En liten bit feministisk historia del 1.

21:18 2013-10-16

I kvällens Go kväll sändes ett kortare reportage om Frida Stéenhoff – hon som introducerade begreppet FEMINISM och dess nuvarande innebörd i Sverige 1903. Spola fram till 33:e minuten i programmet för att se reportaget!

Historiska tillbakablickar tycker jag är grymt om en vill förstå vad feminismen är och handlar om. Om inte annat är det ett helt fantastiskt sätt att hitta till den där feministiska glöden. FÖRSTÅ hur många modiga feminister som banat vägen för oss?!? Som stod upp för sina rättigheter när de blev bespottade, hånade, fängslade och i vissa fall mördade. Tänkte försöka lyfta upp fler historiska tillbakablickar här i blöggah.

Frida Stéenhoff trodde alltså på det jämställda äktenskapet i en tid då kvinnor omyndigförklarades vid giftemål. I stadshuset i Sundsvall höll hon ett brandtal i ämnet, samma byggnad där jag drygt 100 år senare skulle stå och spela låtar som Beyoncé – Run the world (girls) på en skivspelare. Efter brandtalet blev hon hånad i Sundsvalls tidning, den tidning där jag idag skriver krönikor i ämnet feminism – dvs. det begrepp Frida introducerade i Sverige.

Ja, mycket vatten har onekligen runnit under broarna. Tack Frida, du gjorde världen till det bättre.

11 kommentarer | “En liten bit feministisk historia del 1.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Nina skriver:

  Jag tycker att det är skitbra att du tar upp historiska delar av feminismen. Jag har själv ingen större kunskap om den och som du nämnde så är det troligen en ögonöppnare för de som av något gräsligt skäl fortfarande är motståndare till feminismen. Varför ska kvinnor vara understående män? Nej aldrig! Jag tänker inte leva mitt liv så och jag hoppas att du omvänder de tröga till att hänga på den viktiga kampen (varför ska det behöva vara en kamp?) framåt! J
  Jag är kvinna, jag är stark, jag är värd att respekteras! Säg dina ord och gör dina val med det i åtanke.

 2. Nina skriver:

  Hej Hanna! på tal om kvinnor som dog för feminismen är Olympe de Gouges ett bra exempel. sjukt att det inte talas om henne oftare. Kram och tack för en fantastisk blogg!

 3. Anna skriver:

  Åh, henne skrev jag och mina kompisar ett arbete om på gymnasiet (i våras)! Vi skulle skriva om en dramatiker eller dylikt, men på listan vi fick välja från fanns det såklart bara maskulin, så vi googlade fram Frida i protest. Och ifrågasatte varför vi under vår skolgång överhuvudtaget aldrig hört hennes namn… Standard.

 4. Anna Röd - Nörd & Filmskapare skriver:

  Riktigt coolt!!
  Henne kände jag inte till!

 5. Maja skriver:

  När jag hör om kvinnokampen (eller vad ska man säga, de feminister som kom innan oss) så tänker jag alltid på raden ur sången Befrielsen är nära, när de sjunger ”en dag ska barnen säga ‘tack, mödrar, det gjorde ni bra!'”. Så jäkla peppig låt rent allmänt, refrängen liksom: Men kan vi, vill vi, törs vi? Ja, vi kan, vi vill, törs!

 6. m skriver:

  ALLTSÅ VARFÖR I HELVETE FÅR MAN INTE LÄRA SIG SÅDANT HÄR I GRUNDSKOLAN/GYMNASIET????

 7. Annie skriver:

  Dra mig baklänges . Så himla coolt asså när jag tänker efter !

 8. Henny skriver:

  Jag såg denna korta artikel och tänkte genast på dig. Den visar de mest populära google searches som börjar med ”women” och visar vad så himla många förvrängda människor söker på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg