Sägningar som borde förbjudas del 1.

23:15 2014-03-06

1. ”Du är din egen lyckas smed”

2. ”Genom konsumtion hjälper vi tredje världen”

3. ”Min man var barnvakt åt ungarna våra i helgen”

4. ”Men hen betyder väl höna?”

5. ”I Sverige pratar man svenska!”

6. ”Men skulle du vilja att en tjej-brandman räddade dig om det brann?”

7. ”Vi måste prata om manshatet”

8. ”Jag gillar riktiga kvinnor”

9. ”Bara du bestämmer över ditt liv”

10. ”Jag är inte feminist, jag är humanist”

11. ”Kan ni hjälpa mamma att städa?”

12. ”Jag gillar naturliga tjejer”

45 kommentarer | “Sägningar som borde förbjudas del 1.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. KICKANWICKSELL | Ovanligt liten systemkritisk temissbrukande skriver:

    Åh. Tack! Önskar verkligen att det fanns något verktyg för att PK-censurera samtliga av de där meningarna!

  2. Glitterlarven skriver:

    HAHAH kul att jag kallat mig för glitterlarven här. liksom? men! ang inlägg: håler mee! men! man måste tolka dem med, va säge man, good will. kan feltolkas helt också så säkert vissa som blir upprörda. japps. ha det super :)
    .

  3. Astrid skriver:

    Alltså, ”Jag är inte feminist, men humanist/jämställdist.”. Vill slita ut tungorna på folk när de säger så. *frustrationssnyftar*

  4. Elsa 2 skriver:

    ”Jag gillar starka kvinnor”

  5. julia skriver:

    alltså gifen…. SÅ KLOCKREN

  6. Signe skriver:

    Jag brukar se mig själv som rätt vettig, men en av dessa fattade jag inte på en gång. Sjukt skämmigt då jag läste den en andra gång och då fattade HUR mycket den borde förbjudas. Hur mycket alla dessa sägningar borde förbjudas.

  7. Fundersam skriver:

    Varför borde ”Bara du bestämmer över ditt liv” förbjudas? För att det är självklart?

  8. Linnéa i Colorado skriver:

    lagger till:
    ”Battre sent an aldrig”… eh jo!

  9. Ida skriver:

    Till ”fundersam”. Jag tycker ”Bara du bestämmer över ditt liv” borde förbjudas för att alla har olika förutsättningar, för att det kommer vara svårare för vissa som tillhör diskriminerade grupper att nå samma mål även om de jobbar väldigt hårt. Man bestämmer inte allt i sitt liv, mycket påverkas av strukturer i samhället. Det lägger över så mycket ansvar på individen över sånt en inte kan rå för i många fall.

  10. Hmm skriver:

    Håller med om alla men förstår inte en.

    ”I Sverige pratar man svenska!”

    För det gör vi ju. Det är ett av våra officiella språk. Jag kan förstå att man inte ska säga det i vissa sammanhang men inte aldrig. Jag vill tex inte att det ska bli ett annat språk som är det som pratas oftast i Sverige. Så grymt tråkigt om vi alla skulle börja prata engelska,spanska, eller arabiska eller något annat stort språk. Jag tycker om Sverige och jag gillar vårt språk. Att man inte skriver andra på näsan som inte hunnit lära sig det eller inte ska flytta hit permanent är väl annars för mig självklart.

  11. isa skriver:

    Nu är det ju inte så att det bara levt ”svennar” i Sverige för alltid. Jag tror inte du är dum, men i det språk vi kallar svenska idag finns det otroligt många låneord från folk från arabiskan, tyskan, franskan, engelskan osv. Jag tycker att det är spännande hur människor här i Sverige tolkar saker som typiskt ”svenska traditioner” och att dessa bör bevaras, när dessa traditioner är inlånade från andra länder och kulturer.

    Språket vi använder går igenom en ständig utveckling. Folk som pratar om att det skadar ”vår svenska kultur” tycker jag borde börja prata som man gjorde för flera tusen år sedan. Det är ju bara köra, att vara svensk sitter ju i blodet, eller?

  12. isa skriver:

    Glömde nämna att mitt svar var menat till ”HMM 2014-03-07 01:26”

    I övrigt älskar jag dig, du är en sån person som jag skulle vilja ha som vän <3

  13. Fundersam skriver:

    Till ”IDA”. Jag förstår dig, men dom andra ”sägningarna” känns otroligt självklara om man jämför med denna. Det känns som att det finns någonting mittemellan mellan ”Bara du bestämmer över ditt liv” och ”Du bestämmer inte över ditt liv” vilket är det som borde vara de optimala. För det är både du och samhället/ekonomin/m.m som bestämmer över ditt liv. Därav tycker jag att den sägningen känns banal om man jämför med de andra ”sägningarna”. Mycket situationstecken nu, men jag hoppas du förstår vad jag menar. :)

  14. Malou skriver:

    Jag förstår faktiskt inte den om att hjälpa mamma att städa. Vill någon förklara?

  15. Y skriver:

    Till Malou:
    Det är typ samma sak som att säga att en pappa är barnvakt till sina egna barn, vilket antyder att det inte är hans ansvar EGENTLIGEN men att han gör det vid vissa speciella tillfällen. Att man ska hjälpa mamma att städa antyder att det är mammas uppgift och ansvar att städa, och att om man gör det så är det en tjänst till mamma som hon ska vara lite tacksam att få.

  16. uppinorr skriver:

    Å andra sidan..om ni vill förbjuda vissa talesätt eller individers egna tankar så kommer ju något som heter yttrandefrihet att försvinna

  17. Ida Ruda skriver:

    Kan inte annat än hålla med. Vill även förbjuda ”summan av kardemumman” pga orelaterad avsky.

  18. Ordterror skriver:

    Fast asså nae. Att säga ”kan ni hjälpa mamma att städa” borde inte jämföras med ”pappa är barnvakt till sina egna barn”, för då utesluts en mängd morsor, som jag som är ensamstående. Nu säger jag visserligen ”kan ni hjälpa MIG” till mina kids och inte ”mamma”. Men ändå. Eller finns det något annat skäl till varför just den meningen inte bör sägas?

  19. Hmm skriver:

    Isa: Nu tycker jag att du tolkar in lite mer än jag skriver som tex att vara svensk sitter i blodet. Det har jag varken sagt eller tycker. Men varför är det fel för mig att vi är Svenskar när det tex är rätt att tycka Ukrainare ska vara stolta för sitt land? Varför ska vi lämna stoltheten över vad som är svenskt till SD?

    Och så klart så har vi låneord. Det har alla språk. Och jag håller med om att vi utvecklas och förnyar hela tiden. Bra så. Men vad skulle du kalla det som vi pratar i Sverige? Vad kallar du det som de pratar i Argentina? Är allt enligt dig ett stort världsspråk? Då är jag nog lite dum i huvudet för trots att jag pratar mer än 5 språk så är det många som jag inte förstår ;-)

    Och jag tror faktiskt vi skulle kunna komma rätt bra överens :-)

  20. Hmm skriver:

    edit* att vara stolt över

    Föll bort i den fjärde meningen. Opps!

  21. Mella - stolt medlem i PK-maffian skriver:

    Skriver under på alltihop. Och lägger till ”kan jag så kan alla”. AHHHgggrh! Vill slå en stol i huvudet på alla som säger så.

  22. Jennifer i München med hjärtat i Indien skriver:

    Alltså, jag håller nog inte med om alla. Är man inte sin egen lyckas smed???????

  23. Sofia skriver:

    ”Genom konsumtion hjälper vi tredje världen”

    Förstår inte vad som är fel med den meningen? Enligt mig kan man visst hjälpa människor genom konsumtion. Om man tillexempel kollar på Fairtrade, eller annan rättvis handel, så är det precis det som sker. Jag hjälper en annan människa genom handel (konsumtion). Faitrade betonar handel som det viktigaste. Det handlar inte om bidrag. Men tydligen så är rättvis handels-rörelsen helt ute och cyklar…?

  24. Sara skriver:

    Alltså, när man säger ”hjälpa till” får man det att låta som en tjänst som utförs för någon annans skull, och det ger fel syn på hushållsarbete. Hushållsarbete gör man inte för att vara duktig eller snäll mot mamma/pappa/sin partner, man gör det för att det är en förbannad självklarhet att man tar hand om hemmet som man bor i – tillsammans. Små barn kan plocka undan sina leksaker och större barn kan såklart göra mer. Varför skulle man någonsin FRÅGA om detta? Typ som att jag skulle behöva fråga busschauffören att köra sin buss eller fråga om personen i kassan kan vara så snäll och ”hjälpa till” att ta betalt av mig??

  25. elise skriver:

    haha så himla bra lista!! borde spikas upp i varje hem.

  26. Jennie skriver:

    Angående varför ”Du är din egen lyckas smed” borde förbjudas – alla har inte möjlighet att skapa sin egen ”lycka”. Vet man inte var man ska få tag på nästa mål mat kan det vra lite knepigt att hinna med sitt självförverkligande.

  27. Jennie skriver:

    Angående att ”Du är din egen lyckas smed” borde tas bort – alla har inte möjlighet att skapa sin egen ”lycka”. Vet man inte var man ska få tag på nästa mål mat kan det vara svårt att hinna med sitt eget självförverkligande.

  28. EB skriver:

    Några fler:

    ”Har inte feminismen gått lite för långt?”

    ”Homosexuella är ju inte alls diskriminerade i Sverige, de får ju till och med gifta sig!”

    ”…men det får man ju inte säga i det här jävla landet”

    ”Jaså, har du köpt en tjejbil?” (när man köpt en liten bil)

    ”Sluta köra som en kärring!”

    ”Stop crying like a little girl!” (snott från diverse amerikanska komediserier)

    ”Jag kommer aldrig sätta en klänning på min son” (snodd från blondinbella)

    ”Varför behövs hen? Hur kan man inte veta om det är en hon eller en han? Det är ju bara att kolla mellan benen så fattar man vad det är!” (också snodd från blondinbella)

    ”Får vi inte ens ha pepparkakor i luciatåget längre?”

    ”HAHA, åkte du på tjejdäng?!”

    ”Varför bosätter de sig i Fittja/Rinkeby/Tensta om de nu så jävla gärna vill bli integrerade?”

    ”Vi är det svenskvänliga partiet” (snott från rassarna i SD)

    ”Vi är inte rasister, vi är invandringskritiska” (också snott från rassarna i SD)

    ”Men ibland blir faktiskt män oskyldigt anklagade för våldtäkt! Vi måste prata om det också!” (Nej det måste vi inte, vi måste prata om de ljusgrå och mörkgrå fälten i denna statistik: http://ladydahmer.nu/wp-content/uploads/2014/01/f%25C3%25A4llande-dom1.jpg)

  29. mimi skriver:

    Älskaaaarrrrr denna lista! Master, u did it again

  30. Matilda skriver:

    hahaha ÄLSKAR (dvs, ÄLSKAR att hata) nr 12. killar som ba ”naturliga tjejer är finast” menar alltså på en tjej som har tio ton NATURLIGT smink, en NATURLIGT kurvig kropp (platt mage, smala armar, lagom deffade lår och stora bröst), naturligt långt hår (alltså om ens extensions ser naturliga ut är det såklart ok). Så vidrigt ideal.

  31. Manshat skriver:

    Varför förbjuda att prata om manshat? Hat är väl inte positivt i vilken form den än kommer?

  32. Rebbi skriver:

    Lyckades få tyst på en kille som tjatade om att hen betyder höna en gång. Jag satt och pratade i säkert en kvart om vad jag skulle göra när jag fick lador, att jag skulle ta dem till laduvårdscentralen när de blir sjuka och att jag hoppades på att få en bra ladmorska. När han sedan sa ut mig att sluta så sa jag att mitt sexliv inte var något han hade med att glra och att han inte skulle döma mig för det. Han hade tydligen inte tänkt på att hen är långt ifrån det enda svenska ordet som betyder något annat på engelska.

  33. Jennie skriver:

    Du är bäst Hanna!

  34. Moa skriver:

    Jag tycker inte heller att det är helt obefogat att prata om manshat, eftersom det finns. Sedan ska vi inte likställa det med kvinnohatet som är enormt mycket större och ett samhällsproblem på riktigt. Vi skall heller inte lägga någon stor energi eller airtime på manshat. Men bara för att ett fenomen är perifert så betyder det inte att det inte är verkligt för de som drabbas. I övrigt kan jag skriva under på resten av listan,

  35. vktr skriver:

    Om folk inte får uttrycka vad de tycker är det ju ganska svårt att argumentera med dem för att på så vis försöka upplysa dessa personer om hur det ligger till. Det enda man uppnår genom att dumförklara folk som inte förstår feminism är att man får ut sina egna aggressioner, vilket är väldigt egoistiskt.

  36. Olivia skriver:

    Jag håller med om majoriteten men kan verkligen inte förstå hur nummer ett platser på den här listan. Du är din egen lyckas smed, ord som jag följer för jag tycker det här ligger en stor sanning. Tycker fler borde ha dessa ord i tankarna. Att förbjuda det? Nej, jag kan verkligen inte förstå det.. någon som kan förklara? Du ÄR din lyckas smed, det finns ändå så mycket du själv kan påverka, inte allt, men väldigt mycket.

  37. J skriver:

    Håller med. Men något som även borde förbjudas är: Ska vi öppna den där flaskan vin och fira? ”NÄ SÅ KUL SKA VI INTE HA DET” alternativt Ska vi öppna den där flaskan vin och fira? ”NÄ, DET ÄR JU EN DAG IMORGON OCKSÅ”.

    Hatar när folk säger dom där sakerna och förstör ens vilja och lust till att njuta.

  38. carolisen skriver:

    Ååh Hanna <3

  39. Rebecca skriver:

    Har du något bra svar till personer som tycker att feminister tar på sig den så kallade offerkoftan? Jag vet vad jag vill säga till dessa personer men det kommer liksom inte ut. Helst vill jag kasta grus i ögonen på dem och säga ”käft, du kan vara en offerkofta!” Men det är ju inte särskilt konstruktivt. Eller ska man skita i att diskutera med dessa personer som uppenbarligen redan har bestämt sig för att jag har rabies (lol) och tycker att världsproblem löses bäst genom att tjäna ännu mer pengar så att man kan bo på en jävla lyxyacht någonstans på Atlanten och slippa se helvetet?

  40. emsir skriver:

    Ett uttryck som jag absolut AVSKYR är ”gräsänka”. Används ofta i diverse statusar på facebook osv och får mig att rysa i hela kroppen. Vet inte riktigt var detta hat kommer ifrån men antar att jag inte förstår varför det måste finnas ett uttryck för vad man är när ens pojkvän är bortrest…. :P

  41. Förtryckare skriver:

    Det finns inget som heter ‘sägningar’. Gör om, gör rätt.

  42. Dynamiten skriver:

    Alltså hatar denna: ”hen förlorade kampen mot cancern”, vill förbjuda den meningen!

  43. Hanna skriver:

    Nä jag kan inte hålla med om alla.

  44. Daniel skriver:

    EB: Om kärringar kunde sluta köra som kärringar så kan jag sluta säga att folk kör som kärringar.

    Jag är inte feminist, jag är humanist och maskulinist.

  45. jahaja skriver:

    Y, ursäkta mig? Jag skulle aldrig någonsin hjälpa min mamma (eller pappa) att städa (klippa gräsmattan, skotta snö, diska whatever), om jag inte får betalt för besväret. Jag gör utan tvivel mina föräldrar en tjänst som de inte kan räkna med att jag ska göra om jag städar DERAS hem (även när jag bodde med dem var det i slutändan deras hem), ett hem där de frivilligt valt att skaffa barn. Jag har f-n inte valt att vara deras barn och/eller städslav.

    Ovanstående resonemang visar rätt tydligt problemet med stora delar av listan. Föräldrar tar inte ansvar för att de skaffar barn utan förväntar sig städhjälp och i listan är poängen med många av idiomen och eufemismerna att man ska slippa ta ansvar för sina egna val i livet.

    Personligent tycker jag ”Jag är feminist (utan närmare precisering av vilken sorts feminist man är)” resp ”Diskriminering (utan definition av vilken sorts diskriminering det handlar om resp huruvida den ens är oetisk motiveras)” borde förbjudas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG