För det vidare.

12:59 2013-09-16

Min första lärare hette Åsa Farm. Jag har inte så mycket minnen från min tid som sjuåring men Åsa minns jag. Framförallt minns jag hur hon fick mig att känna. I hennes ögon var jag viktig och alltid duktig. Jag Hon log mycket och hade alltid varma händer som hon ibland strök mot min sjuåriga äppelkind. Hon var min fröken och den som gav mig en bra start i skolan, en start som kanske banade vägen för en skolgång jag alltid tyckt om.

Ett av de få minnen som faktiskt stannat är då jag satt sönder en overhead i en garderob/skrubb i skolan. Vi brukade samlas ett gäng sju- och åttaåringar inne i skrubben och berätta spökhistorier. Ofta blev det jag som berättade, min klasskamrater tyckte nämligen att jag hade bäst ”röster” och äckligaste berättelser. Var sjukast i kanske. Men en gång gick det för långt. Dramaqueenen i mig blev så exalterad i en historia om gengångare och döda föräldrar att jag i rent effektsökande ställde mig på något jag trodde var en pall, men som alltså var en overhead. 

Jag grät hejdlöst, barnen runt mig likaså (det brukar ju fungera så). Det är ju hemskt att göra sönder saker som sjuåring. En kan ju inte sätta saker i perspektiv och vet ju inte att den där 70-tals overheaden ändå var något som lärarna försökt få utbytt de senaste tio åren. Min fröken Åsa blev inte arg, hon hade mig i knäet en längre stund och förklarade att jag inte behövde ha något som kallades dåligt samvete. Det var ju bara en olycka. 

Och så lät hon mig fortsätta berätta de psykiska spökhistorierna i skrubben några år framöver. 

Hoppas att mina framtida barn får en Åsa Farm sina första år i skolan, kanske blir det någon av er som får lära mina sjuåringar hur viktiga de är oavsett hur många overheadapparater de förstör.

PS. Ovan ser ni de nya filmerna från kampanjen jag jobbar med just nu, för det vidare.

10 kommentarer | “För det vidare.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Frida skriver:

  Åh vad härligt. Det är just DÄRFÖR jag har valt att läsa till lågstadielärare :)

 2. Mjau skriver:

  Så himla häftiga de här är, och hur de får en att tänka tillbaka på ens egen skolgång. Ska själv bli förskollärare och gissar att det inte är många som kommer ha så exakta minnen av mig (för jag är den enda som verkar ha något minne från min förskoletid av alla jag känner). Men någonstans ska jag göra skillnad för de barn som behöver det, en bra start ska jag ge alla som jag kan!

 3. L I L I J A skriver:

  Men AW!

  Jag har två minnen av en av mina första fröknar… (Vi var en sån där 1-2-3-klass så vi hade 2 fröknar)
  Det första är att hon tog mig hårt i armen & väste ”LÄGG AV MED DET DÄR!!” när jag tog nässpray (så tyst & diskret jag bara kunde) för att jag var täppt i näsan då vi hade morgonstund & den andra fröken läste högt ur en bok.

  Det andra är att en äldre kille slog mig hårt med knytnäven i ansiktet när vi väntade på bussen hem, så jag sprang upp till lärarrummet & grät & bad om att få ringa mamma/pappa så de kunde hämta mig för jag ville varken gå tillbaka till busshållplatsen där killen var eller åka bussen hem med honom & hans kompisar. Min lärare suckade & försökte övertala mig att åka med ändå. Jag minns inte hur den situationen slutade faktiskt..

  Som tur är har jag haft en massa andra supergoa lärare efter det! Speciellt läraren jag hade efter att jag hade bytt skola (ja, jag fick bytt till slut). Hon har t.o.m skrivit i min blogg & peppat mig angående att göra något med mina teckningar för inte så längesedan :) Sen hade jag en engelsklärare i högstadiet som de flesta avskydde men jag & min bästa vän tyckte att hon var grym så vi skickade julkort till henne i flera år som hon svarade på, haha!

 4. Astrid skriver:

  Hej Master! Jag har följt din blogg sen jag vet ej hur länge och det är på tiden att jag tackar. Tack för att du är så rolig. Tack för att du är så brilliant och särskilt tack för att du upplyst mig om feminismens skönhet! Det är tack vare människor som dig som jag har vågat ta för mig och allt annat klychigt som är så himla viktigt. Tack Master! Mer punani åt folket!

 5. sara skriver:

  börjar lipa av dessa filmer!

 6. mb skriver:

  jag tänker ibland på att bli lärare trots att jag har social fobi och trots att tonåringar är det läskigaste jag vet. men jag vill liksom för att kanske, kanske hindrar jag några ungar från att förstöra en annan unges liv. eller så ser jag den där ungen som ingen annan såg. eller så blir jag mobbad av hela klassen. sista alternativet är ju most likely to happen om man ska basera det på erfarenheter.

 7. Ida skriver:

  Hörru Häänaaa, har du ätit kall falukorv tillsammans med gurka någon gång???? Jag och min syster åt det JÄMT som små, gudomligt gott! Har du aldrig provat så göre!!

  Recept:
  1. Skär en lagom tjock skiva av kall falukorv.
  2. Skär en lika lagom tjock skiva av gurka.
  3. Placera gurkskivan på körvskivan.
  4. Redo att serveras. Ät och njut!

 8. Stinha skriver:

  Jag blir så glad när jag tittar på dessa filmer och läser vad du skriver Hanna! Jag håller på att läsa till förskollärare och jag hoppas att jag kommer göra ett sådant positivt avtryck hos ett barn som din lärare gjorde på dig :)

 9. fanny d skriver:

  men hallå hanna! dessa filmer är ju SÅ BRAAAA. (blev helt mindblown av messiah hellberg) åh, blir så glad <3. min pappa är lärare, min farmor var det och min 19-åriga kusin ska läsa till det. är så lycklig över riktigt bra lärare. TACK FÖR FINA VIDEOS.

 10. CarolineB skriver:

  Haha, jag läste detta för Johan och han skrattade gott. Han sa att han också minns den där garderoben och de där historierna som berättades där :P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg