Får det lov att vara en kopp mens?

13:45 2013-10-11

Jag drömde om min menskopp inatt. Att den var alldeles ny och blänkande, och inte sådär mörkbrun i kanterna. Sen vaknade jag och insåg att detta måste vara ett tecken från moder jord…. att ett inlägg om menskoppen jag borde skriva! Och vem är jag att trotsa naturens krafter? 

Har ju fått en hel del frågor om denna fantastiska lilla manick i gummi, och tänkte nu svara på dessa frågor en efter en. Ok? Bra.

Vad är en menskopp?
Du ser den på bilden. En gummigrej som du stoppar upp i punanin under mens. Som en tampong men bättre. Du tömmer den då den blir full. Stoppar den i en liten tygpåse då den inte används. 

Hur vet en när menskoppen är full?
Det känns typ. Om inte annat kan du ju ”checka läget” lite i början för att se. Är väl ungefär lika ofta som du behöver byta tampong.

Du skrev en gång att din menskopp ”välte” när du gick på stan …kan den göra det?
Nä, försökte väl mest va kul. Men det KÄNNS typ som det när det blir full.

Vad är det som är så bra med menskopp?
Åh! Vart ska jag börja! Måste göra en lista:

*Billigt
*Miljövänligt
*Mindre mensvärk
*Har den alltid med mig under mens. Jag menar, den är ju alltid i under mensveckan. Blir inte som med tamponger med klassiska ”ÅÅÅH GLÖÖMDE!!” *springer runt till varenda fertil kvinna och frågar efter tampong*
*Snällt mot slemhinnorna
*Trendigt (vill ju alltid ”hänga med”)

Gör det ont?
Kan kännas lite ”va? vad fan är det jag håller på med? det här går ju absolut inte?” när du sätter in den första gången. Men efter några gånger får du in knixen. 

Några tips till en som vill köpa menskopp?
Googla menskopp och läs på. Finns ju olika storlekar och sådär. Ge det tålamod till en början, du kommer senare att bli frälst. Tro på mitt ord. Master skulle aldrig ljuga för sina egna. 

 

32 kommentarer | “Får det lov att vara en kopp mens?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. carinasdotter skriver:

  Jag älskar älskar älskar älskar min menskopp!!! Precis allt det du sa plus att om en är som jag och har känsliga slemmhinnor och kan få ont av omslutande samlag efter mens pga uttorkande tampisar så är menskoppen bäst. En kan knulla på månadens alla dagar! :)

 2. Julia skriver:

  Alltså Hanna! Du måste svara på detta, annars får jag krupp! Vadå mindre mensvärk? Hur? Är det möjligt? Mvh, mensvärkstjejen

 3. Kvinnan skriver:

  Köp inte en som är för tunn och mjuk!!! Jag var lite rädd när jag köpte min och ville verkligen ha en som var tunn och mjuk pga ville inte att den skulle kännas osv. Men så råkade det bli en annan ändå och jag är jättenöjd. När den är liiite stelare blir det så mycket lättare att få in den och få den att ”vecklas ut”. *Tipz, tipz*

 4. M skriver:

  Fick inte in knixen på ett och ett halvt år…orkade inte testa så ofta heller, är inte precis det man känner för att syssla med när syndafloden rinner ur en. Och mellan varven glömde jag bort det. Nu hittar jag den inte. Pappa kanske fann den och använder som äggkopp, vem vet?

 5. Anna Röd - Nörd & Filmskapare skriver:

  Känns läskigt men vet tamejtusan inte varför, men låter ju sjukt praktiskt!

 6. Hanna skriver:

  I ♡ MENSKOPP!!! Ett till plus på listan är att det är fett kul att se hur mycket du mensat

 7. L skriver:

  Som mensvärsktjejen skriver, uttveckla gärna hur det är möjligt att få mindre mensvärk?

 8. sandra skriver:

  Du frälste mig till en menskopp, för några månader sen. Jag är tacksam för livet!

 9. Saga skriver:

  Ville bara flika in lite här och säga att en menskopp rymmer ca 3ggr så mycket som en tampong så en behöver inte tömma den lika ofta som en byter tampong. Jag brukar tömma den typ morgon och kväll.

 10. KK skriver:

  VArför har du inte sagt att du ska vara med i metro? Eller har du det? Har jag missat? *förvirrad* *glömde hur förvirrad stavades*… hajade till när jag såg ”Hanna Persson (HP)” i tidningen och sen såg dig på bilden!

 11. Moa skriver:

  bästa lilla prylen som finns ungefär!

 12. malin skriver:

  En teori för att mensvärken blir mindre vid menskopps användning är att koppen samlar upp blodet på vägen ut ur kroppen medan tampongen gör att blodet stannar kvar, vilket gör att livmodern krampar mer = mer mensvärk. En annan bra sak med menskoppen är att den fångar bara upp blodet, inte all annan fukt i slidan som vi behöver, en tampong kan lätt göra det torrt och irriterat i slidan = större risk för svamp och obehag. Om man känner med sin tunga på insidan av kinden, så ska det kännas även i slidan, tänk om du skulle sova med en tampong i munnen en hel natt :).

  / Barnmorskestudent som <3 sin menskopp :)

 13. D skriver:

  Och förutom att den inte torkar ut så innehåller den, till skillnad från många tamponger, inga obehagliga kemikalier/blekmedel som kan absorberas av slemhinnorna!

 14. Emma12345 skriver:

  har använt min kopp under två mensveckor nu och är totalkär! har verkligen gjort underverk för min kropp!

 15. Nora skriver:

  Var ska man köpa den då?? Apotek eller internet? :)

 16. Josephine skriver:

  Har en och älskar den FÖRUTOM det att den ibland läcker?? :(((( Antar att jag på något sätt sätter in den fel? Men vet inte vad det är som är felet. Blir så less då jag måste använda tamponger istället, då jag är i skolan och liknande, för att undvika möjliga läckage :((((

 17. Zellfromhell skriver:

  HELL JA! Att använda menskopp är det roligaste jag och min mens gjort tillsammans någonsin. Rekommenderar att säkra med binda i början innan en hittat rätta läget för koppen. Meningen är ju att den ska omsluta livmoderstappen och var den sitter och hur den är vinklad kan ju ta ett lita tag att fatta. Gjorde de för mig iaf!

  Kram!

 18. Jonna skriver:

  Menskoppen är mitt bäst köp på ÅR! Som den underlättar. Jag behöver dessutom bara tömma den morgon ch kväll. Vilket underlättar nå jävulskt, glömmer typ bort att jag har mens??

 19. Hanna skriver:

  alltså har funderat på denna och nu måste jag testa!! tack för detta inlägg!!
  OCH jag typ älskar dig

 20. Sanna. skriver:

  En fråga, kan man sova med den eller läcker det när man ligger ner en hel natt?

 21. Jessica Ridell skriver:

  Har nu i veckan äntligen tagit tag i mig själv och beställt en menskopp!
  Ser nästan lite framemot nästa blödarperiod! Toppen också om den kan minska värken en smula också!

 22. Esther skriver:

  Har länge funderat på att skaffa menskopp och nu är det fan dags! Har alltid sån ångest inför alla läskigheter med tamponger och det blir så torrt och konstigt.

  Tack för motivation!

 23. Hanna skriver:

  Sanna: du kan göre vad du vill med den så länge den inte är full! Beror ju lite på flow men jag tycker att det funkar fint att sova med den hela veckan :)

 24. Kajsa skriver:

  ETT RENGÖRINGSTIPS: När jag rengör min kopp använder jag brustabletter som heter ”Corega”. Det är egentligen till för att rengöra bettskenor eller tandproteser och lösningen luktar således mint och innehåller ju ingenting som man inte ska kunna stoppa i munnen – alltså inga problem att stoppa koppen i snippan sedan! Om du lägger din kopp i lösningen några dagar så blänker den som en ny igen!

 25. Ida skriver:

  Haha, efter att ha läst ditt inlägg så drömde jag om menskoppen! Jag hade köpt en men blev ifrågasatt om varför eftersom jag inte har mens (käkar mini-piller). Förklarade det hela med att ”Hanapee har ju en så då vill jag också faktiskt!”

 26. Hej skriver:

  Jag är tyvärr inte såld på den där koppen. Personligen (obs, menar inte att alla ska tycka som jag) vill jag ha ut mensen, inte skvalpa runt den aslänge i min kropp. Och så känns det inte naturligt att stoppa in en plastgrunka i kroppen. Och så känner jag att klimatargumentet är lite vilseledande eftersom de flesta som har menskopp t.ex. äter kött – vilket är betydligt mer klimatsabbande. Såna här smågrejer känsn som självbedrägeri: ”Åh jag är så snäll mot klimatet med min menskopp så jag kan käka klimatsabbande kossor och flyga utomlands tre gånger per år” typ.

 27. Miranda skriver:

  Åh jag älskar också min menskopp! Det starkaste argumentet för mig är att den inte torkar ut (huuu, känslan av att dra ut en nästan torr tampong pga av att man mensat lite mindre, så äcklig känsla), det har också minskat illaluktandet som kan komma efter en mensperiod, eller gjorde det för mig i alla fall. Men jag vill tillägga att det tog ca 4 mensperioder innan jag fick in snitsen. I början gjorde det rätt ont, vet inte varför och det försvann sen, och den åkte rätt långt in och allt var bara krångligt. Men ge inte upp, det är värt!

 28. Hanna skriver:

  Hej: Men va, klart att en ska göra små saker som är bra för klimatet fast de är små? Många bäckar osv. Jag tycker att det låter osannolikt att det skulle finnas en massa tjejer som gottar sig åt sin klimatgodhet bara pga kopp och struntar i allt annat. Sen är det väl ditt eget val vad du vill ha för grunkor i kroppen, jag tycker det är himla bra med mer långlivade grunkor som kopparspiraler & menskoppar (har båda).

 29. L skriver:

  Kajsa: Bra tips men skulle nog vara lite försiktig med det där, argumentet att allt man kan stoppa i munnen kan man stoppa i snippan håller ju inte riktigt. Jag hade personligen inte stoppat t.ex. tandkräm eller munskölj i snippan (aj, aj!) liksom.

 30. Kajsa Bergwall skriver:

  @L: Visst, jag kan hålla med om att det inte var det mest vattentäta av argument ;) men jag vidhåller att jag inte på något annat sätt fått koppen så ren som med Corega. Att koka den kommer inte ens i närheten. Och jag, som har en mycket känslig snippa, har inte känt av att det skulle vara något konstigt eller farligt däri. Jag tycker att du ska våga testa!

 31. Linnéa skriver:

  Den finns att köpa på bla apoteket hjärtat :D

 32. IdaAbra skriver:

  Man kan också koka menskoppen i vatten och tillsätta 1 tsk bikarbonat under kokningen, då blir den också som ny!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg