Insamlingen för Afghanistans flickor bara växter

17:30 2013-10-24

 

Vet ni? Jag måste ha de absolut bästa och mest generösa läsarna någonsin. Jag startade den här insamlingen för ett par dagar sedan helt spontant efter att ha blivit så illa berörd av dokumentären Frihet bakom galler. Satt i tio minuter och stirrade rakt ut i ingenting direkt efter att jag sett dokumentären, och så fylldes jag av själväckel. Det är så jävla SVÅRT att inte låta klyschig eller pretentiös när jag vill skriva om den här typen av problem, men vafan, den risken tar jag gärna om det 

För det kan väl inte vara rimligt att världen är såpass orättvis på så många sätt utan att jag gör något? Hur kan jag gå omkring med den här typen av kunskap utan att göra något som faktiskt gör skillnad? 

 

Men tillsammans kan vi ju på riktigt göra skillnad. Nu har vi ihop fått in över 12 000 kronor(!). Ni var några som undrade lite vart pengarna gick, så jag har mejlat med Frida som jobbar på SAK och såhär berättar hon:

*SAK är en biståndsorganisation som jobbat i Afghanistan i 30 år, vårt arbete fokuserar på de människor som är mest utsatta i samhället – kvinnor, barn och människor med funktionsnedsättningar.
*Vi arbetar på landsbygden i Afghanistan, det är där behoven är som störst.
*Vi har fyra program: utbildning, sjukvård, rehabilitering av människor med funktionsnedsättning och landsbygdsutveckling.
*På våra skolor går ungefär 120 000 barn. Fler än 50% av eleverna är flickor.
*Vi utbildar barnmorskor, vilket verkligen har givit resultat för mödradödligheten som minskat, även om den fortfarande är en av de högsta i världen. Läs gärna den här artikeln om en av våra barnmorskor som blivit utsedd till årets barnmorska i Afghanistan, hennes pappa blev dödad för att han lät henne studera till barnmorska…http://www.wadsam.com/sca-midwife-received-the-midwife-of-the-year-award-787/
*Vi utbildar kvinnliga lärare, vilket är ett superviktigt arbete. Många vuxna kvinnor i Afghanistan har själva aldrig gått i skolan, så vi erbjuder elever från våra skolor som själva är tonåringar att vidareutbilda sig till lärare. Det är en otroligt viktig insats för utvecklingen i landet.
*Det afghanska samhället är traditionellt styrt av män i så kallade shuras, byråd, och de bestämmer över byns utveckling. SAK arbetar med att tillsätta kvinnliga shuras så att även kvinnor är med i beslutsprocesser över saker som i allra högsta grad påverkar deras tillvaro i byarna.

Så räcker pengarna:

400 kronor är kostnaden för att en skolflicka ska kunna gå i skolan ett helt år.

14 000 kr räcker till konstruktion av en brunn som förser 180 människor med rent vatten!

250 kr är veckolönen för en barnmorska.

 

= Våra 12 000 kronor räcker till att 31 flickor kan gå i skolan ett helt år!!!!!!!!!!!!! ELLER nästan en ÅRSLÖN till en otroligt behövd och viktig barnmorska (så många kvinnor dör av hemmafödslar i landet).

Alltså, kan ni bara ta in detta? Det är så sjukt. Stort enormt megatack för att ni och gör skillnad.

 

Är ni fler som vill donera en slant? Här är insamlingen

3 kommentarer | “Insamlingen för Afghanistans flickor bara växter”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. camilla skriver:

    Hanna och ni alla som valt att skänka pengar, TACK för att ni gör världen till ett vackrare plats!!
    Och Hanna, tack för din blogg som är det mest fantastiska forumet på nätet!

  2. Petra skriver:

    Nu har jag varit rökfri i 3,5 dagar Har hela tiden planerat att den första sparade 100-lappen ska gå till din insamling och nu har jag lyckats med detta första delmål! :) Otroligt motiverande att någon påminner om att andra faktiskt behöver mina pengar som jag vanligtvis (nästan bokstavligt talat) bränner..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg