     
  • 5. Sky Balla var mitt första möte ekonomirap och den kanske viktigaste transport-trap-rap rapparen. För att citera personen som myntade termen transport-trap-rap:

    ”Han gangster rappar om mord och sånt som andra gangster rappare, men han gangster-rappar också en hel del om ekonomiaspekten med knarkförsäljning. En sång om distribution. En sång om lagerhållning. En sång om hans status som affärsman (han uppger att han har status: Pamp och/eller Magnat). En sång om hans uppväxt och framfart som affärsentreprenör, lite som Ingvar Kamprads bok om IKEA och hur han bildade IKEA i Småland, fast Sky Balla blev en kolamagnat som eftersänder paket med kolla direkt från Kuba.” (Mannen Hugo, 2010)
     

  • 6. 2004 års Mobb Report är ett fullständigt enormt album. Gäster är bl a Jim Jones, Juelz Santana, E-40, Stack Bundles och Keak Da Sneak. Lyssna på Spotify.
     
  • 7. Så här såg albumomslaget ut:

    d0b28c1fd4796028b49d0f932b038cd56eb934e9.jpeg
     

  • 8. 2008 års Tycoon Status var 2008 års objektivt bästa album. Den här ni t ex på Spotify.
     
  • 9. Sky Balla åkte in i finkan 2008 om jag minns rätt. Det var oklart om han någonsin skulle släppas. Nu är han definitivt frigiven:

    skarmavbild_2015-08-03_kl._21.45.42.png
     

  • 10. Sky Balla har släppt en ny sång, det första nyinspelade materialet sedan han låstes in. Och sången är definitivt skitbra. Det är klassisk larger than life Sky Balla. Eventuellt är jag påverkad av känslostormen hans plötsliga frigivande innebär, han skulle ju aldrig komma ut? Detta är inte helt på nivå med när Kevin Gates plötsligt kom ut ur fängelset i förtid 2011, men situationen påminner. Artist jag älskade fick livet och artistskapet avbrutet av vad som sades vara evigt fängelsestraff, sen släpptes de under en mediaskugga.
     

Sådär.

Det var slut på argument för varför DU bör gilla Sky Balla. Det passar sig kanske inte i dagens lyssnarklimat att kolla upp en gammal bay area-artists enormt bra men gamla skivor så här flera år senare, det betyder inte att skivorna inte förtjänar att höras. För det gör de. Sky Balla är enligt mig en av 00-talets bäst förvarade hemligheter. Musiken var verkligen enorm när den kom, och så ohörd.

Här hör ni nya Sky Balla, Loyalty is a Lifestyle:

 

/hugo

2 kommentarer | “Sky Balla är ute ur finkan!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. SafeToto skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
    ->-> 토토사이트 .COM

  2. SafeToto29 skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
    ->-> 토토사이트

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG