Kanske är det dags att ta bojkotten till ny nivå

20:45 2014-04-27

Ibland är det ett jävla mäck att tycka saker. Att ha åsikter. Läsa grejer. Bli upprörd. Veta grejer och försöka göra världen lite bättre. För ofta är det svårt att undvika dubbelmoralen. Att jo, ekologisk mat är ju så mkt bättre på många sätt, men fan har bara 180 spänn kvar på kortet och vill ju kunna köpa vin också…. 

För mig är verkligen klädindustrin ett sånt fall. Mitt enorma köpintresse (som såklart har grund i att vil lever i ett samhälle som genom enorma mängder reklam och insäljande av livsstilar uppmanar till köp) går ju inte ihop med det jag vet. Att jag emellanåt bidrar till barnarbete, vidriga arbetsförhållanden eller förgiftningar av både människor och miljö. Och att jag bidrar till sexism.

American Apparel har de senaste åren varit omdiskuterat på flera ställen i världen, men kanske allra mest här i Sverige. De extremt sexistiska bilderna har ifrågasatts och i samband med det har flera bojkottat butiken. Samtidigt har försvar kommit om att företaget trots allt tillverkar sina kläder i USA – vilket i sin tur ofta innebär bättre arbetsförhållanden och omfattas av något hårdare miljölagar. Ett annat försvar har varit att företaget snackat mycket om gayrättigheter och varit utåt PRO för den frågan.

Idag publicerade Tomas Gunnarsson aka Genusfotografen en intervju med en ung kvinna som jobbat på företaget – och plötsligt försvann alla argument återigen för att någonsin sätta sin fot i butiken. Inga goda argument duger såklart efter att ha läst om detta systematiska utnyttjandet av unga tjejer. Fy fan. Det finns verkligen inga gränser för vidrighet hos dem. 

HÄR hittar ni artikeln.

28 kommentarer | “Kanske är det dags att ta bojkotten till ny nivå”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Singelbloggaren skriver:

  Jesus, sitter illamående… Tack för att du delade länken!

 2. Erica skriver:

  ÄH FYFAN

 3. Nea skriver:

  Det här är helt sjukt. Så vidrigt.

 4. paulina skriver:

  http://mansnatverket.org/articles/Manifest_Pelle_Billing.pdf

  blir så frustrerad och förvirrad när jag läser sånt här. Den här uppsatsen/artikel whatevs skall vara kritisk mot feminism men för jämställdhet. Pelle som skriver verkar tycka att feminismen skamar jämställhetsfrågorna lite osv.. vet hur jag skall ta det och gäller samma om man sitter i ett sällskap och folk är kritiska, vet verkligen inte vad jag skall svara för de har ju rätt, men jag har ju också rätt i mina feministiska åsikter… asså va??? förvirrad :(:(:(:( snälla master red ut detta, vet att jag inte är själv med att ständigt bli osäker på det jag tror på.

 5. Amanda skriver:

  Jag känner verkligen att du borde tipsa om allt du konsumerar och varifrån du köper allt ifrån. Allt detta är en del i kapitalismen, som i sin del är en del i allt äckligt som händer i världen. Får ångest jag blir ”tipsad” om allt jag ska konsumera. Gah. Sen klickar jag mig in och ser en sjukt normativ person (med allt vad det innebär) och blir än mer tuggad i hur jag ska se ut. Matad med ideal och inköp. Tycker verkligen du borde förstå din del i det som bloggare och utgivare av en extrem information, att du bidrar i detta……

 6. Amanda skriver:

  haha: att du INTE borde tipsa…

 7. Anna skriver:

  Det finns också sweatshops i LA och NYC, där illegala immigranter ofta arbetar under sjuka förhållanden och om de försöker organisera sig så blir de hotade med myndigheterna som skulle utvisa dem. Så att något är tillverkat i USA är verkligen ingen garanti för schysta arbetsförhållanden, tyvärr. Jag pluggar här och är med i en organisation United Students Against Sweatshops, som pushar school bookstores att sälja kläder från Alta Gracia vilket är typ den ända sweatshop-free, unionized, living wage factory i the Dominican Republic. Och det behövs verkligen politisk organisation och lagstiftning för att få bort sweatshops, det går liksom att inte exploatera arbetare utan att det blir extra dyrt.
  Och American Apparel är verkligen vidriga, det är så bra att det tas upp och förs vidare!

 8. Elsa H skriver:

  Det värsta är verkligen att ALLT är sant. Jag har arbetat på AA och allting som skrivs där var allmänkunskap när man var anställd. Jag blev intryckt i ett hörn i lagret av vår chef och sexuellt trakasserad, jag var för tjock och fick höra det med jämna mellanrum (jag har strlk 34)(fick komplex för min vikt vilket jag aldrig haft) och skulle bli tvingad att jobba i bikini en lördag (”men det vill jag inte””synd, Elsa, det är ju jag som bestämmer” sa chefen med glimten i ögat)(jag hann sluta). För att inte tala om hur chefen själv fått jobbet – det här va AA Frankrike som han var chef över och han hade fått jobbet för att han va KK med chefen för Tyskland som i sin tur va KK med Dov Charney. Ni hör ju. Ytterligare ett rykte som jag inte kan bekräfta var att den enda kvinnliga toppchefen som var ekonomiansvarig hade fått jobbet för att hon var ”tyst” och efter hon hamnat på en kväll med tunga droger och sex. Ja, historierna tar aldrig slut. Det jag vill säga är: allt ni läser är sant. Det är sällan det är så, men American Apparel är verkligen precis så hemskt som det beskrivs.

 9. Lovisa skriver:

  Men wtf? Vad spelar det för roll om kläderna är gjorda i USA, som om att arbetsförhållandena skulle va bättre? De utnyttjar ju unga tjejer i -länderna istället för barn i u-länderna. Hur kan de va jävligt mycket bättre?

 10. Iset skriver:

  En fråga bara (utan att bli påhoppad). Ja det är sjukt vilket arbetssätt ap har, men. Var inte den här tjejen med på det hon gjorde?
  Kallas det övergrepp just pga att hon är 16 år då? Hon hade ju lika gärna kunnat säga nej och gå därifrån, eller inte följt med alls?
  Många förändras ju äldre de blir, men ska man säga att sexet man ångrade som ung, var ett övergrepp? Försöker bara förstå resonemanget

 11. Agnes skriver:

  De är bojkottade sen länge av mig. Man skall inte underskatta konsumenternas styrka. Vill inte konsumenterna ha med ditt företag att göra är du ingenting!

  Jag är sådan som verkligen bojkottar företag. Min lista just nu har jag bland annat Zara, Urban Outfitters, hela NK i gbg, cafékedjan här i gbg som heter Le pain francais. Jokk bärdryck har precis kommit in på OK-listan igen ;)

 12. Funderar skriver:

  Iset: det är skillnad på att ångra sex man hade när man var yngre och att inse att man blivit utsatt för något/övergrepp. Ångra är väl mer typ ”usch, hur kunde jag göra det då..” medan det i detta fall verkar ha varit mer att hon insåg efteråt att hon faktiskt inte var med på det då, hon kanske inte förstod helt vad det var som faktiskt hända osv. Idk men viktigt iaf att det är skillnad, och kanske inte så lätt för alla att bara gå därifrån som du säger att du själv kanske skulle ha gjort.

 13. Oskar skriver:

  Usch, mår illa.

 14. Det enda störiga är ju att jag inte kan få heta mitt namn skriver:

  Iset: Det är ett övergrepp eftersom hon var 16 år och att de som utnyttjade henne var i maktposition över henne och utnyttjade hennes underläge iom att hon gärna ville arbeta för företaget/personerna/karriären etc etc. Och så klart för att hon inte ville det.

 15. Lovisa skriver:

  Iset: på ett sätt håller jag med dig. Men jag undrar, vad är det som får henna att vilja liksom, vilja följa med dem och bli fotad? och även om det var en form av utnyttjning, då man lätt litar på äldre snälla människor, valde ju hon själv sen att söka jobb hos dem efteråt?? det är ju jätte konstigt… Men hon vill väl det för att samhället säger att det är coolt, hon hamnar i ”it-crowden”, hon är sexig (för det är ju jätte viktig att vara det i vårt samhälle som kvinna -OBS! ej ironi!) så på ett sätt är hon ju hjärntvättad av samhällsstrukturerna och på så sätt hamnar hon i denna fruktansvärda kedja och blir behandlad som crap. Eller vad tros?

 16. Iset skriver:

  Fast, hon gjorde ju allting medvetet?
  Hon gick ju med på sex, kyssar osv.
  Jag tycker det är konstigt att det beskrivs som ”hon blev utnyttjad för hon ville ju inte egentligen” fast, det ville hon ju visst?
  Så är det alltså hela samhället det läggs skuld på, genom att ”vissa känner sig tvungna”?
  Jag tycker själv konceptet de har genom förvärv är unket, men just gällande tjejen det handlar om, förstår jag inte att det kallas ett utnyttjande i sig, som utomstående låter det som att hon helt var med på svängarna, men jag kanske har missuppfattat artikeln totalt.

 17. Lovisa skriver:

  Iset: hm.. jaa alltså förstår dig verkligen. Hon valde ju faktiskt själv att tacka ja till allt, gå med på allt. Men som någon annan skrivit så blir det att utnyttja när en sitter i en maktposition och får någon att göra saker den kanske eg inte vill. Det är en svår sak! Jag vill ju egentligen säga att alla tjejer som jobbar för dem är idioter. Varför vill de jobba för ett företag som för ett sådant budskap som AA. Men i slutändan ser man ju hur utnyttjade hon blivit och då väljer jag ändå att försvara henne. Hon tog fel beslut, men det betyder inte att AA inte gjort några fel.

 18. Podcast <3 skriver:

  Eftersom du inte fick någon som undrade var podcasten var förra veckan – så vill jag säga att jag ser fram emot dagens podcast! Hoppas den kommer snart :)

 19. Hanna skriver:

  Master. Delade denna länk på fb pga mycket upprörd, får detta svar http://www.acatnamedjoe.com/experimentet/ av killkompis, hur svarar jag honom??? Mvh förvirrad och upprörd feminist

 20. Angelica skriver:

  Åh vad glad jag blir att du uppmärksammar detta. Läste artikeln imorse och har spridit den på alla bloggar jag kan hitta, haha. Det ska inte få gå till såhär och folk måste få veta hur det egentligen ser ut, så att man kan ta ställning och sluta stödja detta skitföretag.

 21. Malin skriver:

  Hej Hanna (som länkade till A cat named Joe)!
  Hej Blekk har skrivit ett jättebra svar till deras ”experiment” http://hej.blekk.se/2014/02/21/vi-far-reagera-och-agera-exakt-hur-vi-vill/

  Det kan förhoppningsvis vara till hjälp :)

 22. Sabine skriver:

  Hej master och alla andra peeps. Vet inte om det är så att det bara har varit en tickande bomb. Kanske. Men fortfarande helt för jävla fel. Detta pågår i hålan där jag bor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=746862572025868&set=gm.10152443205866757&type=1&theater *hoppas innerligt på att ni alla ska kunna läsa* och snälla skriv om det inte går så fixar jag ett sätt att lösa det på. På min blogg kan ni även läsa lite om hur det är att växa upp på landsbygden, hur den lilla modernisering utav kvinnans rättigheter som till viss del har nått ut till storstaden inte alls har kommit hit och så. Så blir det såhär. )”!=/#&(TYEHDUJKMNAS FNJBQ”)=P=

  JAG VILL ÄVEN FRÅGA känner några utav er någonsin hur man blir så söndermanglad och nedbruten av denna ständiga kamp och ibland ser allt så mörkt ut att man bara vill ge upp’+ Jag lovar att aldrig ge upp men ibland orkar jag knappt kämpa längre.

 23. Lumi skriver:

  ISET mfl: Jag tycker inte det spelar någon roll om den unga tjejen ville det eller inte, det sjuka är att anställda på ett företag använder företagets namn för att fota en minderårig på ett hotell under en natt (för att inte tala om att de rökte på när hon var där). Det här är alltså vuxna människor som representerar ett företag som tar bilder på en minderårig under mycket skeva förhållanden. Läs meningen igen. Det spelar ingen roll om hon verkligen ville ligga, eller om hon ville vara med på bilderna som kunde användas för företagets räkning (utan ersättning?). Det är extremt oprofessionellt. Ett ordentligt företag som respekterar sina anställda och sina modeller bjuder inte in ensamma tjejer från gatan och fotar dem i ett hotellrum, punkt. Ett företag som respekterar sina anställda bjuder inte hem ensamma kvinnliga anställda för att fota i ägarens hus, där de bjuds på alkohol och där flera vittnar till att det utsatts för sexuella övergrepp (som andra unga kvinnor vittnat om hänt med dem). Och om en högt uppsatt chef gör det utan företagets vetskap bör det sluta med kicken. Om företaget vet om det är det ju ännu sjukare. Vilket vettigt företag som helst skulle dra igång världens återgärdskampanj om det hände. I alla fall driva en utredning. Men inte AA. Det finns många företag som gör tråkiga/oinspirerande sexistiska kampanjer men det känns som att AA har fått något slags hipsterfrikort när det gäller deras arbetsförhållanden och tillvägagångsätt.
  Jag har aldrig arbetat för AA så jag utgår enbart från de (många) vitnessmål som framförts under åren, men jag vet själv hur lätt det är att inte veta vart gränserna går när man är ung och står i en beroendesituation till folk som inte borde ha det ansvaret. Det är inte så svartvitt som vissa som kommenterar verkar tro. Sen har ju arbetsförhållandena i retailindustrin ifrågasatts många gånger de senaste åren (ZARA, HM mfl). Jag har jobbat på COS i London och det är inte så lätt att stå på sig när man har osäker anställning och kommer åka ut på gatan om man inte kan betala sin hyra.

 24. Lumi skriver:

  Ps. Jag jobbar i filmindustrin i London och gör en hel del fashionfilm, har jobbat med väldigt många företag som använder sig av modeller (eller vanliga tjejer och killar) som har ordentliga kontrakt, blir respekterade och får skäligt betalt. Det ska kännas tryggt och kul på inspelningen och är man under arton har man en usher, alltså en person som arbetar med ”barn” under filminspleningar och ser till att allt går rätt till. Ingen ska utnyttjas. Det är liksom helt självklart. Även om man lever med uppfattningen om att unga kvinnor och män är i total kontroll över allt som andra människor utsätter dem för i livet och att det bara ”handlar om att säga nej, vart var hennes föräldrar osv”, även om man tror det, så är det oetiskt att använda bilder av en 16 årig som tagits utan hennes föräldrars godkännande. När andra företag kan arbeta utan att bli anklagade för sexuella övergrepp, varför kan man inte jobba som dem?

 25. Malin skriver:

  Fy fan. Vidrigt!

  Måste bara säga en sak om podden förutom det självklara (du är bäst!).. Älskar när Martin är lite rå och brutal (typ hänger på dig och inte är för snäll) <3

 26. Karolina skriver:

  Men alltså tack för att du finns och lyfter detta!!!!!!!!!!!!

 27. Hanna Larsson skriver:

  Hanny,
  I hear ya, håller med om konsumtionsgrejen. ETT TIPS: UnderbaraClaras avsnitt i ”De Obekväma” när hon förklarar mer om varför man ej bör konsumera så mycket. HÄR: http://urplay.se/Produkter/180676-De-obekvama-Underbara-Clara
  Jag blev superinspirerad av det, för det är ju sjukt att vi konsumerar så mycket när jorden kommer gå under om ca 20 år pga att vi ej tar hand om den. Iaf, en kan ju tänka att om en handlar mindre grejer som en ändå inte behöver så har en ju råd med ekologisk mat. Och det en äter är ju superviktigt om en ej vill få i sig massa gifter osv. Så min plan är nu att hellre treata mig själv till schysst mat och att hålla ut och inte köpa annat onödigt skräp som jag ej behöver.
  Skitbra att du tar upp AA också! Så jävla sjukt!
  Puss på er!

 28. Emilia skriver:

  fy fan. bra att du uppmärksammar detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla