Hur tänkte jag?

16:26 2013-10-30

 

Varför har jag bokat en drygt två veckors ensamresa till San Francisco om fyra dagar….? Hur tänkte jag då…? Jag kan inte prata engelska…? Jag klarar mig inte själv…? Ska jag flyga ensam också…? Är jag helt jävla dum i mitt jävulska huvud…?

Hade så mycket ångest igår så att ni inte anar. Låg och skakade och hyperventilerade i soffan och kunde absolut inte äta middag. 

Grejen är ju att jag VET att det kommer gå bra. Men det är ju liksom inte det som är problemet. Jag vet att jag är en social och kompetent varelse som klarar av saker. Är inte rädd för något specifikt där borta heller. Överlever gör jag ju (förhoppningsvis). Men det är själva FÖRÄNDRINGEN som är problemet. Att jag ska göra något jag inte gjort förut och göra det helt ensam och utan trygga livlinor. Att jag inte har kontroll.

Ååååh. Aja, tycker ni att jag ska ta en insomningstablett eller dricka sprit på planet dit? Vad blir en tröttast av? Skulle nämligen behöva sova hela resan för att hamna i rätt dygnsrytm (åker 09.00 på morgonen svensk tid). Men somna naturligt känns ju i princip omöjligt om jag kommer vara lika nervig (om inte mer!) då som jag är nu……

35 kommentarer | “Hur tänkte jag?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. bettina skriver:

    Festa hela natten innan så sover du garanterat på baksmällan dit. En klassiker. Vaknar upp i ett annat land å bah ”hur fan hamna jag här?!”..!

  2. Juicen skriver:

    Tycker du är SÅ jävla ascool som gör denna resa. Och det kommer att gå strålande. Ta en insomningstablett (eller vadfan, ta 2) och VIPS kommer du vakna i SanFran och då tror jag faktiskt att det mesta av din nervositet börjar släppa. Resan är gjord, du är på fast mark och du kommer inte att behöva svälta ihjäl eller sova på en bänk. Obs, rekommenderar som sagt tablett framför sprit i detta fall (!).

  3. Suss skriver:

    HANNAAA jag åker till Memphis om TRE dagar och gör också hela ensamgrejen fast i TRE MÅNADER!!!! Det enda som skrämmer mig är ifs flygresan men jag är sååååå nervös hjälp kommer kräkas (behöver också sovtips helt klart) Men det vi ska komma ihåg är att vi är asballa och modiga och att förändring är livsviktigt!! Tack för att du sätter bra o tydliga ord på sånt som får mig att bara vilja slåss, lav jår blåg

  4. fanny darling skriver:

    du kommer känna dig så enormt stolt efteråt! och du kommer förstås ha det underbart där! det blir en upplevelse, det är jag säker på.

  5. N skriver:

    Insomningstablett är gött, annars lugnande (har en kompis som fick såna utskrivna för flygfobi) vilket gjorde att hon typ var helt obrydd angående flygningen, livet i allmänhet, människor existens i rymden osv. Men sen kan det ju vara bra att kanske inte ta något och istället face:a det som känns lite jobbigt (för antagligen kommer det bara vara jobbigt innan/lite i början) för att sedan INSE att allt är okej, att känna en trygghet som kommer från ens inre själv. :-) Kommer gå SÅ bra, och du kommer ha SÅ kul (och det är okej att oroa sig, punkt.)

  6. Alex L skriver:

    Alltså PEPP till dig! Det kommer bli så jävla kul och bra och utvecklande! Och får du panik så skickar jag Amanda till dig, hon är snäll, pratar härntamål och kan staden vid det här laget. Stor kram!

  7. Anna Möller skriver:

    Det kommer gå BRA master! Jag tog studenten i somras och för en vecka sen kom jag hem efter två månader i Ecuador. Jag åkte dit helt själv med knagglig gymnasiespanska och volontärarbetade på ett barnhem. Nästan ingen pratar engelska där… Men det gick jättebra! Flygningen likaså, flög till London, sen Miami och till sist Quito. Nemas problemas!

  8. Eliiiiiiin skriver:

    Klassisk reseångest som vi alla får mer eller mindre :) Och btw, din blogg är sjukt rolig! Käka åksjuketabletter postafen och du kommer somna!

  9. L skriver:

    Jag åkte till cali när jag var 17 för språkresa och fick panik några dagar innan jag skulle åka. Jag kände ingen, hade aldrig rest själv och inte rest så mycket överhuvudtaget och skulle nu resa helt själv till ett enormt och stort land samt bo hos någon jag inte kände i en månad. Well, jag kom iväg och det slutade med att jag hade the time of my life där borta. Superklyschigt men åh vad jag hade ångrat om jag inte åkt på den resan. Jag växte väldigt mycket som person, upplevde en hel del och hade så jäkla roligt. Var även i SF, och blev kär i staden! Trodde jag skulle älska LA men det visade sig att jag gillade SF betydligt mycket mer. Gör vad som krävs, knapra pills and get your butt over there HP.

  10. Nina skriver:

    Åh jag känner samma sak. sitter och ska söka till utbytesår och är helt sjukt nervöst över förändringen FAST jag vill åt den. skumt…

  11. Anna-Lena skriver:

    Det här kommer att gå bra. Du är ju en väldigt självständig och modig kvinna!

    Du har väl inte glömt bort att registrera ESTA innan du åker? Minst tre dagar innan!!

    Kram och lycka till! =)

  12. Isabella skriver:

    Jag var i Indien i somras, i en månad. Reste själv för första gången. Jag var precis som du inför resan. Alltså det var MINST sagt PANIK, och för mig var det bara jättejobbigt när folk sa att det skulle bli bra, för hur kunde de veta det liksom?

    Men ett knep jag hade när jag stod där och svettades och skakade som ett asplöv på flygplatsen: skriv av dig. Bara skriv vad som faller dig in, vad du känner inombords och alla tankar som ploppar upp i huvudet.

    Det gjorde jag. Jag skrev av mig, och alltså shittis, det blev SÅ MYCKET LUGNARE! (Gud, skrev bland annat att jag kände mig som en knarksmugglare som skulle smuggla knark över gränsen och att alla misstänkte mig för det… Men sen blev det ju HUR jävla bra som helst. Lite tampigt med engelskan ibland, eftersom man faktiskt var tvungen att konversera på RIKTIGT med folk och inte bara använda sig av turistengelskan. Men fan jag ville absolut INTE åka hem sen.)

    Vet ju inte om skrivandet funkar som ett lugnande för dig, men ett tips bara.

  13. Jo skriver:

    Mitt tips för flygresan: Drick sprit o känn dig lite skönt dekadent, kolla på serier, kolla på himlen (om du har fönsterplats). Strunta i om du inte kan sova pga du kommer vara SÅ PEPP när du är framme så det gör inget. Jag tycker den långa flygresan brukar vara skön som ett sätt att ställa om mentalt, skulle nog inte palla sova hela och plötsligt vakna upp nån annanstans. Plus att tidsskillnaden är mycket jobbigare åt andra hållet (min högst subjektiva bedömning), när du kommer hem o ska hantera vardagen igen…

  14. Lise skriver:

    Känns ju nervigt innan men är kul under tiden och efter känns det så himla GÖTT! Och cooolt. :) Då e man stolt. Så det är bara att se fram emot!

  15. Lotta skriver:

    Rekommenderar inte sprit, en tenderar att må ganska illa av att dricka mycket sprit och vara så högt uppe i luften (alltså en påverkas av lufttrycket – inte höjdskräck). Men det kanske är väldigt individuellt…

  16. astrid skriver:

    det här klarar du. klart saker och ting kan gå åt helvete, men så får det väl vara då.
    du vågar i alla fall, de är astufft!

  17. JohannaL skriver:

    Skulle inte rekommendera alkohol innan flygresan… Har hört att åksjuka blir betydligt värre och höjdskräck/svindel också om du har det? Ta en Postafen om du vill sova, receptfri tablett mot åksjuka och gör en dåsig :’) Jag somnar som en liten bäbis av dem, och min flygrädsla dämpas också. En blir lite likgiltlig inför allt typ :)

    Men du kommer klara det skitbra! Känner så väl igen ångesten innan avresan, det är en riktigt jobbig känsla… Innan jag åkte iväg för att jobba som au pair var jag fruktansvärt rädd och hade ångest typ en månad innan, usch vill inte ens tänka på det. Men lyckotårarna och den underbara känslan när jag landade på Irland kommer jag aldrig glömma :’)

  18. Hanna skriver:

    Hej Hanna!
    Först och främst vill jag bara säga att din blogg knäcker! Har känt igen mig i så många av dina inlägg, din blogg kan verkligen minska ens ångest och negativa tankar och spräcka hål på alla illiusioner om ”det perfekta förhållandet” eller ”det perfekta livet”. Och så skriver du så tänkvärda feministiska inlägg! Toppen! Just därför undrar jag lite om hur du tänker kring ”manshatet” som också finns inom feminismen och som ”Kakan” skrev ett inlägg om i sin blogg? Tycker du att manshatet kan fungera som en främjande kraft för feminismen eller tycker du, som vissa att den ”sabbar” för feminismen?
    Jag reagerade spontant på inlägget att hat mot någon grupp i samhället aldrig kan vara bra och användas som argument för att främja någon typ av kamp (i det här feminismens kamp). Hur känner du?

  19. Julia skriver:

    Ett tips är att vara vaken hela natten! (Dumt med festande dock, bakfyllan kan förstärka lite nervositet) Men om du låtsas att 09:00 är kvällstid redan innan, så skall du nog lyckas somna’

  20. Felicia skriver:

    Insomningstablett! Det äger! Jag och min syster delade på en halv när vi reste långt och vaggades in som små bebisar i stolarna. Vi sov hela vägen och en vaknar ej med illamående och huvudvärk som ju alkohol har en tendens att skapa. Du kommer ju också att äga i Sannis Frannis, så du vet :)))

  21. L skriver:

    PEPPEN! du kommer få en så fet resa, är sjukt avis.

    om en inte vill använda preparat är mitt bästa tips: stå ut! ta en minut i taget. låter kanske inte som en så himlans bra tips men: om en delar upp det som känns jobbigt i smådelar, alltså VÄLDIGT tydligt för sig själv så tycker jag ofta att en liksom helt plötsligt bara har klarat hela skiten, utan att en liksom fattade det! typ ”nu ska jag checka in”, ”nu ska jag hitta en plats att sitta på så jag kan läsa min bok tills planet ska gå”, ”nu ska jag ge den här personen mitt boarding pass” snarare än ”nu ska jag åka över halva världen och klara mig själv jättelänge!!!!”.
    kan förstås bli knepigt om en är asnervig, men ÄNDÅ! det gåååååår att bryta vissa tankemönster, kan ju vara värt ett försök.
    och tips 2: hitta någon att prata med!!! då känner en sig mycket mindre ensam och utan kontroll!!!

    som sagt: SÅ AVIS och SJUKT BALL att du gör det här. och tack för att du pallar skriva och ta ställning för s många viktiga saker, och tack för att du delar med dig!!!

  22. Hanna skriver:

    Jag förstår din ångest, känner själv samma känsla just nu. Den 2a december ska jag åka som Au pair till Newtown i Connecticut och ska bo där i ett år hos en familj jag inte känner… Att åka som en Au pair har jag haft som en dröm sedan jag var typ tio bast, och nu ska det bli äntligen bli verklighet, OCH JAG ÄR SÅ JÄVLA RÄDD. Tänk om allt bara går galet och det inte känns nå bra med familjen och barnen typ hatar mig och jag får världens största hemlängtan. Det gick så himla snabbt med detta också, från att min profil lades ut tog det 3 dagar innan allt var bestämt, hann liksom inte vänja mig vid tanken av att jag ändå ska åka. Men jag intalar mig själv att ”det är hur många andra unga kvinnor som har gjort detta och klarat det galant, så varför skulle det inte gå för mig?” Då känns det lite bättre. DU KLARAR DET FINFINT SKA DU SE!!
    Styrkekramar från Hanna!

  23. ana skriver:

    Hola! Jag kan i princip aldrig sova på tåg, bussar, flyg osv. Visst blir jag trött men har otroligt svårt att slappna av med andra personer i närheten. MEN åksjuketabletterna Postafen gör mig helt däckad. Sov en hela 10 timmar flighten till Indien för några år sen. Har även funkat på diverse långa bussresor. Kan tänka mig att effekten varierar från person till person men det är ju värt att testa. Du är så imla cool som åker själv. PEPP! PEPP!

  24. ana skriver:

    Hola! Jag kan i princip aldrig sova på tåg, bussar, flyg osv. Visst blir jag trött men har otroligt svårt att slappna av med andra personer i närheten. MEN åksjuketabletterna Postafen gör mig helt däckad. Sov en hela 10 timmar flighten till Indien för några år sen. Har även funkat på diverse långa bussresor. Kan tänka mig att effekten varierar från person till person men det är ju värt att testa. Du är så imla cool som åker själv. PEPP! PEPP!

  25. Åsa skriver:

    Det kommer ju gå hur bra som helst, allt löser sig alltid på ett eller annat sätt. Du behöver bara göra sånt här lite oftare, kasta dig ut ur din ”comfort zon” så blir de här sakerna bara roliga o spännande, utan ångest! You go!

  26. Lina Lehn skriver:

    Hej Hanna! (Maaaster!)

    Jag bodde i utomlands i England några år och måste säga att den här resan är ca det bästa du kan göra! Man lär sig så sjukt mycket på att ge sig ut på egen hand, helt ny stad, nytt land och annan kultur. Man växer otroligt mycket och får en hel del perspektiv på sin egen kultur och sitt eget språk. Att det känns läskigt är helt naturligt, det är bara kroppens sätt att göra sig redo för förändring. Första dagen kommer du ba: ”Vaad gör jag häär?”. Sen efter bara någon dag har du kommit in i det, allt är spännande och sen vill du knappt åka hem. Stort lycka till, kommer bli frickin’ awesom!

  27. Linnéa skriver:

    Tänk bara på hur nöjd du kommer vara efter de där två veckorna! Jag är så SJUKT avundsjuk. Själv ”bokade” jag 9 veckor i Hudiksvall………hos mina föräldrar… yay.

  28. JE skriver:

    Äsch, så fort du kommer dit kommer det vara hel lugnt. SF är den mest fantastiska staden med de mest skönaste människorna och de kommer ta hand om dig väl.

  29. Sned skriver:

    Melatonintabletter. Ta en stund innan du vill sova, först på flyget (när klockan är sova i SF) och sen varje kväll de första dagarna. Funkar som en dröm, inga sidoeffekter och du är pigg som vanligt på dagarna. Jag reser jättemycket med jobbet och melatonin räddar mitt liv.

  30. Alina skriver:

    Du är grym!! <3

  31. Emilia skriver:

    Du kan va lugn, det kommer gå bra!
    Jag gjorde något jag aldrig trodde jag skulle klara i somras. Bokade en resa till alanya själv i två veckor för att jag träffade en kille där när jag va där med mina kompisar 2 månader tidigare. Fattaru, ALANAYA… SJÄLV!!
    Var livrädd för allt som kunde gå fel, missa flyget, inte hitta gaten, sitta på flyget själv bredvid en okänd fet man utan att spy av åksjuka, bli kidnappad, tappa bort mkg, osv osv. Men det gick hur bra som helst och ångrar inte en sekund, bästa valet jag gjort. Du kommer växa i dig själv när du reser ensam. GO MASTER GO!! :D

    Sovproblemet löste sig själv, kunde inte sova av nervositet på natten innan jag skulle flyga haha så jag däckade innan flyget ens hann lyfta och sov hela resan. Grymt skönt!

  32. varg skriver:

    Hanna! När jag flyger långa sträckor är jag en baddare på att somna. Och det beror inte på något av de tips du har fått innan inte! Inte ett enda piller eller en droppe alkohol behövs ( jo en panodli kanske, de gör så man slappnar av i kroppen – en får ju så ont att sitta sill så länge). Tipset är : öronproppar , ögonbindelsgrej , tjocktröja med luva, massor flygkuddar och filtar. Proppa på dig allt detta och intala dig själv att du är supertrött och gör det riktigt mörkt och tyst omkring dig. Jag har sovit bort 13 timmarsresor på detta sätt. Superrrrr!!!

  33. elinnnn skriver:

    you can do it!

  34. Cissi skriver:

    Vad förvånad jag är över att alternativet insomningstablett + alkohol ens är ett alternativ! Inte negativt utan bara.. förvånande.
    Då har du alltså tillgång till sånna tabletter? :P

    Jag skulle helt ärligt faktiskt rekommendera det. Fast mer insomninstabletter, mindre alkohol. Man blir ju helt uttorkad och känner sig ofräsch när man vaknar upp efter att ha druckit. TIPS! Köp någon bra fuktspray (fast i liten storlek då) till ansiktet också, börja preppa nu med probiotika (mjölksyrebakterier som är bra för magen) också. Jag brukar iaf alltid bli helt kass i magen när jag reser, plus att det är bra för immunförsvaret.

    Du kommer ha det så jävla bra, San Fransisco är en helt underbar stad! Du kommer älska Haight-Ashbury. Är avis.

  35. Moa skriver:

    Hej!
    Jag åkte på utbytesstudier för lite mer än ett år sen till Chile. Jag var jättenervis, men allt släppte på planet när jag visste att jag var på väg. Jag vinkade av familj på flygplatsen och var jätteledsen, men så fort jag blev ensam kände jag mig målmedveten och som att jag måste klara av situationen. När du kommer fram kommer du vara målmedveten (och taggad) att ta dig in till stan och till rätt plats etc. så då tror jag inte det spelar någon roll om du är rätt i tiden, eller har sovit.

    Kram och lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG