I huvudet på en nazist 2013

03:41 2013-11-11


 

Allt oftare hör jag saker som ”vänstertok” eller ”kommunistfitta” från extremhögern. Och allt mer vanligt är det att åsikterna som uttrycks mot mina antirasistiska/feministiska inlägg handlar mycket om frustration över att inte bli lyssnad på eller att jag inte förstår. Men grejen är ju att jag lyssnar. Jag lyssnar och jag läser. Hänger emellanåt på Avpixlat och diverse andra rasistiska/nationalistiska sajter för att just förstå och få en bredare bild av vad som ligger till grund för åsikterna.

Problemet är inte att jag inte förstår. Jag läser vad de skriver, lyssnar på vad de säger och förstår hur de menar. Problemet är att jag helt enkelt inte håller med. Och det handlar inte om att jag är en vänstertok eller äter surdegsbröd på Nytorget i Stockholm. 

Det handlar snarare om att jag inte tror att pooler och teateruppsättningar gör det mer korrekt att bedriva fångläger. Det handlar om att jag inte tror att det var en härlig charterresa judar och oliktänkande fick utstå under nazismens namn. Det handlar om att jag inte tror på att vi-mot-dem-tänk löser sociala och ekonomiska problem. Det handlar om att jag inte tror att mångkulturellt samhälle är grunden till allt ont. Det handlar om att jag faktiskt tror att grunden till det som gör ont är hat och människoförakt.

Och framförallt handlar det om att jag har en genomgående övertygelse om att alla människor är lika mycket värda. 

30 kommentarer | “I huvudet på en nazist 2013”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma skriver:

  Bra skrivet! Och jag blir så jävla fylld av obehag. Ofta tänker jag just att det bara behövs att vi lyssnar på varandra, men sen varje gång jag inser att dessa människor har en helt annan syn på världen och andra individer, att de faktiskt inte anser att alla är lika mycket värda och inte vill ha jämlikhet (utan tycks förväxla det med ”likhet” som i ”likadana”) – då… känns det rätt hopplöst. Usch.

 2. Boel skriver:

  Så fantastiskt bra skrivet Hanna! Jag blir helt mållös av att vissa människor kan tänka och känna på det här sättet. Jag försöker lugna ner mig och tänka att alla kan vi inte tycka samma sak. Och jag försöker lyssna och förstå hur de tänker. Men det är svårt när det ligger så långt ifrån vad jag själv tycker. När jag får ont i magen och börjar gråta när jag tänker på alla de människor som dog i förintelsen pga att de hade ”fel” genetiska ursprung. Och att vissa har mage att på 75 års dagen av kristallnatten ställa sig och demonstrera för nazismens tankar.

 3. Hanna skriver:

  För mig som haft både min mormor och min morfar i koncentrationsläger och med hälften av min släkt polsk och med egna ögon sett vad ww2 gjort med människor och hur det påverkat de som faktiskt var med om det så blir jag förfärad när jag ser sånt här. jag ryser och fattar inte… jag FATTAR INTE hur man kan påstå att de som satt i arbetsläger hade trevligt och kul. några kanske på något sätt hade roligt… mina farföräldrar hade det inte.

 4. J - Att leva med en missbrukare skriver:

  Att människor med dessa åsikter och en tro på att andra världskriget knappt existerat, att de finns idag, 2013, är fruktansvärt, hemskt och sorgligt.

 5. HL skriver:

  alltså du är så bra <3

 6. camilla skriver:

  Word sister!

 7. Julia skriver:

  Ilska! Sorg! Förtvivlan! Ibland tappar jag hoppet. Vi alla är lika med lika värde!

 8. emmma skriver:

  Man blir bara arg

 9. Anna skriver:

  Förnekelsen av förintelsen kan vara det värsta jag vet! :(

 10. Sandra skriver:

  Jag ryser. Hur kan man vara så trångsynt och så full av hat?
  Jag har varit i Auschwitz och Birkenau och det var fruktansvärt. Så intressant men så hemsk. Den resan och intervjuer med Sioma Zubicky och Katja Olsson resulterade i en dokumentärfilm som jag och min vän Elinor döpte till ”Från människa till nummer”. Här är ett utdrag från vår film på en halvtimme. http://www.youtube.com/watch?v=symtcmq6g-M

  Detta bevisar bara att vi aldrig får sluta prata om detta. För snart kan inte Sioma, Katja och andra överleva berätta sin historia längre och då får vi ta över. Man får inte glömma bort att det skulle kunna ha varit våra mor- och farföräldrar som varit med om detta, för det är inte längesedan.

 11. Anna Röd - Nörd & Filmskapare skriver:

  BRA DÄR HANNA!!!
  Riktigt bra skrivet! Blir så mörkrädd när jag läser sådana åsikter som personen här ovanför. Det är så ologiskt tänk så vet inte vad..

 12. Hanna skriver:

  Wow! Du får verkligen ner det som jag tänker på ett bra sätt!

 13. Hasse skriver:

  Jag har alltid varit lite fascinerad över att alla nassar hatar judar men försöker förneka förintelsen. Om dom hade varit lite konsekventa borde dom väl ha skrutit över förintelsen?

 14. burgschki skriver:

  Hmm är det inte på sin plats att fundera på huruvida du gör nationalsocialister en tjänst genom att sprida ovanstående propaganda? Jag vet inte riktigt hur många läsare du har, men det människan skriver är osant, vidrigt och rentav farligt, imo.

 15. Nora skriver:

  Ursäkta om jag är läskig nu men ÄLSKAR DIG Hanna!

 16. rebeckaaaaaaa skriver:

  alltså FY jag blir mörkrädd, vad är det som händer med sverige egentligen?!?!!??? ut med rasisterna – in med feministerna<333

 17. E-lina skriver:

  USCH vad mörkrädd en blir när en läser att människor faktiskt tror på de där åsikterna, och förhärligar 2a världskriget, nazismen och allt det står för :-(

 18. Karinb skriver:

  Så bra! Låt oss aldrig, aldrig glömma vad som hände. Låt alla få lära sig i skolan, låt alla läsa böcker av de överlevande och låt så många som möjligt åka på studieresa och se lägren med egna ögon. Det är så himla livsfarligt att detta mer och mer kommer att falla i glömska, och därmed bli lättare att förneka, ju fler år som går och ju färre vittnen som fortfarande finns i livet.

  Jag tänker att grunden till BEHOVET av att intala sig att förintelsen inte ägt rum, kommer av att man vill tänka att nazisterna faktiskt var rätt good guys, och nånstans inser väl även de flesta nationalsocialister att utrotning av 11 miljoner människor faktiskt inte går ihop med att vara en good guy. Så man MÅSTE tänka att förintelsen inte skett, för att rättfärdiga hyllandet. Men problemet är ju att dessa människor faktiskt tycker att judar/övriga religioner och sexuella läggningar har ett mindre människovärde/inte borde få vara här osv. Och det fattar jag bara inte. Hur man kan tycka så, alltså. Kan inte någon nationalsocialist förklara det?

  Nån sorts basic alla-är-lika-värda-kunskap borde ju verkligen införas typ på lågstadiet?! Hur fint vore det inte om alla nioåringar ba kände i hjärtat att alla i min klass har samma rätt att leva, oavsett hudfärg och hur de kommer att leva sina liv.

 19. Martina skriver:

  Så bra skrivet. Jag gör exakt samma sak, försöker förstå. Att vissa människor anser sig själva eller deras nationalitet som viktigare och bättre än andra gör mig mörkrädd. PS. Tack för en så bra blogg. Hoppas du har en fortsatt fin resa och inga fler nära-döden-upplevelser!

 20. Cecilia skriver:

  Fan, så jävla arg jag blev när jag läste hans kommentarer! Det är ju för mig helt sjukt att man kan tro och tänka så om andra världskriget i dag! Men ditt svar: SÅ BRA!
  Make peace not war

 21. Frida skriver:

  HEJA PÄSCHON!

 22. alva skriver:

  Så jävla vidrigt, men fan vad bra du är Hanna!!!

 23. KICKANWICKSELL | Ovanligt liten systemkritisk temissbrukande skriver:

  Jag är beredd att hålla med burgschki här. Du skriver jättebra men jag tror dessvärre att det finns en stor risk i att sprida förintelseförnekelse, framförallt om man inte är extremt tydlig med att varenda ord är bullshit. Det kanske kan tyckas osannolikt men det finns en väldigt stor okunskap om det som hände och jag har talat med många människor som uttryckt en viss tvekan till om allt det som beskrivs i historien faktiskt är sant eller om det kaaanske är lite överdrivet. Det är inte bara någon som nationalsocialistiska förintelseförnekare funderar kring. De flesta av dina läsare är förmodligen medvetna om det extrema i denna Nicadoris uppfattning men jag tror inte att alla är det, och därför är det en svår avvägning mellan att visa vilken idioti som finns och att inte låta den här sortens konspirationsteorier få något som helst utrymme – och om man vill lyfta idiotin så tror jag som sagt att det är viktigt att på alla sätt som går försäkra sig om att det framgår vilken bullshit det är.

  Lång och osammanhängande kommentar, men kände att jag ville beröra det i alla fall.

 24. Lovisa skriver:

  Shit, jag blir rädd och ledsen att det finns sånna har människor. Vem fan är han? Så mycket tankar i mitt huvud. Nä ush, jag börjar fan må illa på riktigt.

 25. Majsan skriver:

  Ett genomgående tema för nazister som försöker få anhängare/söker förståelse (och antagligen även en del i självförnekelse för dem själva) är att förklara sina unkna åsikter med bortförklaringar à la ”Jag läser Playboy pga de bra artiklarna”. Det verkar ju ovan som att Nicadori egentligen var med i det där tåget pga sina starka åsikter och beundran för samhällsuppbyggnad? Är denne hen en samhällsvetare med fascination för välfärdssamhällen? Kanske är Nicadori också någon som vill komma till botten med konspirationsteorier, och anser detta vara en av dem.. undrar om hen är lika fascinerad av te x UFO:n och går i demonstrationståg anti-UFO?

  Varför inte framföra sin egentliga åsikt? Det handlar uppenbarligen om en antagligen icke påläst person som får alla sina fakta via gruppen denne är med i, i kombo med att man inte riktigt håller med om tesen om människors lika värde. Skadar aldrig att scanna sina åsikter lite och sedan dra sig till biblioteket för att låna en bok.

 26. Elin J skriver:

  Jag läste igenom hela ert så kallade samtal på twitter och vill bara säga tack. Tack för att du orkar ta dig tiden att svara och ta upp diskussion. Vill också att du ska hälsa och tacka dina föräldrar för att ha skapat en så klok och fin tös som dig!

 27. Henrie skriver:

  Jag tror att det är viktigt att försöka förstå VARFÖR dessa män, ja det är ju nästan bara män, tycker och tänker som det gör.

  Ingen är ju född ond och även om man bara vill ta närmaste stekpanna och köra i huvudet på dom när de vräker ut sig poch sprider hat och lögner.

  Men sanningen är att de själva tror på lögnerna och hat. Att det är massinvandring och kulturinvasion. Och de sitter där ensamma och bittra och tycker de har ”sett igenom hela skiten”.

  I grunden handlar det om okunskap. Men hur får man dom att lyssna??

 28. Sigg skriver:

  Bra skrivet Persson! Det ger hopp att det finns människor som du:)

 29. Elin Gustavsson skriver:

  Alltså älskar dig gränslöst

 30. Agnes skriver:

  Uuäh, de flesta bilder skulle vara manipulerade? Näedu, jag har varit i Auschwitz och träffat en överlevande, som faktiskt var fotograf och tvingades ta både porträttbilder och vidriga foton åt Mengele, och jag lovar, de är INTE manipulerade… Skrämmande…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg