hej små änglar
Idag är det sista dagen på helgen, vilket i de bästa fall betyder planera mat och veckohandla här. Jag och Johan försöker leva på 3000 spänn på mat varje månad, vilket egentligen inte borde vara en utmaning överhuvudtaget. Som student har man nästan obehagligt stora möjligheter till en låg matbudget, speciellt om man bor några ihop och inte samtidigt måste göda ett litet barn eller en stor kamel utöver sin egen matkonsumtion. Vi ligger dock ”back” i budgeten nu pga oklar lyxkonsumtion (kanske nån burk oliver jag inte minns), och då är det så jävla härligt att dra upp två riktiga GULDKORNSRECEPT som är enkla och kostar som nån diet på bara lök å filmjölk.
Först: ta på sig en matinspirerad tröja. Min enda är den här:
Fick den på en oklar kickoff med coop med *rocktema* (kanske den bästa kvällen i mitt liv)
Okej, recept nr 1: Linsgryta
Jag vet, det vrider sig i kroppen direkt. LINSGRYTA? Alla som nånsin varit i närheten av ett par linser vet om att det verkligen dränerar en på livsenergi att äta LINSGRYTA (okej, så känner inte alla, men jag känner så) men det här är ändå ett helt okej recept. Det smakar 6/10 men är så för-e-bannat billigt och det är ganska tacksam mat om man kombinerar med ett bröd, om man orkar baka sånt.
Det här receptet läste jag först från coop (OBS EJ SPONS men bara extremt indoktrinerad pga arbetat där sen jag var 4 år gammal ungefär) för några år sedan och har vårdslöst snott det därifrån. För er som inte ser vad jag skriver så är det:
3 dl torra röda linser
2 gula lökar (hackade)
2 grönsaksbuljongtärningar
4 vitlöksklyftor (pressade/hackade)
1 tsk spiskummin
1-2 msk (ja, msk) paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
minst 1 liter vatten
1 citron (pressad, saften)
Exakt såhär gör man:
Stek lök och vitlök i en stor kastrull i olja. häll i allt annat förutom citron. Låt koka upp och sjuda tills linserna är mjuka, det tar typ 15 minuter. Pressa i citronen sist. Sen kan man ha i lite persilja om man vill. Denna är SPICY (speciellt om man gör matlåda och äter något dygn senare) om man är klen som jag, fungerar bäst med en snäll ostmacka. Plånboken jublar.
Näringsvärde: förmodligen alldeles för nyttigt. Man blir inte mätt så länge och därför rekommenderar jag starkt ett gott BRÖ. Vill man köra hardcore budget och bara äta grytan tycker jag ändå man ska tänka: om man bränner i sig lite bröd också är man mätt längre. Mätt = glad och pigg. Det är bättre.
Recept nr 2: Pasta med spenatsås
För er som inte ser vad jag skrivit:
600g fryst hackad spenat (kostar helt otroligt lite, man fattar fan ingenting)
Valfri mängd makaroner eller annan pasta
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En skvätt grädde
Lite mjöl och vatten
Såhär enkelt:
Kasta i spenaten i en gryta, koka upp med lite vatten och buljong. Vispa ihop typ två msk mjöl med en dl vatten. I med lite vitpeppar i spenaten, en skvätt grädde och mjölvattnet (underbart ord). Koka makaroner. Ät. Gärna med riven ost och ketchup (för den modige). Hahah det är så jävla GOTT och kostar jättelite!! Blir nästan upprörd när jag skriver om spenatsås? fyFAAN va gott det är!!!! JAG SKA ÄTA DET NU!
Obs: alla tycker nog inte det är så gott som jag tycker.
Näringsvärde: förmodligen OTROLIGT högt järnvärde så bra för oss tjejjor. De som vill köra hardcore budget här och skippa grädden: sluta HATA dig själv!!! (Man får göra så och vissa kanske måste pga pengar men jag är beredd att ta ett smslån åt er alla som behöver ett bidrag till att skvätta i lite grädde i spenatsåsen, den är liksom FRODIG med grädde. Utan grädde är den bara en torr torr jord med dyster uppsyn)
Sjuk illuminati: Samtidigt som jag skrev detta inlägg gjorde johan spenatsås så nu kan jag visa upp en bild nästan LIVE på resultatet:
Angels crying som E-type skulle sagt
älskar käk å att planera budget så man slipper va orolig över pengar
Kram från erika p Perkan purresson