Role model: Honey Boo Boo

10:00 11 Jan 2015

Söndag. Hur var helgen? Igårkväll satt jag och klippte morgondagens vlogg medan det var fullkomligt snökaos ute. Åt en halv påse chips på egen hand och det var så jävla gott. Med ena handen i redigeringsprogrammet och andra handen i chipspåsen slog det mig hur glad jag är att jag inte har något nyårslöfte om att träna. Det bästa med träning är ögonblicket när en tänker fuck it, ger upp, virar in sig i en filt och utan tvekan äter upp allt onyttigt som går att hitta i skafferiet.

Jag joggar ibland och gymmar ibland. Emellanåt får jag perioder där jag älskar träning, känner hur jag blir piggare och gladare och tränar flera dagar varje vecka. Lika ofta tränar jag inte alls, orkar inte, dels för att jag är lat men dels för att jag, samtidigt som jag börjar träna, också blir så himla medveten om vad jag äter. Jag blir hungrigare, för att täcka energiförbrukningen, men någon del av hjärnan får spel och tycker att jag inte borde äta så mycket som jag gör.

Ibland blir jag intervjuad. Skitofta får jag frågan om mina bästa fitnesstips. Det är världens tråkigaste fråga, alla kategorier, eftersom 1. jag är ingen fitness-förespråkare, och 2. jag anses redan vara fit eftersom jag är smal. Jag brukar inte vilja svara, även om jag tränar regelbundet, så jag säger att jag har bra gener. Det är inget bra svar, tycker journalisten, och går vidare med att fråga om hur ofta jag tränar.

Igår när jag åt chips började jag tänka på träning. När jag tränar börjar jag tänka på min kost. När jag blir intervjuad vill folk veta hur jag håller mig fit. Fit träning fitness löpning core fit fitta. Det blir maniskt, som att vi är rädda för något. Vad är det vi är så rädda för, eftersom vi så oavbrutet hetsdiskuterar träning?

Att bli tjocka.
Och vad kallas detta?
Fatshaming, people!

Eller ja. Indirekt fatshaming, kanske. Men vi hetsas till träning eftersom vi ska hålla oss hälsosamma och hälsosamt är lika med smalt och tjockt är inte lika med smalt för tjockt är dåligt och VE DEN SOM INTE VILL VARA SMAL!!1

För det är ju faktiskt skillnad när jag säger att jag åt en halv påse chips, och när en tjock person säger att hen gjorde det. Jag får lov, då är jag cool och normbrytande, för jag är smal och jag kommer fortsätta vara smal. Som om jag skulle vara extra duktig, på något sätt. Som om tjock och smal måste hållas som motsatser, två ändar i spektrat fult till fint.

Nu råkar jag vara smal. Jag råkar gilla onyttiga saker, också. Någon dag, om tio år när min goda ämnesomsättning säger farväl, kommer jag antagligen bli tjock (åtminstone tjockare) men jag hoppas av hela mitt hjärta att jag den dagen fortfarande kan skriva att jag ”Åt en halv påse chips på egen hand och det var så jävla gott” utan att tänka andra följdtankar än om huruvida jag vill ha mer eller inte.

45 kommentarer | “Role model: Honey Boo Boo”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Jessica skriver:

    Grymt bra skrivet!!

  2. Lina skriver:

    Måste bara säga att det här var ett fantastiskt inlägg av en fantastiskt person! ♡ du är min största förebild

    1. Clara skriver:

      Åh men fina du!!! Tack! <3

  3. Emma skriver:

    Du är så bra Clara och alla borde ha Honey Boo Boo som role model! <3

  4. Maja skriver:

    Så. jävla. bra. sagt. Bästa jag läst på länge

  5. Hanna skriver:

    Preach it!

  6. Clara skriver:

    Tack!

  7. Felicia skriver:

    Tjo Clara! Förlåt om du redan har fått den här frågan 1000x, men jag undrar om du har några tips till någon som funderar på att börja hålla på med YouTube? Jag är en 17-årig tjej som har följt såå många youtubare såå länge, och jag gillar verkligen iden att bygga upp något med min egen kreativitet, du vet? Plus att jag spenderar redan 90% av min tid på the internetzz så …… might as well make it worthwhile, right? hahah.

    Finns det några grejer du önskar att du visste när du började? Finns det något man borde tänka på? Skulle verkligen uppskatta tips jättejättemycket. Din YT är bäst! <3

    1. RMCK - en skönhetsblogg skriver:

      Kan säga av personlig erfarenhet att en lär sig med tiden. Börja med bra ljus och något du själv verkligen vill spela in (inte bara vad andra vill se), så kommer det att gå bra! :)
      http://rmck.for.me
      http://youtube.com/rmckbeauty

    2. Clara skriver:

      Hej Felicia! Tack snälla för din komplimang!! Som RMCK redan svarat är det skitbra att börja filma med bra ljus. Oavsett vad du kommer prata om, kommer folk inte orka titta på det om det är supermörkt eller dåligt ljud. Annars är mitt bästa tips att bara våga, är du bekvämast med manus så skriv stödord, gillar du att improvisera så kör det, mobilkamera går asbra om du inte har en videokamera, ladda ner iMovie (mac) eller Movie Maker (pc) och lägg ner mycket tid på att klippa, försök hålla dig till 3-4 minuter och lär dig att ”kill your darlings”. Jag själv har ju haft tre års träning för att komma dit jag är idag så låt det ta sin tid att lära dig! LYCKA TILL! <3

  8. Amanda skriver:

    Har en ätstörning (nästan frisk iof) och blir så otroligt glad över detta. Hoppas att alla andra tar in det lika mycket som jag just gjort, så himla sund inställning. Om alla tänkte såhär skulle träningstrenden antagligen brytas till nåt mindre extremt och då tror jag också att ätstörningarna skulle minska drastiskt!

    1. Clara skriver:

      Så himla fint sagt av dig, tack. Fuck ätstörningar, typ.

  9. Manda skriver:

    Hej Clara! Är du fortfarande tsm med Simon?

    1. Clara skriver:

      Hej Manda! Nej, vi gjorde slut i november. Du kan läsa mer här:
      http://blogg.ng.se/clara-henry/2014/11/21/ibland-tar-saker-slut/

  10. Sara Nygren skriver:

    Det där är så sant. Skillnaden på synen på tjocka och smala. Jag skulle aldrig våga säga att jag åt en halv påse chips för då skulle jag få påhopp meddetsamma. Det är så jävla fel!

    1. Clara skriver:

      Visst är det sjukt!! Har tänkt på det så många gånger, att ingen någonsin ifrågasätter min livsstil när jag bulkar chips som en dåre, medan icke-smalas hela existens ifrågasätts varje dag. Kram på dig!

      1. Sara Nygren skriver:

        Det är tankar som genom mitt huvud varje dag. Jag har slutat äta i skolan och det betyder att jag äter ett mål per dag för att jag är rädd. Det är ju värre. Tack för att du tar upp det för det måste förändras! Kram:)

  11. maria skriver:

    Fy farao vad grym du är!

  12. Emilia skriver:

    Vad vore världen utan såna fantastiska personer som du.

  13. hej skriver:

    Typ halvgråter nu. Tack så jättemycket för att du skriver detta, du är så sjukt viktig för alla oss unga som läser din blogg och tittar på dina videos. Du vågar ta upp många viktiga ‘issues’ (trots alla idiotiska människor det finns på nätet) och lär din unga publik om dessa saker. Det är något av det viktigaste som finns och det som du skrivit om i det här inlägget är en grej som jag (precis som många andra) får påminna mig själv om varje dag, att det är okej att inte vara smal! Fatshaming är ett otroligt stort problem och jag är så glad att du tar upp det. Tack så mycket <3

    1. Clara skriver:

      Men duuu, TACK själv <3 fan vad glad jag blev av att läsa detta. Största kramen!!

  14. Ithrenniel skriver:

    Det är så bra att du tar upp detta!

  15. Vendela skriver:

    +10 Så jäkla bra skrivet, you go girl!

  16. Fanny skriver:

    ÅÅÅH, men ja Clara, TACK TACK TACK!!! Fy fan vad glad jag blir av att läsa detta, bra jobbat!
    Jag gjorde nyligen ett inlägg på min blogg där jag skrev om just det här, visade min tjocka (ja, jag tänker skriva tjocka, för jag är trött på att det används som något dåligt) kropp och skrev att jag älskade mig själv och inte tänkte ändra på mig, och så himla många tog för givet att jag inte tränade. Jag skrev ingenting i inlägget om träning eller att jag inte rör på mig, och ändå tänkte så många att det var självklart att jag inte tränade bara för att jag ser ut som jag gör. Sjukt!
    Så, som sagt, tack så jättemycket för att du skriver detta, tack för att du, dag ut och dag in, får mig peppad på att förändra alla sjuka normer i detta samhället! TACK!

    Just det, du behöver inte, men om du eller någon annan skulle vilja läsa inlägget jag skrev om sådant här finns det här: http://rooompa.blogg.se/2015/january/nej-tack-lopsedeln-jag-vill-inte-ha-fem-snabba-tips-for-en-platt-mage.html
    KRAM!

    1. Clara skriver:

      Läste och kommenterade ditt inlägg, FAN VAD MODIG OCH BRA DU ÄÄÄÄRRRRRR gurl herregud, önskar jag hade din superwoman-styrka asså!! Tack själv och KRAM <3

  17. Ellen Lindberg skriver:

    ÄLSKAR DETTA. Honey Boo Boo är bäst, klockrena citat som liksom inte ifrågasätts agående träning och kost. Drar de alltid (favvo: relaxin, eatin havin a great time)!

    1. Clara skriver:

      Vi alla borde ju ha Honey Boo Boo som främsta förebild i livet?! FAN blir så ledsen att alla inte har samma kroppsvärderingar och självförtroende som henne. Tack och kram!!

  18. RMCK - en skönhetsblogg skriver:

    Sååå bra skrivet!! Du äger, Clara!
    http://rmck.for.me

  19. Sandra skriver:

    SÅ bra Clara!

  20. Emelia skriver:

    Det här var det bästa jag läst på länge. Definitivt bästa i år (haha) Kram! <3

  21. Lovisa skriver:

    Det här är det klokaste jag nånsin läst på din blogg. TACK!

  22. Emmy Andersson skriver:

    Detta behövde jag läsa idag. TACK! Du är awesome!

  23. Mili skriver:

    Jag förstår att de är svårt att få med olika vinklar, men att vara smal är inte lika med att vara hälsosam. Men att uppmuntra folk att röra på sig borde aldrig vara en negativ sak. Vi mår bättre av träning, men en träning anpassad efter ens egen kropp. Dock den hets som du tar upp är sjuklig. Det är viktigt att inte vara still hela tiden, din kropp blir svag, seg, stel och man får dåligt fokus. Vi bör rikta in oss på att träna för att må bra, och inte för att bli ”snygg”. För egentligen är man som snyggast om man är en snäll människa som tar hand om sig själv och andra. (Eller bjuder på chips

  24. ellen skriver:

    Fantastiskt bra Clara! Underbart att ha någon som sätter ord på det man ständigt går och brottas med i huvudet. Tack.

  25. Hannah skriver:

    Åååååh, så viktiga saker, så bra skrivet!!

  26. Mikaela skriver:

    LIKE!!! Du sätter ord på något jag tänker på så ofta. Du är grym!

  27. W skriver:

    Jag är 14 och har ätit antidepressiva ett tag nu och har pågrund av det gått upp massor i vikt och jag är så förbannat trött på folk som säger att det beror på lathet. Det här inlägget gjorde mig så sjukt glad, 1000 lastbilar fyllda med kärlek till dig! <3 (Och så tar vi och skickar alla idioter till Azkaban)

  28. sara.devote.se skriver:

    JA!!! så bra!!! u go girl!

  29. Evelinaaaa skriver:

    YEAH GO CLARA <3
    Varför, varför, varför kan alla inte tänka som dig? Eller kanske inte exakt som dig (det skulle vara en aning läskigt) men kanske i alla fall ha detta i bakhuvudet när man tränar, äter chips eller ska välja nyårslöfte.
    Clara Henry = Förebild <3

  30. Louise skriver:

    Åh detta är verkligen så otroligt sant! Håller med dig till 100%. Brukar inte kommentera på bloggar men kände att det här är faktiskt för viktigt för att hålla tyst om! Sluta aldrig med det du gör Clara för du gör det så jävla bra och jag vet att vi är många som alltid kommer stå bakom dig! Säger bara:
    Role model: Clara Henry

  31. Moa skriver:

    Åh Clara du gör det igen!
    Jag tänker faktiskt sitta här och käka veggichoklad trots mina 96kg. Men en sak jag stör mig på är alla butiker idag. Jag som överviktig kan inte handla kläder i en vanlig butik utan måste handla ”plus size”. Vadfan? Inte ens HM som påstår sig ha en ”plus size” collection har det i butik.. Har männen plus size kläder? Har jag aldrig sett. Så en dag gick jag och testade männens kläder istället. Wow, de har XL på deras avdelning, det har knappt den kvinnliga avdelningen, at all. Och om de har det så är det absolut inte några fancy kläder. Även ifall jag tänker gå ner i vikt för hälsans skull och inte för samhällets skull så vill jag ju faktiskt kunna använda kläder under tiden jag ÄR TJOCK! Jag är så nedrans trött på att kvinnornas size oftast är S M L.
    Jag menar på Newdress tex är det inga problem för en smal människa att handla kläder då de har XS XXS XXXS till och med tror jag. Och de har riktigt fina kläder. Men det finns bara ett fåtal XL kläder.
    Samhället hade nog inte uppskattat om jag hade gått ut naken så goddamnit, skapa lite större kläder! Jag vill också kunna uppskatta min kropp i annat än en svart Tshirt och ett par jeans.

  32. Julia skriver:

    Inte klickat mig in här på några dagar. Men så gör man det och möts av ett sådant här smashing bra inlägg och en himla massa fina kommentarer och ser att du valt att svara på flera av dem. Tummen upp! Tycker bloggar blir så mycket mer levande och intressanta när man kan ha en dialog sins emellan :)

    1. Clara Henry skriver:

      Yay tack!! Och ja, det var ett av mina nyårslöften, att svara på fler kommentarer. Har aldrig gjort det fram tills nu men dialogen är ju jätteviktig. Känns dessutom som att fler ser vikten i att kommentera då, för för min egen skull är det ju guld att få respons på det en skriver!

  33. Rosa skriver:

    Riktigt bra skrivet! sant det där med att man som smal får vara sugen men är man rund så ses man som störtfailad. Chips är gott, man ska få njuta

  34. ia skriver:

    ok, två saker: 1.) fanka (fanken+fan=fanka) vad bra skrivet (men du är ju typ asbäzt på att skriva så) och 2.) neeeejjj nu glömde jag bort nummer två, fanka IGEN! … jo men hallå, nummer två var : kan du snälla söta moder gummiplommon inte göra en blogg med honey boo boo? bara ett förslag, alltså. (ett ganska bra förslag faktiskt.) aja, so long! (läs med mulle meck-accent) kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG