Att värderas olika

23:13 2013-11-19

Läser gårdagens artikel i PassionforBusiness och blir ….frustrerad. Hur kvinnors texter bedöms som sämre av både män och kvinnor. I forskningen har det framkommit att när ett mansnamn står som författare till en text så uppfattas den som genomtänkt, välskriven och övertygande. Byts namnet ut till en kvinnas uppfattas texten som rörig, oklar och sämre.

Att födas som kvinna är fortfarande idag är att födas som något sämre. Något annat. Något som aldrig fullt ut tillhör det samhälle hon lever i, OAVSETT vad hon faktiskt gör. Det är sån otroligt kvävande vetskap.

En vetskap som gör att många kvinnor räds för att ta plats i medier, en vetskap som gör att kvinnliga debattörer debatterar under mansnamn och en vetskap som fick Joanne Rowling att ge ut Harry Potter under pseudonymen J.K Rowling.

Det är en olustig och skrämmande vetskap som hängt med från 1800-talets Victoria Benedictsson (pseudonym Ernst Ahlgren) till… just i detta nu.

När ska det sluta? Hur kan någon hävda att könsroller inte är skadliga när det finns den här typen av forskning som visar just det? För så länge vi fortsätter förmedla och reproducera skadliga könsroller finns inget slut på det här. Hur vi värderas efter våra kön står inte fritt från övriga samhället vi lever i. Allt hänger ihop.

Och just därför är det viktigt att ta ”genustjafset” på allvar. 

 

Utdrag från artikeln:

”– Huvudskälet är att vi uppfattar män och kvinnor annorlunda, säger Tomas Dalström om det faktum att kvinnors texter bedöms som sämre. Av både män och kvinnor.

På vilket sätt tar du upp detta i din bok Bäst i text Läseboken/Skrivboken?
– Forskare har tagit en text och undertecknat den med antingen ett mans- eller kvinnonamn. Undersökningen har upprepats flera gånger både i Sverige och utomlands.

*Mannens text uppfattades som genomtänkt, välskriven och överty­gande.
*
Kvinnans som rörig, oklar och svår att förstå.
*
Även kvinnor uppfattade kvinnans text som sämre.

– En annan undersökning hade manuset till Ingmar Bergmans Scener ur ett äkten­skap som utgångspunkt. Namnet på huvudperso­nerna ändrades – man lät mannen framföra kvinnans repliker och tvärtom i hälften av testerna. De som läste texterna ansåg att:

*Kvinnan var mer bevekande, känslosam, personlig, undergiven och öppen – oavsett om hon hade originalmanusets kvinnliga repliker eller undersökningens manliga repliker
*
Mannen ansågs vara mer framgångsrik och nonchalant jämfört med kvinnan oavsett vilka repliker han hade.

– Jag ringde upp professor emeritus Jan Einarsson, som var med och gjorde den första svenska undersökningen. Han gav ut boken ”Språk­sociologi” 2009. I den har han bland annat tittat på ny forskning. Han sa: ”Jag kan konstatera att resultaten liknar de vi kom fram till för snart 30 år sedan.”

12 kommentarer | “Att värderas olika”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. kajsa skriver:

  det här är så himla bra skrivet. är kanske kär i dig <3<3<3<3

 2. Sofie skriver:

  Senast igår hänvisade en kurskamrat till pratet om jämställdhet som ”uttjatat”. Ska nog trycka upp den här forskningen i hennes ansikte för det är ju helt oacceptabelt att vi kvinnor har helt andra förutsättningar än män. Tror inte att hon skulle uppskatta om hennes arbete inte togs på lika stort ansvar som om hon hade varit man… BRA att det finns riktig forskning på det här, gör det lite svårare att blunda för det då kan man hoppas…

 3. Malin skriver:

  Så ofattbart skrämmande hela skiten. Men vet du vad? Det är tack vare personer som dig Hanna, som vågar vädra dessa problem ordentligt, som är stark och vågar stå upp för förändring, har språkbegåvning nog att få alla att förstå och har möjlighet att nå ut till många (samt ”utnyttjar” detta faktum på ett ypperligt sätt genom en genuin ödmjuk personlighet). Det är tack vare personer som dig som ger oss andra sjukt mycket hopp om framtiden även mitt i det mörka konstaterandet av samhället idag! Vilket är en fantastisk känsla att ge andra. Så tack?!! Och KRAM.

 4. J - Att leva med en missbrukare skriver:

  Tack för att du skriver om detta. Det betyder himla mycket. Tänk att jag själv suttit i de tankarna, ”om jag skriver en bok någon gång, ska jag använda ett annat namn för att få den utgiven och för att folk ska vilja läsa den?” osv. Fy, det är hemskt… men inte konstigt att man tänker så ibland eftersom samhället är uppbyggt så…

 5. Ulrika skriver:

  Jätteintressant tycker jag. Snälla Hanna, kan du länka till ursprungsartikeln så att man får läsa undersökningen/undersökningarna i sin helhet? Tack för att du tar upp ett viktigt ämne.

  HANAPEE SVARAR: Men… den första rosa texten är ju en direktlänk…?

 6. Leisel skriver:

  Hej Hanna!

  Är alltid så fantastiskt kass på att kommentera och visa min uppskattning för det du gör, blir lätt att jag av ren lathet trycker på ”gilla” för att åtminstone skapa något gensvar. Hur som helst – finns ingen som du! Du med dina kloka och sanslöst roliga inlägg gör att jag alltid, och har jag gjort i flera år, besöker din blogg och mår bättre. Du är verkligen bäst.
  Är också sanslöst glad för att du fick mig att våga utveckla mitt intresse för genus och feminism. Genom dig insåg jag att det inte var ett ”alternativt” eller ”konstigt” ämne att vara intresserad av och tack vare dig har jag feminism som inriktning i mitt gymnasiearbete sista året på gymnasiet.

  Ville bara säga det :-) :-)

 7. Moe skriver:

  Finns säkert flera skadliga könsroller och diskriminering av både män och kvinnor fast på olika områden.
  Men det kanske vore på sin plats att läsa forskning som också motbevisar det som feminister anklagar män för? Den här artikeln borde bli obligatorisk läsning för varje fjortisfeminist out there..
  http://www.nytimes.com/2013/11/19/science/a-cold-war-fought-by-women.html

 8. Louise skriver:

  Jesus.
  På tal om något annat fast egentligen samma. Skriver examensarbete, inriktning sociala medier. Läser tidigare forskning. Samtlig forskning från kvinnor. Helt av en slump. Försöker tolka detta som: sociala medier = ”nytt” forskningsområde = senare tid har kvinnor gått om män i utbildning = fler kvinnliga forskare etableras och erkänns. Litet steg förhoppningsvis.

 9. Ulrika skriver:

  Det jag var ute efter var en länk till själva undersökningen där samma text bedöms på olika sätt. Det är därför jag skrev URSPRUNGSARTIKELN. Eftersom du har pluggat på universitetet trodde jag du var bekant med källhänvisningar…

  HANAPEE SVARAR: Hahahaha fyran vad dryg. Du kan säkert googla upp den om du är intresserad! :-)

 10. Ulrika skriver:

  Ja jag var dryg, förlåt. Tyckte du var dryg mot mig när jag frågade vänligt första gången… och det väckte ett litet hämdbegär hos mig. Hittar tyvärr inte artikeln. Men jag tänkte ändå köpa hans bok=) Godnatt

 11. medchem skriver:

  Intressant forskning var ordet sa Bull. Jag hittade originalartikeln och granskade den lite närmare. Se min blogg! Tyvärr är den inte att kalla för forskning, och dessutom förekommer faktafel på hög nivå vid dess återgivning i olika tappningar…

 12. Chairman Mjau skriver:

  Fattar ingenting av den här röriga och dåliga texten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla