Internationella dagen för säkra & legala aborter

13:00 2013-09-28

 

Idag är det den internationella dagen för säker och legal abort. Runt om i världen sker ett förtryck av kvinnor där kvinnors rättigheter diskrimineras och förbises. Runt 50 000 kvinnor dör varje år av osäkra aborter, miljontals kvinnor lider efter komplikationer under osäkra aborter. 

Att ha rätt att bestämma över sin egen kropp och hälsa är en mänsklig rättighet som fastställst i flertalet internationella konventioner, ändå förbises detta ofta när det kommer till kvinnor. Reproduktivt självbestämmande ÄR en mänsklig rättighet. Viktigt att påminna sig om detta när det blåser andra vindar i europa och säg-ja-till-livets Elisabeth Svantesson blir minister i den svenska regeringen.

 

15 kommentarer | “Internationella dagen för säkra & legala aborter”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anna skriver:

  Tack tack för att du tar upp detta. Himla viktigt. Bra. Hurra!

 2. Juicefinen skriver:

  Hej Hanna. Idag är abort-dagen. Idag är även en dag då 6 pojkar har friats från gruppvåldtäktsanklagser mot en 15-årig flicka. Vet ej om du läst artikeln i Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17559747.ab) men vill bara genom den här kommentaren påminna folk om hur patriarkatet verkar genom sina lagar, tydligen skapade av och för män. Vi måste stå upp för varann och genom din blogg tänkte jag att vi kanske kunde peppa varann trots att det här ”fantastiska” landets regler och normer vill mota bort kvinnors rätt till sin egen kropp i det här ”moderna” samhället. Hjälp mig finna styrka! Är det ute med mänskligheten?

 3. esther skriver:

  men alltså, den här debatten går åt helt fel håll. SJÄLVKLART ska kvinnan få bestämma över sin egen kropp men om det är en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp så kan väl ingen människa få bestämma att ett foster inte ska få födas?
  oavsett om man tror att fostret är liv från befruktning, eller vecka 22, eller när det föds, så har alla foster möjlighet att bli liv och jag tycker det är så sjukt att abortdebatten fastnar hos kvinnans rätt. fostret är en del av kvinnans kropp men är även ett eget liv/människa/WHATEVER.
  och en annan grej, sverige sägs vara så himla öppet och accepterande, och det är det. för alla som är 100% PK. men människor som har lite avikande åsikter (som t. ex ja till livet rörelsen) blir totalt hatade??? vart finns det rum för debatt och vart ska människor som inte tycker precis som alla pk-peepz få plats i samhället om dom bara blir nerdrösta i ”men omg är du på riktigt med dina abortmotståndaråsikter” ”du kan inte vara med i regeringen om du inte är för ALLT!!!”
  förlåt för denna arge.
  TACK för en fantastisk blogg som jag allt som oftast skrattar till och håller med. <3

 4. Jonna skriver:

  Svar till Esther:

  Jag förstår hur du tänker men jag kan inte förstå hur någon kan tänka så. Jag är medveten om att de finns de som slarvar med skydd och tänker att de istället gör abort efter abort och det håller nog alla med om att det är respektlös, både mot sin egen kropp och det liv som skulle kunna bli. Men de tjejer som gör abort efter graviditet som följd av våldtäkt eller engångsligg eller de som helt enkelt inte klarar av tanken på att föda och ge bort sitt eget barn eller alls är redo för det. Ska de tvingas till att behålla barnet och på köpet offra sin psykiska hälsa för resten av livet?

 5. alexandra skriver:

  esther: uppenbarligen står de två aspekterna du nämner i motsättning till varandra. jag väljer att prioritera de som REDAN lever över de som eventuellt hade kunnat leva :-) du får naturligtvis tycka som du tycker, men faktum är att din åsikt är kvinnofientlig. men by all means, förklara gärna var DU tycker att abortdebatten ska ”fastna” i stället för på kvinnans rätt!

  kram :-)

 6. Hanna skriver:

  Vem är Elisabeth Svantesson??

 7. Lisa skriver:

  Esther:

  Jaa, ett foster KAN bli till en livs levande människa, OM kvinnan ställer upp och låter det låna sin kropp i nio månader. Men varför ska hon göra det för att ett foster KAN bli en människa? Du tycker alltså att mänskligt liv har ett egenvärde, oavsett livskvalitet (typ att vara oönskad, bo på barnhem, hoppas att bli adopterad, osv). Du tycker alltså ju fler människor som föds desto bättre (oavsett livskvalitet)? Inte en jättegenomtänkt stådpunkt? Dessutom tycker du att redan existerane kvinnors välbefinnande ska offras för att så mycket liv som möjligt ska skapas?

 8. Eva skriver:

  Hatten av för Lisas svar till Esther! Jag hade inte kunnat formulera det bättre själv.

 9. Anna skriver:

  Jag är himla glad att Sverige ändå har en i jämförelse sett bra abortlagstiftning, befinner mig just nu i USA och skillnaden märks redan i bussen där det finns reklam som säger saker i stil med ”Funderar på abort? Det finns andra alternativ!” och det är ändå milt för att vara här. När jag läste igenom Kammarkollegiets försäkring för utbytesstudenter (som jag nu har) kände jag mig till och med stolt att vara svensk när jag såg att de betalar resa till och behandling i annat land om man vill göra abort och studerar i ett land där det är olagligt. Det känns tryggt, men självklart är vi inte heller i mål ännu och det finns mycket kvar att arbeta med även i Sverige när det kommer till attityden gentemot abort!

 10. Amandaa skriver:

  Hej! Trots att jag absolut är för säkra aborter, så kan jag inte annat än att hålla med Esther här ovanför! Det MÅSTE få finnas en diskussion om abort, det ÄR en komplicerat fråga. Att avfärda en människa som dum i huvudet och anti-feminist vara för att hen har avvikande åsikter är skrämmande. Låt oss ha en diskussion och höra vad en person verkligen tycker innan de får en stämpel i pannan! Att tycka att abort är en komplicerad fråga är inte samma sak som att vara en fanatiker som vill avskaffa varenda abortklinik! Här är två texter som jag tycker tar upp det här rätt bra:
  http://helapingsten.wordpress.com/2013/09/18/varfor-alla-inte-ar-for-abort/
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article17523298.ab

  Tack för mig! Älskar din blogg Hanna!! Puss

 11. Matilda skriver:

  svar till framför allt amandaa: nej, det måste inte få finnas en ”diskussion” om aborter, det är inte värdigt att inte låta kvinnor ta ansvar för sin reproduktiva hälsa. och som det uttrycks i statistiken från RFSU, hårdare regler minskar inte antalet aborter, utan gör dem osäkra iom att de inte görs under kontrollerade, hygieniska och säkra former. om man läser sin historia kan man även se att fenomen som barnamord (som varit mycket frekvent förekommande historiskt) iom tillgång till preventivmedel och just lagliga aborter blivit ett marginellt fenomen i vårt samhälle*. så för att använda ”er sorts” känsloargument: man får lov att välja mellan lagliga aborter och barnamord.
  vill också bara påpeka att iom att vi lever i ett mycket patriarkalt samhälle har kvinnor inte alltid reel möjlighet att kräva att hennes sexpartner använder kondom, så ni som pysslar med någon slags slutshaming-light: ”wäwäwä…det finns tjejer som inte skyddar sig ordentligt…bara legitima skäl, som våldtäkt duger för att kvalificera sig till att ha rätt att göra abort”, till er säger jag bara, inte så jävla fresh…
  sorry för hård ton, men jag blir ruskigt provocerad över tendenserna att vilja vrida tillbaka klockan till 1900 som folk har just nu. det är inget personligt.
  * källor (man är ju en duktig student:-) tex. Heywood,C: barndomshistoria (2005) Bergenlöv, E:drabbade barn, aga och barnmisshandel i sverige från reformationen till nutid (2009)

 12. hanna skriver:

  Matilda, du har så rätt! SJÄLVKLART ska man som kvinna ha möjlighet att göra abort om man vill, oavsett skäl. Punkt.

 13. L skriver:

  Håller med Amanda & Esther ovan. Självklart är man inte ”kvinnofientlig” om man tvekar i abort-frågan. Det handlar faktiskt inte bara om kvinnans liv, utan även ett annat. Vi lever i en tid då gränsen för hur tidigt man kan rädda foster och gränsen för när man får göra laglig abort närmar sig. Förr eller senare kommer de att mötas. Säg inte att frågan är helt okomplicerad, för det är den inte.

 14. Lola skriver:

  Åh, kan aldrig låta bli att ge mig in i sådana här debatter. Mest för att jag stör mig på att det bara är okej att tycka EN SAK. Och att alla som tvekar inför abort automatiskt framställs som kvinnorätts-motståndare.
  Jag är feminist, och FÖR kvinnans rätt till sin egen kropp.
  Jag är också FÖR barns rätt att få leva. Ärligt talat, vi har inte kommit så långt att vi kan säga exakt när fostret blir ett barn. Därför bör vi ha respekt för det/hen. (Nej, argumentet om att ”det blir ett liv när det klarar sig utanför livmodern” funkar inte, då gränsen flyttas hela tiden).
  Jag tror inte att vi kan förbjuda abort, av skäl 1 som Hanna nämner i inlägget. Men att vilja stoppa all diskussion om det här etiska dilemmat är faktiskt bara korkat.

  För övrigt dissar jag argument som ”vi kan inte skruva tillbaka klockan till 1900-talet”. Tidsargument är faktiskt ganska ohederliga, som att något vore bättre eller sämre bara för att det är nytt/gammalt..?

 15. Lola skriver:

  …blir för övrigt mörkrädd av Lisas ifrågasättande av om ”mänskligt liv har ett egenvärde, oavsett livskvalitet (typ att vara oönskad, bo på barnhem, hoppas att bli adopterad, osv”.
  Varför skulle inte en människa som är oönskad, bor på barnhem eller blir adopterad ha lika stor rätt att leva som någon annan?
  Jag skulle vilja höra dig säga det till min kusin, adopterad från Ryssland, eller min vän som har Downs syndrom.

  Min utgångspunkt är att alla människor är lika mycket värda. Med det inte sagt att abortfrågan inte är komplex, som E Svantesson uttryckte sig. Det ÄR inte självklart vad som är rätt och fel i vissa situationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg