8 må-bra-tips på internet

17:08 2018-05-01

Vi försöker alla hålla oss över vattenytan och kippa efter andan samtidigt som vi drunknar i det lilla (potentiella) helvetet som heter internet. (Poetiskt skrivet va? *rättar till mustaschen*). Jag tillhör själv en generation som vuxit upp hand i hand med sociala medier och kan inte relatera till människor äldre än mig som kan säga ”det är ju så MYCKET nu med sociala medier”, för mig har det alltid varit mycket. Jag vet ingenting annat än just MYCKET.


bildkälla: goldenrural (äkta bild som kommer upp om man googlar ”internet”)

Den här inte alltid för mig gynnsamma relationen startade någon gång typ 2007 med Lunarstorm. Fick där lära mig vikten av att ha ett coolt ”krypin” och att fånga uppmärksamhet genom att skriva LAJV (det kostade pengar?? Jag vill ha tillbaka dem??). Lunarstorm var också ett roligt sätt att interagera med kompisar, och det var här jag först konfronterades med problemet att logga in någonstans och förlora 3 timmar av mitt liv helt utan att jag själv märkte av det. (Idag är det vardag.)

Detta var också under tiden bredband inte var lättillgängligt, jag minns att vi hade ett modem hemma och man fick bara logga in på internet efter kl 18 på vardagar, för då kostade det hälften så mycket. Sen. Pang. Bredband. Sitt hur mycket du vill. Förödande? Kanske.

Lunarstorm dog någon gång, men det märkte jag inte av eftersom min internettid togs upp av Bilddagboken istället. Egentligen var det ingen större skillnad, men av någon anledning var det mer intressant att lägga upp en bild om dagen istället för att klicka in på folks krypin hit och dit. Ungefär här samtidigt gick det en sorts foto-inflation bland mina kompisar – alla ville ha en SYSTEMKAMERA och alla ville LÄRA SIG FOTA och bdb fylldes av bilder på: rosblad, vattendroppar och rosblad med vattendroppar.

Här någon gång exploderade också Facebook och det var väl där någonstans det liksom mer och mer blev vansinne och mani. Hej instagram och hej twitter och hej snapchat. Iochmed denna rövtrio + andra medhjälpare fick alla människor ett litet utrymme att bli en annan version av sig själv i någon sorts interaktiv miljö. Välj vad du vill visa upp, välj hur du vill presentera dig själv, ja du kan vara anonym, ja du kan ångra, redigera, ta bort, fixa till. Bra eller dåligt? Omöjligt att säga. Men det påverkar mig jättemycket *sparkar in öppen dörr*.

Herregud vilken lång inledning? Jag är lite lite bakis vilket verkar få mig att tro att jag är en Viktig Skribent. Det äcklar mig, men nu fortsätter jag med det jag ville skriva egentligen:

Min lista på 8 tips för hur man kanske kan må lite bättre på internet:
(Obs, jag följer inte dessa särskilt väl hela tiden men jag har dessa punkter som riktlinjer, och jag kommer alltid fram till att ju mer jag följer de här grundpunkterna desto mindre jobbigt tycker jag internet är) ALLTSÅ min enda källa är: mina egna känslor. Och har du redan en bra relation till internet och INTE misstänker att vissa delar av www får dig att må dåligt så behöver du såklart inte läsa den här listan.

1. Ta bort appar
Du vet FOMO? Många vet nog ett litet uns om FOMO. Fear of missing out. Denna känsla gillar jag inte att erkänna att jag har men den finns där. Jag plockade bort snapchat av den här anledningen. Det är något helt olidligt förödande med att med ett litet klick hela tiden kunna se: Jaha, en fest jag inte är på. Jaha, ett socialt umgänge jag inte är del av, Jaha en rolig stund jag missar. Nackdelen med att ta bort just den här appen är att jag MISSAR (wow ironin) lite roliga klipp mina kompisar kanske vill skicka till mig. Men det har jag inte lidit särskilt mycket av än.

2. Avfölj pengahetsen
Det här låter kanske helt vansinnigt men jag märker att jag mår klart sämre av att följa människor som köper dyra grejer. Som göder ett behov av mig att köpa nytt, hänga med, bli snyggare. Vissa människor har ju faktiskt som yrke att visa upp de nyaste trenderna och konsekvensen blir ett ha-begär som inte egentligen GER någonting.

3. Avfölj ”hälso”hetsen
Jag struntar i om du har tränat. Jag struntar i om du äter bananpannkaka. Jag struntar i om du tog dig till gymmet fast det tog emot idag(!!!!). Det måste finnas något mer konstruktivt vi kan göra med vår tid här?? Jaha du älskar keso, det skiter jag i. Okej, du är sponsrad av Nocco, ät bajs.

4. Avfölj dina kompisar
Det är sant!! Du måste inte följa dina kompisar på internet! Du kan – hör och häpna – fortfarande vara vän med dem utan att gilla deras bilder. Det finns ingen bevisad korrelation mellan: människor som ibland är roliga att umgås med/folk som går i din klass/människor du arbetar tillsammans med och: Människor som sprider vettiga, roliga, konstruktiva meddelanden/inlägg på internet. Vissa av dina vänner kommer TYVÄRR vara sånna som måste berätta hur härligt det är att äta nyttigt och gymma varje dag på sin instagram. Hejdå med dem!!!

5. Utforska något du faktiskt mår bra av/är intresserad av
Gör något härligt av din tid på internet istället för att scrolla scrolla scrolla bland massa skit. Jag har lärt mig massor om hur man tar hand om växter och jag mår så GOTT i hjärtat när jag kan följa människor som håller på att renovera sina hus. Det finns jätteroliga människor som skriver kul grejer och man kan bli inspirerad till att läsa en bra bok, se en bra serie med mera. Vissa människor är också (what) helt öppna med sina egna tillkortakommanden och sin ganska tråkiga vardag. De redigerar inte utan berättar bara öppet hur de ser på livet. Underbart. Fan, internet KAN ändå föra med sig något bra. Det är skönt att tänka på.

6. Stäng av notiser
Ja hejdå med dem!! pling pling pling åt helvete med er allihopa. Låt mig vara ifred tills jag vill lägga min tid på att glo igenom sociala medier.

7. Ifrågasätt ditt flöde
En jätteskön grej att göra: glo igenom vilka man följer och ifrågasätt varenda liten TJOMME. ”Vad tillför du i mitt internet-liv?” brukar jag tänka när jag glor igenom följer-listan på olika sociala medier. Hälften kan nästan alltid försvinna. Detta gör att du kan få loss tid till att göra något du gillar. Lära sig jonglera kanske. 

8. BLOCKERA människor du inte är det minsta intresserad av att ha att göra med. Detta gör att de inte kommer upp i ditt flöde (typ utforska-flöde) även om du inte följer dem. Detta har jag gjort med många konton och hu-fucking-jedamig va gött det är att slippa se vissa irriterande ansikten. Hejdå med alla!!!!!!!!!!

BONUS: 9. Stäng av internet
Jätteironiskt att jag skriver på en BLOGG att man ska lägga ner internet lite grann ibland för sin egen skull. Stäng av det helt en dag och se hur det känns eller bestäm att du bara får scrolla mellan 15-18 på dagarna. Ibland är det jätteskönt!!! Tycker jag!!! Inte fan vet jag vad du tycker men jag tycker det!!!

Så självgod man är som börjat göra ”listor” över hur man ”mår bra”… usch.. maila gärna din kritik till vafan.hållerdupåmed.erika@sluta.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp