Krönika: Till Alma

12:02 2014-10-05

I somras var jag i Barcelona med min familj med omnejd. Sju vuxna och två småbarn på vift bland långa stränder, höga hus, stimmiga restauranger och gräsrökande ungdomar. Ja, ni hör ju, det var såklart omöjligt att röra sig fritt på stan eller försöka få ett slags restaurangbord utan att drabbas av diverse hjärnblödningar.
 

En kväll innan vi skulle gå på kvällens rutinmässiga matjakt kom min systerdotter Alma, fem år, invandrandes in i mitt hotellrum där jag stod och sminkade mig. Hon stirrade ogenerat nyfiket på mig sådär som femåringar gör och sa sedan hur fin hon tyckte att jag blev med det där grejset i ansiktet. I stället för att bli glad (vilket kanske vore den mest naturliga reaktionen) kände jag ett sting dåligt samvete för att hon hade fått se mig så noggrant förändra mitt ansikte. Min så medvetna självbild i kontrast med hennes ännu odefinierade – var smärtsam.

Men det värsta av allt? Jag blev medveten om att hon om några år själv skulle stå här framför spegeln, men då med sin egen spegelbild att begrunda, studera och förändra.
 

Alma, jag vill säga några saker till dig. Kanske kan din mamma spara den här tidningen till dig tills du blivit lite äldre? Jag vet att hon är usel på sånt, men det här är rätt viktigt. Jag vill att du ska veta saker som jag förstod mycket senare än jag borde gjort.

Världen du lever i kommer vilja säga att du inte duger. I alla mediebilder du möter i din vardag finns ett och samma budskap: förändra dig. Det finns till och med en miljardindustri som tjänar pengar på att du ska vilja göra just det. Du ska köpa produkterna de säljer, produkterna som kan göra dig vackrare och därmed lyckligare. Problemet är bara att det inte är sant. Jag och miljoner med mig har provat, och det funkade inte. Det visade sig bara vara väldigt dyrt och ändå aldrig fyllde det där hålet inuti en.
 

I tidningar kommer det finnas guider om hur du med för breda höfter ska få mindre, och hur du med för små höfter ska få bredare osv. Jag trodde att det här skulle bli bättre under min tid, men hittills verkar det bara bli värre. Genom dessa guider och modebilder kommer du lära dig att aldrig bli nöjd. Poängen är att du som tjej inte ska vara nöjd, det är ju precis det industrin tjänar pengar på. Slutligen vill jag att du aldrig, aldrig förpassas till bara ditt utseende. Alltifrån nyhetsrapporteringar till populärkultur kommer nämligen göra just det. De kommer beskriva kvinnliga politiker med utsmyckande ord och bygga kvinnliga filmkaraktärer enbart utifrån deras kroppar och utseenden. Kvinnor har reducerats på det sättet i alla tider, och även om det finns mycket bra undantag är det svårt att inte påverkats av den generella bilden.
 

Jag vill att du ska veta att du aldrig är bara ditt utseende. Jag har känt dig i endast fem år nu, och du är redan en av de mest fantasifulla, omtänksamma och intressanta personerna jag känner. Jag märker hur viktigt det är för dig att andra skrattar och mår bra, hur du bryr dig om oss. Det är så himla fint, men låt det aldrig ta över. Du är för viktig för det. Bygg din självbild på allt du gör och är, så lovar jag att den kommer hålla bättre. När det blir jobbigt och svårt så håller vi varandras händer, sådär som vi gjorde när det åskade i Barcelona.

(Krönikan publicerades i ST 5/10)

19 kommentarer | “Krönika: Till Alma”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. moa skriver:

    åh vad bra! fint <3

  2. Jessica skriver:

    så fint<3

  3. Tina skriver:

    Så himla vackert skrivet, du berör så himla mycket med dina texter:)

  4. Jenny skriver:

    Ååh så fin och bra text! Hoppas verkligen att Alma får läsa denna i framtiden!

  5. Emelie skriver:

    Vilken otroligt fin text! <3

  6. Lisa skriver:

    Åh gud, grät just en skvätt. Du är så bra Hanna!

  7. Josephine skriver:

    Varenda hårstrå på min kropp reste precis på sig

  8. Alva skriver:

    Började ärligt talat gråta av detta. Mest på grund av att jag har lite samma erfarenheter med min lillebror, fast åt andra hållet då. Försöker hela tiden motarbeta hans ideal och hans grabbiga attityd. Förra veckan såg han mig måla nagellack och han kom nyfiket fram och satte sig bredvid mig i soffan och så sa han hur fint det blev. Den kvällen lät han mig måla hans naglar och då blev jag så STOLT. Konstig och förvirrad kommentar kanske, men ville bara säga att denna kamp är SÅ viktig!! Puss bästa HP

  9. Linda skriver:

    Åh!

  10. alexandra skriver:

    åh gud, grät också en skvätt. <3 fick en klump i halsen av gråt redan när jag såg att det stod 'till alma'. herregud........

  11. anna skriver:

    Det här är så bra! ♡

  12. fredrika skriver:

    gud, bölar <3

  13. Andrea skriver:

    Lipade lite. Har en fyraåring hemma och just stark självbild är det vi vill peppa så mycket det bara går! Våga ta plats, var den du är, anpassa dig inte efter normer, du är du och det duger mer än väl. Vill seriöst gråta för att det är så jävulusiskt svårt att ha barn emellanåt, och nu menar jag inte svårt för att hen sätter sig på tvären, utan svårt för att det finns en värld där ute som väntar på att placera in hen i ett fack och som kommer strössla ideal och normer över hen när hen blir större. Den världen kan vi inte skydda barnen emot, men vi kan ge dem bra verktyg för att ta sig an den. Jag hoppas bara att en lyckas med det! fortsätt vara en såndär världsbra moster, jag tror att det är enormt betydelsefullt för barnen att ha flera vuxna omkring sig som kan stötta, trösta och heja på.

  14. Johanna skriver:

    Så himla himla fint, och så viktigt <3

  15. Johanna L skriver:

    gråter. så fint!

  16. Ella skriver:

    Jag fullkomligt RYSER! Fantastiskt fint skrivet!

  17. Sabina skriver:

    På måndag blir min lilla korv Ingrid tre veckor, och jag ska skriva ut detta och sätta i hennes bok och ta fram när det känns jobbigt att ha en liten tjej i den här världen.

  18. Zara skriver:

    Finaste jag läst på länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG