Jag ska på ultraljud….

21:15 2014-02-18

 

…..

……..Nä, jag är inte gravid. Däremot har jag ju haft ont i lill-hövve ill och från sen i julas. För två veckor sedan tog jag prover som visade på lågt blodvärde, efter ytterligare prover och undersökningar så ringde min läkare idag när jag satt på jobbet. Jag svarade glatt som den alltid väldigt kärnfriska person jag är (förutom förkylningar typ) tills han sa orden ”jo vi har hittat lite grejer i ditt blodprov” varpå det blev SVART. Är ju redan lite hypokondrisk och orolig av mig rent generellt så att höra en läkare säga att hen ”hittat” något är ju typ mardrömmen :-)

I alla fall. Gick in på toa med darrande underläpp och läkaren i örat. Han berättade att mina röda blodkroppar ”går sönder”, att mina levervärden va lite dåliga och TYP ngt om att mitt imunsystem attackerar sig själv. Jag har inte en riktig klar bild av det han sa mer än att han poängterade att jag inte hade blodcancer eller något fel med benmärgen. 

Spelade dock inte sån stor roll eftersom jag var i upplösningstillstånd och planerade spotifylista till min begravning. Aja. Jag har nu googlat ”hemolys” som läkaren tyckte att jag skulle göra, och inser att det är ett relativt ofarligt tillstånd men måste utredas. Varför går min blodkroppar sönder? Kanske har jag ätit för mkt värktabletter (mest troligt), druckit för mkt alkohol (haha :(), infektion i kroppen (hmm kanske) eller en autoimmun sjukdom (vill ej ens tänka tanken). I morgon ska jag i alla fall på ultraljud för att kolla levern.

 

Nåväl. Vet inte varför jag bloggar så extremt utförligt om detta? Förmodligen för att jag TÄNKER så utförligt på detta. OCH för att jag vet att läkarstudenter och kanske ngn läkare läser min blogg eller ngn själv som överlevt denna ”hemolys” och kan lugna mig…………..

25 kommentarer | “Jag ska på ultraljud….”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. åsagrisen skriver:

  Hej Hanna.
  Skickar lite styrkekramar till dig <3
  Det kommer helt säkert gå jättebra imorgon :)

  Jag vill bara dela med mig av min sjukdom som jag har. Lugnande eller ej. Jag har
  autoimmun hepatit. Det har jag haft sedan jag var 9 år, idag är jag 25. Och jag mår helt fantastiskt bra!
  Jag märker aldrig ens av att jag faktiskt har en sjukdom. Jag tar en tablett varje morgon, tar blodprover 4ggr/år och går till läkaren en gång i året. Inget mer än det.
  Jag menar absolut inte att skrämma upp dig med det här, jag vet trots allt inte vad hemolys är. Jag reagerade bara på orden autoimmun och lever. Det jag ville säga med det här är väl att även OM det skulle vara något kommer det helt säkert att gå bra. Jag tycker att du är bäst!

 2. Karon skriver:

  Hoppas verkligen att det inte är autoimmunt, då jag själv har en sådan super knäpp sjukdom som lever rövare i min kropp! Håller tummar och tår för dig, och att dom kan laga dig ”lite snabbt och lätt” ! kramar till dig!

 3. Juliaaa skriver:

  Åh, jag förstår dig precis. Fick en massa konstiga och hemska symptom i somras, läkarna mr-röntgade typ hela min kropp och tog 450 miljoner tester, jag planerade min begravning och började sluta planera för framtiden eftersom jag ändå skulle dö. Låter så dramatiskt nu i efterhand men då var det sjukt verkligt och jättehemskt. Jag dog inte, som tur är, men jag förstår verkligen rädslan inför sjukdom. Jag tänker på dig Master <3

 4. Dr. Acula skriver:

  Jaaaa klart du kommer överleva! Eller, det är faktiskt förbjudet att som läkare råda folk såhär över nätet så det kan jag ju inte säga, men det verkar rätt lungt ändå… Iaf, visst finns det allvarliga akuta former av hemolys, men det verkar nu inte vara någon av dem du har eftersom du inte är mer sjuk. Mer än så går ju inte direkt att säga, som du var inne på kan det vara flera olika orsaker, men jag tycker inte du ska gå runt o oroa dig för mycket över det. Tänk istället på att nu när de vet vad det är kan man ge behandling så du slipper huvudvärk, jihoo! Om du träffar behandlande läkare imorgon kan du ju passa på o ställa alla frågor du har googlat dig fram till, o glöm inte att ställa följdfrågor om det är något du ändå inte förstår. Det blir lätt invecklade ord i onödan, o saker uppfattas som farliga/läskiga/svåra fast de kanske inte är det… Lycka till o hoppas det känns bättre när det hunnit sjunka in lite!

 5. Sofie skriver:

  Känner igen känslan, gick till doktor då jag upptäckt en knöl, varav doktorn blev orolig och skicka mig på en akuttid till röntgen. Hann planera hur det skulle va att leva med cancer, hur jag skulle dö osv…… Eeeh bara det att det var en helt ofarlig benutväxt som funnit där sen jag var liten………

  Ville bara säga att det säkert inte ät nått farligt och att du inte är ensam // superhypokondrikern

 6. Annika skriver:

  Hej Hanna!

  Jag är läkarstudent och kan ju tyvärr inte säga med hjälp av det här om det är något superenkelt att fixa liksom. Men jag blev så ledsen för att du blir ledsen och orolig för saker som jag tror är onödiga att oroa sig över, eller i alla fall saker som din läkare borde kunna förklara så du ska slippa gå runt och tro att du ska dö. Jag vet inte riktigt vad jag ville säga med det här mer än att det känns så orättvist att du ska behöver grubbla massor när säkert jättemånga läkarstudenter/läkare skulle kunna förklara vad som är ofarligt av det hela. Är du med? Vill du chatta/maila om det? Jag kan typ…förklara svåra ord.

  Lycka till på ultraljudet! Skriv upp frågor som du har om du har tid att ställa dom där! Man glömmer lätt bort vad man går runt och tänker på hemma.

  Kram

 7. Malin skriver:

  Usch sitter och är ledsen för jag har också ett ”dåligt” prov vilket jag aldrig haft, ska till en specialist på torsdag :( kram på dig Hanapee, hoppas att vi båda ska få vara friska och krya!

 8. Olivia skriver:

  Tänkte skicka några styrkekramar och säga att det nog är lugnt! Jag har sjukdomen sfärocytos vilket innebär att min mjälte rensar bort mina röda blodkroppar för att dom är sfäriska och inte runda. Har haft sjukdomen sen jag var fem och är nu 19. Akutsjuk (dom trodde först att det var leukemi) när sjukdomen upptäcktes men med åldern har problemen (lågt blodvärde, som leder till blir lätt sjuk, osv) försvunnit och nu går jag på koll en gång per år. Har fortfarande lågt blodvärde men med rätt kost och motion håller det sig där det ska. Förstår att du är orolig men det löser sig, det gör det! <3

 9. Kajsa skriver:

  Hej!
  Jag är läkarstudent, vet inte om det här hjälper dig så mkt men iaf…
  Först och främst, kom ihåg att fråga din läkare allt du undrar i morgon! Skriv upp det om du behöver och fråga om det finns ngt nummer man kan ringa om man har fler frågor (det finns det rätt ofta).
  Vad det är du har tror jag inte jag ska spekulera i så mkt över internet men OM det är autoimmun hemolytisk anemi men precis som ngn skrev innan så är det verkligen ingen katastrof! (Det finns många olika autoimmuna sjukdomar, den som ”Karon” har kanske är ett helvete men många andra är inte det!)
  Lycka till!

 10. Emma Johansson skriver:

  Vad sägs om att fråga en Biomedicinsk analytiker/Biomedicinsk analytiker student istället?? Vi är en fruktansvärd bortglömd yrkesgrupp som gör ca 70% av det jobb folk tror att läkarna gör. Känns tråkigt och ouppskattat men jag brinner ändå för det! Vi har mycket bättre koll på sånt än läkarstudenterna som inte alls går in på djupet (just i det området) som vi gör.

  Däremot kan jag inte hjälpa dig, du har redan listat de orsaker det kan vara! Och som flera säger så behöver en autoimmun sjukdom inte vara katastrof! Jag har en själv, och jag klarar mitt liv bra!

  Många kramar till dig, fråga din läkare allt du undrar! Skriv ner!!

 11. Julia skriver:

  Tänker på dig! Puss å kram!

 12. liten misantrop skriver:

  Jag har liknande symptom. Hade haft konstant huvudvärk i flera veckor och när jag gick till doktorn visade proverna ingenting. (Visserligen är inte vår vårdcentral känd för att vara noggrann, men..)
  Nu har jag lagt alla värktabletter åt sidan för att de inte fungerar och försöker med sjukgymnastik efter min lärares ordination. Det fungerar inte heller. Får nya glasögon på lördag dock, så jag hoppas att det blir en lösning.
  Vet inte var jag hade tänkt komma med detta.. Men, all pepp till dig! Ofta brukar en höra på en doktors röst ifall hen är orolig. Eller iallafall om en är van vid att besöka sjukhus. Om doktorn tar det lugnt borde du också göra det! Du klarar allt!

 13. liten misantrop skriver:

  läkares* skulle det självklart vara.

 14. Julia skriver:

  är det inte sjukt oproffsigt att läkaren ber dig googla hemma?? och att du dessutom oroar ihjäl dig på det??

 15. N skriver:

  Åh Master!!!
  Började fan gråta här hemma men du klarar det här! Det är säkert inget farligt och jag tänker på dig! Det här klarar du och din lillkropp galant! KRAMKRAMKRAM

 16. Jennypenny skriver:

  Hej! Har läst en del om olika typer av anemi då jag läser mitt fjärde år på läkarlinjen… Det kan nu vara så att jag är ute och cyklar men med tanke på det din läkare berättade för dig (”röda blodkroppar ”går sönder”, levervärden va lite dåliga och TYP ngt om att mitt imunsystem attackerar sig själv” ) så tror jag att det kan röra sig om autoimmine hemolytic anemi… Nu är jag inte klar doktor jag har inte dina labbresultat så jag är absolut inte kapabel att ställa en diagnos.. Men du kan läsa om detta här: http://en.wikipedia.org/wiki/Autoimmune_hemolytic_anemia
  På svenska kan du läsa här http://www.blf.net/onko/page4/page29/files/Vardprogram_AIHA.pdf men det är en lång detaljerad text väldigt facklig…

  Hur som helst så hoppas jag att du inte oroar dig för mkt! Svensk sjukvård är bäst, precis som du!

 17. Sparv skriver:

  Hälsningar från de autoimmuna sjukdomarnas land! De _kan_ vara överjävliga, men måste absolut inte vara det. Jag tar en tablett varje morgon mot min sjukdom, blodprov ett par tre gånger per år och har ett läkarbesök – that’s it. Tips från min egen ”akuta” sjukdomsperiod, när jag själv mådde som sämst och var superhypokondrisk och trodde att allt betydde cancer: 1. Ta det lugnt med att googla på dina egna symptom etc. Om man börjar må sämre och få ångest av det man läser, istället för att känna sig mer informerad och förberedd, kan det vara läge för paus. Man kan återkomma till informationssökandet lite senare. 2. Dela din oro med någon! Ta med någon till läkarbesöket om det går, även om de bara sitter utanför och väntar kan det vara skönt att ha någon som man kan dela med sig av direkt efteråt, eller som kan krama om en bara. 3. Kom ihåg att hälsan tiger still. Det finns massor med folk som har sjukdomar som vi inte vet något om, helt enkelt för att deras behandling fungerar och de mår relativt bra och inte pratar om saken, för det finns inget att prata om. 4. Du kommer få hjälp att må bättre. Det är bra. Tuzn kramar på dig!

 18. L skriver:

  Liten misantrop: jag har haft precis samma symptom (plus illamående) och tog prover som inte visade någonting (inklusive ultraljud) men, voilá, det försvann när jag gjorde en grundlig synundersökning och fick ny styrka på linser och glasögon!

 19. K skriver:

  Käraste du. Jag blev så lycklig när jag såg en kommentar från en biomedicinsk analytiker!! Det är nämligen jag också! (Ville bara skrika ut det för typ ingen vet att det finns. Med stor sannolikhet var det en sådan som tagit blodprover på dig, samt analyserat dem.. Jaja) Därmed borde jag ha koll på detta, särskilt med tanke på att jag skrev en hemtenta som handlade lite om hemolytisk anemi. Jag ska inte sätta nån diagnos på dig nu, men just det att ditt immunförsvar attackerar dig självt + blodkroppar går sönder – det låter som hemolytisk anemi. Kram till dig mvh en som är besatt av dina podcasts o lyssnar igenom alla för andra gången ❤️❤️❤️❤️

 20. ärt skriver:

  En släng av ms kanske? Har jag.. life iz good.

 21. Isa skriver:

  Läs detta, svår stress/ångest under tid, kan påverka hela din kropp. Det kan även angripa immunförsvaret. Har du i grunden generaliserad ångest, och inte stress, kan det utlösa en rad ”konstiga” symtom. Plus att du är lättare mottaglig för infektioner. Jag har drabbats av ”sjukdomar”, om någon frågar skulle jag låta som en hypokondriker. Jag är 28. Saken är att, man tror det inte, men är kropp/knopp orolig/stressad under lång tid, kan mycket hända..

 22. Ellen skriver:

  Stackare! Det kommer säkert bli bra! Jag våndas själv av ångest för flera olika sjukdomsmöjligheter den ena värre än den andra och väntar på fler läkarbesök :( Kram

 23. Hilda skriver:

  Jag tycker inte du skall lyssna på vad någon i kommentarsfältet skriver, vare sig personen pluggar till läkare, biomedicinare eller sjuksköterska. Jag läser själv till sjuksköterska, men har ju inte sett dina labprover och vet ju därför inte alls hur dina värden ser ut – kan såklart därför inte veta vad som är felet. Så, prata med din läkare istället, så kan hen säkerligen reda ut alla frågor för dig! Det är förmodligen ingenting att oroa sig allt för mycket för, om det vore akut skulle läkaren ju inte ta det lugnt och be dig googla fram diagnoser. Gå dit tillsammans med Anton eller någon annan du litar på, skriv ner dina frågor innan och ta det lugnt, så kommer det nog gå bra. Och du kan alltid ringa din läkare eller sjuksköterska efter besöket och fråga om det är någonting du undrar :). Dem kan det där, tror det går bra!

 24. Vicki skriver:

  Men Gosen! Jag har precis som Åsagrisen själv en autoimmun sjukdom – och SKULLE det vara så illa, vilket jag inte tror, så är det verkligen inte alltid så hemskt som man kan tro! JAg blev sjuk när jag gick i sjuan och lever som vilken annan ung människa som helst! Går till sjukhuset var 6e månad för att kolla att allt är lugnt. Men livet blir INTE förstört! Lovar på heder och samvete!!!!

 25. A skriver:

  HP!
  Jag förstår att du är orolig! Jag är läkarstudent, och läste massa massa sidor om sånt här i höstas. Hemolys kan ha en massa olika orsaker, och det behöver inte vara farligt. Att googla gör det nog bara värre – ju mer man vet desto mer hemska möjligheter finns det. Jag fick precis tillbaks ett cellprov som visade på cellförändringar i livmodertappen, och att veta exakt hur cancer utvecklas är ju inte så himla festligt just i det läget. Men vi är unga och friska! Och man ska inte bli rädd för att bli sjuk, dom flesta kommer ju drabbas av något nån gång – det är bara att hålla tummarna och hoppas på att det inte är något farligt :)

  Tänker på dig! kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla