Vad håller ni på med?

10:04 2015-06-26

skarmavbild_2015-06-26_kl._10.48.39.png

Läs artikeln här.

Ännu en våldtäktsrubrik att vakna till i festivaltider. 

Vettig värld att inte kunna gå och titta på en konsert eller gå på toaletten utan att riskera att en kille kommer och gör saker med ens kropp som en inte vill. Hur vettig värld är det?

Ja, inte så vettig. Känns som om vi håller på såhär i cirklar. Konstaterar hur ”sjukt” ”vidrigt” ”stört” det är med att killar våldtar tjejer gång på gång på gång. Men vettefan hur mycket verkan det faktiskt gör att bara konstatera?

Det är ju liksom jordens mest förväntade inlägg att jag som bloggare på nöjesguiden ska skriva ett inlägg om de här våldtäkterna.

Personer som jag önskade pratade och skrev mer om våldtäkt, samtycke, sex och makt: 

De som begår dem. Dvs. Killar, män, pojkar. 

Manliga kolumnister, politiker, artister, kändisar, bloggare, kollegor, pappor, brorsor, sambos och egentligen varenda person som också borde vara 100 procent skärrade över att det här pågår. 

Långt ifrån alla män våldtar, men att män våldtar kan inte fortsätta vara en kvinnofråga. Något nästan bara jag och mina kvinnliga kollegor skriver och pratar om. Det handlar inte om att ”kvinnor blir våldtagna” det handlar om att män våldtar.

Det handlar om mäns syn på sex, tjejer och makt. 

Varför våldtar ni? Vad får er att tro att en tjej i ett publikhav automatiskt vill ha sex med er? Eller skiter ni bara i det? Tycker ni att det är vettigt att tvinga er på en människa som vill gå på toaletten? Utgår ni från att i kvinnokroppar finns det helt andra känslor och tankar än i era?

Jag och några polare som också råkar vara tjejer planerar nämligen att gå på festival i sommar och vill inte behöva vara rädda.

Tacksam för svar.

Följ Bråvalla på Festivalbloggen.

45 kommentarer | “Vad håller ni på med?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Isblomma skriver:

  Tack Hanna. Vill gråta arga tårar över det här, men man är liksom van. Känner mig bara tom över endå en rubrik som denna. Vill inte vara rädd, vill inte at ni ska vara rädd. Vill at fler män skall ta ansvar. Men dom flesta blir bara förulämpade istället.

 2. Agnes skriver:

  Läste denna artikel för två minuter sedan då en fb-vän länkade den till mig. Sedan läste jag kommentarerna och läste det här: ”Detta är resultatet av att många människor verkligen inte ska bli föräldrar. Hur kan man misslyckas så när man uppfostrar sin son.. Ja menar dessa äckel har ju också en mamma. Borde inte en mor kunna berätta för sin son hur man behandlar kvinnor????”

  Jag skrek högt av irritation och berättade genast för alla i familjen om denna puckade idiot som alltså lyckas skylla dessa två (och antagligen inte bara dessa två) våldtäker PÅ kvinnor AV män på andra kvinnor, nämligen våra mammor. Ja, för det finns ju ingen pappa med i bilden eller? *frustrerad och förbannad*

 3. Max skriver:

  Ja… som icke våldtagande man kan jag ju inte annat än hålla med och jag kan tyvärr heller inte förklara vad som försigår i dessa mäns huvuden. Är sjukt nojjig varje gång flickvännen eller syrran berättar att de ska gå hem när de har varit ute och jag vet inte hur mkt pengar som jag lagt ut på taxiresor som egentligen är helt onödiga.

  Att ta varenda förälder i örat och förklara att du ska fan inte lära din dotter hur hon inte ska bli våldtagen utan lära din son att han ska ge fan i att våldta vore ju antagligen det bästa men jag tror att det blir svårt att genomföra rent praktiskt…

  Jag är för en straffskala för både våldtäkter och misshandel där livstid existerar. 7 års maxstraff låter i mina öron helt orimligt för det övergrepp en våldtäkt är. Jag tror inte att benägenheten att begå brott minskar med ökande straffskala men det sänder ut en signal ”att det är inte okej” och de får bort de värsta brottslingarna från samhället.

 4. Max skriver:

  Ja… som icke våldtagande man kan jag ju inte annat än hålla med och jag kan tyvärr heller inte förklara vad som försigår i dessa mäns huvuden. Är sjukt nojjig varje gång flickvännen eller syrran berättar att de ska gå hem när de har varit ute och jag vet inte hur mkt pengar som jag lagt ut på taxiresor som egentligen är helt onödiga.

  Att ta varenda förälder i örat och förklara att du ska fan inte lära din dotter hur hon inte ska bli våldtagen utan lära din son att han ska ge fan i att våldta vore ju antagligen det bästa men jag tror att det blir svårt att genomföra rent praktiskt…

  Jag är för en straffskala för både våldtäkter och misshandel där livstid existerar. 7 års maxstraff låter i mina öron helt orimligt för det övergrepp en våldtäkt är. Jag tror inte att benägenheten att begå brott minskar med ökande straffskala men det sänder ut en signal ”att det är inte okej” och de får bort de värsta brottslingarna från samhället.

 5. r skriver:

  Skrev om detta på Fb för några veckor sen. Fick bara några likes av tjejer då. Det är som att ingen jävel bryr sig. Jag har lust att börja gå ut med samurajsvärd och hugga av huvudet på våldtäktsMÄN. Jag blir så jävla arg på det här. Kan till och med känna att det inte är konstigt att jag börjat hata män i allmänhet. Dom är vidriga!

 6. linnea skriver:

  BRA SKRIVET!!!

 7. Man skriver:

  Hej Hanna. Tänker representera mitt kön här och säga att de allra flesta av oss inte vill eller har våldtagit någon. Därmed känns din koppling mellan mitt kön och våldtäkt rätt så fånig. Självklart finns det något genomgående samhällsproblem (eller struktur) som leder till att dessa våldtäkter händer om och om igen. Men att koppla ihop detta problem med hälften av befolkningen, när majoriteten av den gruppen inte deltar eller uppvisar någon vilja att delta i detta problem, känns dumt och fördomsfullt. Tack och hej!

 8. r skriver:

  Hej man! Du vet att typ 98% av alla våldtäkter begås AV MÄN. Så att koppla ihop det MED män är inte att generalisera. Det är att ge konkret fakta. Att våldtäkterna fortsätter beror på attityder som påminner starkt om din egen för då kan män fortsätta att inte ta sitt ansvar. Det läggs istället på kvinnan och att hon ska akta sig, klä sig inte för utmanande för då ” ber hon om det”. Tröttsamt att män inte förstår det här men det är ju en del av patriarkatet. Män kan leva vidare och skita i att ta ansvar för det är ju inte ni som våldtas

 9. ida skriver:

  Till ”Man”: Precis som r skriver blir det ett problem när män i allmänhet slår ifrån sig det här med våldtäkter för att de själva inte våldtar. Jag har även märkt på många män i min närhet att de heller inte kopplar ihop sin egen attityd med våldtäkter. Jag har många manliga vänner på Facebook som delar ”roliga” bilder och historier där kvinnor hånas som en andra klassens medborgare och där kvinnor gillar ”kuk”, är korkade, där fula kvinnor hånas eller där män framstår som de som bestämmer över ”sina” kvinnor. Dessa män som delar dessa blir ofta arga när någon mer radikal feminist uttrycker hat mot män, just för att de själva inte våldtar. Nej de våldtar inte, men de upprätthåller en struktur i samhället där det är okej att se ner på kvinnor och inte ta dem på allvar.

  Jag föreslår att du ”Man” istället för att gnälla över att vi tjejer drar alla män över en kam när vi blir arga på män som våldtar, försöker se strukturerna i samhället istället. Nästa gång en polare kallar en tjej för något olämpligt p.g.a hennes kläder eller utseende, säg ifrån! Nästa gång någon postar en bild på Facebook där tjejer målas upp på ett generaliserande och opassande sätt, fråga vad personen i fråga tycker är bra med bilden. Det finns mycket du som man kan göra åt det här! Men först måste du tyvärr se din del i strukturen. Likväl som den som ser på när andra mobbar folk måste inse att den personen upprätthåller mobbingen genom att inte säga ifrån. Nej, du är ingen våldtäktsman, men du kan göra något åt att andra våldtar.

 10. Fredrik skriver:

  Jag har som man blivit våldtagen (enligt nuvarande lag) 2 gr.
  Oftast garvar kvinnor år det.

 11. Verum skriver:

  Den här tabellen är bättre än alla gissningar på det här forumet.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/Jamstalldhet/Indikatorer/Mans-vald-mot-kvinnor-ska-upphora/Lagforda/Lagforda-efter-huvudbrott-2011/

  Den säger bland annat att dömd för våldtäkt är mellan 100-200 om året, det vill säga att 200 av 4800000 män dömts för våldtäkt.

  Det är alltså helt meningslöst att gå enbart gå på kön då de flesta män inte är våldtäktsmän, eftersom de som våldtagit är så liten del av befolkningen att det är meningslöst att tala om kön i detta fall.

  Det blir enklare att titta på förövarnas livssituation och föräldrar, uppväxt, tidigare kriminalitet osv för att kunna säkert peka ut sannolikhet för att en viss person skall tänkas vara en risk.

 12. Verum skriver:

  Hur skall en helt vanlig man kunna förstå varför dessa individer våldtar? såvida man inte själv är en våldtäktsman så är det ju helt omöjligt att förklara varför de män som våldtar gör det.

  Detta medför ju att oavsett hur många gånger man än frågar samma fråga till alla män så kommer man få till svar att dom inte vet varför.

  Vore det inte bättre att intervjua de män som faktiskt våldtar? än att försöka göra detta till en fråga för alla oss andra att svara på. Vi vet nämligen inte.

 13. Putte skriver:

  Det är inte män som våldtar utan det är kriminella människor.

  Prata inte om gruppen som ”Män” för det är helt missvisande.
  Gruppen är ”Kriminella”, det är samma sorts människor som begår sexbrott som håller på med annan brottslighet.

  Att se sexförbrytare som något annat än andra kriminella är det samma som att förminska deras brottsliga handlingar.

  Kriminella människor som anser sig ha rätten till någon annans kropp är svårt sjuka och har begär de själva inte kan kontrollera.
  Samma sorts människor begår mord och misshandlar, inte för att de vill visa makt inför andra utan för att de inte kan kontrollera sina handlingar.
  De tror att det är okej att ta sig dessa friheter och behöver tvångsomhändertas, skolas och vårdas för att kunna anpassas till samhället.
  /Putte P.s. Tack för en bra blogg :)

 14. Man skriver:

  Men vänta lite nu. Det är väl väldigt generaliserande att anta att inga män inte bryr sig om eller tar ställning mot våldtäkter. Menar du på allvar att du tror män är för våldtäkter – att män tycker det är mannens rättighet att våldta? Det är väl inte så konstigt att slå ifrån sig en sådan anklagelse.

  Jag tycker också att det är ganska konstigt att din slutsats – att alla män inte bryr sig om våldtäkter- är baserad på att några av dina vänner skriver hora på Facebook..

  Om vi hypotetiskt säger att en majoritet av de som våldtar är från Skåne – ska vi då förutsätta att alla som är bosatta i Skåne tycker det är okej att våldta? ”Det är ju Skånes struktur”.

 15. ida skriver:

  Om det är mig du svarar nu ”Man” så säger jag inte att ALLA män tycker att det är okej med våldtäkter eller väljer att inte ta ställning. Däremot är det många som väljer att inte agera mot en attityd som är väldigt tillåtande för att tjejer och kvinnor hånas och bespottas och vi därigenom får en lägre status i samhället. Det är bara att gå in på valfri artikel på Aftonbladet som handlar om kvinnor, eller en debattartikel skriven av en kvinna så har du det svart på vitt. Männen flockas och spyr galla, kommenterar utseenden trots att det är helt irrelevant och använder härskartekniker för att trycka ner (”lilla gumman har visst fått för lite kuk”). Väldigt sällan är det en annan man som sätter ner foten och säger ”Nä, fy fan vad ni beter er illa nu” och jag upplever det lika när det diskuteras våldtäkter. Max här ovan är en av få som verkligen ser problemet istället för att gå till motattack. Tror du att vi tjejer känner oss tryggare av att ständigt få höra att inte alla män våldtar, så länge våldtäkterna fortsätter? Nej. Tror du att jag i fortsättningen kommer ha större förtroende för män efter det du skrev? Nej. Snarare tvärtom, eftersom du vill negligera problemet och flytta fokus från det. Grattis!

 16. Verum skriver:

  ida: det är inte männens ansvar att minska våldtäkterna, det är samhällets. Om du läser den statistik som finns så är utsattheten för våldtäkt högst i åldrarna upp till 24 år.

  Men hur kommer du fram till att män har ansvar för andra män? det är väl snarare så att alla har ett ansvar att hålla rent i sitt eget umgänge. Om du vet med dig att du har vänner som är sådan som du beskriver då har du oavsett kön ett val att inte umgås med dem eller att säga åt dem.

  Problemet är snarare att överfallsvåldtäkter sker av helt okända, dessa har naturligtvis inte talat om för andra att dom tänker ut och våldta. Så hur ska någon annan kunna veta att just denna person tänker detta?

 17. Verum skriver:

  ida: det är ditt eget problem om du har förtroende för män eller kvinnor, läs på om statistik istället för att gå på magkänsla.

  Om vi nu ska generalisera som du gör genom att anse att det är könet som avgör, så kan man lika gärna börja diskutera utifrån statistik var någonstans det är högst sannolikhet att bli våldtagen osv.

  Du kan då både få in kön, plats, ålder, etnisk bakgrund osv i ditt resonemang och sedan kan du använda detta som en grund för vilka du skall rikta dina åtgärder mot.

 18. Johanna skriver:

  Verum: Är du seriös? Du menar att det är kvinnors ansvar att se till att de inte är vän med en våldtäktsman?? Tror du att dem skriker rakt ut ”Nej akta dig jag kommer våldta dig”? Nej juste. Då är det fan inte kvinnors ansvar att ”rensa ut” bland vännerna.

  Och eftersom du gillar statistik så mycket, säg att du har en skål med 100 godisar i, som du jättegärna vill äta upp, men 2 av dem är giftiga och kommer döda dig. Skulle du då äta upp godisarna? Eller hade du varit försiktig, och rädd? PRECIS SÅ KÄNNER DE FLESTA KVINNOR RUNT FRÄMMANDE MÄN NÄR DEM ÄR ENSAMMA! Vi vet inte vilka 2% av befolkningen som kommer att våldta.

  Så kom inte med nått jävla snack om att kolla på statistiken, för vad fan hjälper det när jag den där endaste gången bestämmer mig för att ta cykeln hem istället för taxi, och just då möter jag han som jag känner igen från skolan, vi börjar prata och så fort vi går förbi buskar så drar han ner mig och våldtar mig. DET är inget man kan veta innan, DÄRFÖR är många kvinnor försiktiga runt män. SÅ SKA DET INTE BEHÖVA VARA! ALLA MÄN ska veta att kvinnans kropp är hennes egen, och han har ingen rätt till den utan tillstånd.

 19. Verum skriver:

  Johanna: och hur ska jag kunna ta ansvar för människor jag inte känner överhuvudtaget? bara för att jag är man betyder inte att jag har något ansvar för alla med samma kön.

  Du är precis lika medskyldig oavsett om du är man eller kvinna, det här är inget män som grupp kan fixa.

  Jag förstår att det är bekvämt att slippa ansvar genom att skylla på ”män”, precis lika enkelt som det är att skylla på alla invandrare.

  Inse att det är ett samhällsproblem och kan bara avhjälpas av samhället, de 200 som döms för våldtäkt per år kan inte sägas vara representativa för alla andra.

  Men jag förstår tanken, ”jag är kvinna och därför oskyldig till allt som män gör.”, jag resonerar likadant, ”jag är jag och har inte ett smack ansvar för någon annans beteende.”

 20. Verum skriver:

  Johanna: du resonerar helt felaktigt det är inte 2% av befolkningen som är våldtäktsmän det är 200 av 4800000 vilket ger dig en sannolikhet på 0.0000417 eller 0.00417% att träffa en våldtäktsman.

  Du har större chans att skada dig i trafiken alltså o inte fan slutar du åka bil.

 21. Max igen skriver:

  Bara för att det är 200 personer som dömts för våldtäkt innebär inte det att det totalt finns 200 våldtäktsmän på fri fot i Sverige… suck… så skulle man endast kunna resonera om 100 % av våldtäkterna anmäls och 100 % av anmälningarna ledde till fällande dom. Detta är givetvis inte fallet utan 2014 kom det in 21300 anmälningar gällande sexualbrott varav 6700 rubricerades som våldtäkt!

  Om vi tänker oss ett scenario där dessa 21300 sexualbrott har ägt rum och begåtts av 21300 olika personer (så är givetvis inte fallet men för att kunna sätta sig in i kvinnors rädsla antar vi det) så skulle det innebära att 21300/4800000=0.44375% (siffran är antagligen för låg ändå då det finns ett enormt mörkertal i antalet anmälda sexualbrott) är benägna att begå sexualbrott och en tredjedel så många att gå så långt som att våldta. Problemet är enormt i mina ögon och jag kan inte fatta att man har mage att förminska det! Framförallt när man inte tillhör den gruppen som vanligen blir våldtagen?!

  Är det bara jag som tycker att straffskalan är helt orimlig? Fick ingen respons tidigare.

 22. Verum skriver:

  Max: helt korrekt, men om vi ska hålla oss till de som dömts för våldtäkt så är vi tvungna att gå på det.

  Det förringar inte offren att påtala en bristfällig logik, man kan inte sätta likhetstecken mellan man och våldtäktsman.

  Dessutom dömdes år 2013, 10 kvinnor för sexualbrott och 1000 män. Med det resonemang du föreslår så bör jag alltså vara rädd för kvinnor, fast bara till en hundradel av vad kvinnor bör vara för män.

  Då det inte framgår vilka sexualbrott kvinnor gjort mot kvinnor och män mot män så får man helt enkelt anta att det finns en sannolikhet att bli antastad av sina väninnor med…

  Men för att göra resonemanget enkelt, du kommer inte komma någon vart med att lägga över skulden på män i allmänhet, dom kan inte göra något åt problematiken. För bara antagandet att män skulle kunna göra det, betyder även att män idag skiter i att göra något. Även fast dom vet vilka det är som våldtar.

 23. Max igen skriver:

  Jag förstår inte varför vi ska hålla oss till de som har dömts? Det är ju så extremt långt ifrån den korrekta siffran då det bara är en bråkdel av anmälningarna som leder till att någon ställs inför rätta. Jag håller absolut med om att man inte är lika med våldtäktsman men det jag tycker är förminskande är att jämföra det med t.ex bilolyckor då dessa är just olyckor och inte medvetna övergrepp.

  Jag håller med om att ingen annan än våldtagaren ska stå till svars för våldtäkten jag har heller inte sagt att skulden ska läggas över på män i allmänhet däremot så anser jag alla har rätt att vara rädda och problemet är inte så pass litet att risken är försumbar. Vad gäller själva rädslan skulle jag nog säga att jag är ungefär en hundradel så rädd/uppmärksam om jag möter män när jag går ensam som om jag möter en kvinna så jag tycker nog inte det är så konstigt.

  Åter till det jag försökt få kommentarer kring då jag inte är intresserad av att skuldbelägga andra oskyldiga män och kvinnor. Vad ska vi som samhälle konkret göra åt problemet? För vi ska väl inte skita i det eller?

 24. Max igen skriver:

  Jag förstår inte varför vi ska hålla oss till de som har dömts? Det är ju så extremt långt ifrån den korrekta siffran då det bara är en bråkdel av anmälningarna som leder till att någon ställs inför rätta. Jag håller absolut med om att man inte är lika med våldtäktsman men det jag tycker är förminskande är att jämföra det med t.ex bilolyckor då dessa är just olyckor och inte medvetna övergrepp.

  Jag håller med om att ingen annan än våldtagaren ska stå till svars för våldtäkten jag har heller inte sagt att skulden ska läggas över på män i allmänhet däremot så anser jag alla har rätt att vara rädda och problemet är inte så pass litet att risken är försumbar. Vad gäller själva rädslan skulle jag nog säga att jag är ungefär en hundradel så rädd/uppmärksam om jag möter män när jag går ensam som om jag möter en kvinna så jag tycker nog inte det är så konstigt.

  Åter till det jag försökt få kommentarer kring då jag inte är intresserad av att skuldbelägga andra oskyldiga män och kvinnor. Vad ska vi som samhälle konkret göra åt problemet? För vi ska väl inte skita i det eller?

 25. Verum skriver:

  Max: det enda som funkar är ökad kontroll, men väldigt många människor vill inte ha detta.

 26. Molly skriver:

  Män som våldtar är psykiskt sjuka. Det är inte normala män som våldtar. Dom kommer fortsätta våldta för att dom är psykiskt sjuka i huvudet. Det finns inget annat svar än det är jag rädd, för en normalt funtad kille eller man eller pojke vet att man inte våldtar, så gör man det, är man fan varken frisk i huvudet eller normal.

  Psykiskt. Sjuk. I. Huvudet.

 27. John skriver:

  Ställer du/ni fel frågor kommer ni få fel svar. Låt inte reptilhjärnan förpesta era intellekt, och låt den inte ta kontroll över era goda hjärtan. De strukturalistiska slentrianförklaringarna som vänsterfeminister för fram har inget – eller åtminstone litet – förklaringsvärde när det gäller att förstå varför våldtäkterna sker. Även om sexistiska kommentarer, objektifierande reklam eller ”manlig jargong” försvinner kommer antalet våldtäkter förbli oförändrat.

  En våldtäkt har mycket lite med sex att göra. Män våldtar inte för att de är sexuellt frustrerade. Män våldtar för att demonstrera sin makt. Det är makten över den svage som driver människor att mörda, misshandla eller våldta. Att våldta en kvinna har många likheter med att misshandla en man. Det är samma mekanismer, samma rättfärdigande, samma primitiva ursprung som driver de båda handlingarna.

  Det är viktigt att vi ser alla människor som individer och inte som ett kollektiv. Jag, som man, är självklart lika lite skyldig till att en våldtäkt sker som en kvinna. På en aggregerade nivå är män kraftigt överrepresenterad i våldtäktsstatistiken, men om man bryter statistiken i fler led ser man att västasiatiska invandrare och män ur arbetarklassen är kraftigt överrepresenterade i gruppen män. Det innebär – precis som i grupperna män och kvinnor – inte att någon ur de två grupperna är mer skyldig än andra män.

 28. John skriver:

  Om jag ska försöka mig på att svara på de ursprungliga frågorna, dock med Brasklappen att jag rimligtvis inte inkluderades i gruppen som ”Er” syftade på:

  1. Varför våldtar ni?
  – Våldtäkten är främst en maktdemonstration
  2. Vad får er att tro att en tjej i ett publikhav automatiskt vill ha sex med er?
  – Det är nog ingen som tror det. Våldtäkt är olagligt av en anledning.
  3. Eller skiter ni bara i det?
  – Ja.
  4. Tycker ni att det är vettigt att tvinga er på en människa som vill gå på toaletten?
  – Nej, givetvis inte.
  5. Utgår ni från att i kvinnokroppar finns det helt andra känslor och tankar än i era?
  – Nej. Kvinnor och män är i grunden ganska lika.

  Som du ser blev inte svaren speciellt meningsfulla. Det beror nog främst på undermåliga frågor. Att bli arg och upprörd är mänskligt, men det hjälper oss föga när det kommer till att förstå anledningarna till varför en våldtäkt sker. Vi bör istället intellektualisera saken och ställa frågor som rör mellanmänskliga möten, den manliga sexualiteten samt makt.

 29. r skriver:

  @John. Och svar på dina intellektuella frågor är: patriarkatet. Vårt samhälle är format efter män. Män är ständigt privilegierade. Kvinnor får alltid stå tillbaka. Så fort kvinnor höjer rösten och säger ifrån kommer alltid män och tillbakavisar och klappar kvinnorna på huvudet och säger ”nej nej lilla gumman nu tänker du fel här”. NI SER INTE VAD VI SOM KVINNOR FÅR UTSTÅ VAREVIGA DAG!

  Och sen till alla som säger att det bara är sjuka människor som våldtar. DET ÄR FAKTISKT INTE SANT. Ca hälften av dom som våldtas gör det av en bekant eller närstående. Var femte kvinna i världen blir utsatt för våld och sexuellt våld av män i sitt liv…VAR FEMTE KVINNA. 98% av alla våldtäkter görs av MÄN. Googla så får ni läsa fakta själv. (BRÅ, rädda barnen m.m)

 30. Verum skriver:

  r: du får nog skilja på resten av världen och Sverige, sedan är det fortfarande så att vi kan göra lika lite som dig.

  Bara för att jag är man så betyder det inte att jag kan göra nått åt saken. Du måste själv göra nått åt den, men de hjälper inte att tala om för oss som inte är en del av problemet att vi har ett ansvar baserat på vårt kön.

 31. r skriver:

  @verum. Så JAG som kvinna ska göra något åt det, men du som man ska inte för det gäller inte dig?! Du…vad vill du..egentligen? Slippa känna skam över att du är född pojke? Jag tycker män gör för lite i dagens läge för att motverka mäns våld mot kvinnor. Män syns ingenstans i debatten!!!!

  Statestiken gäller även sverige!!! Var femte kvinna!!! Kan du få in det i ditt huvud?!

 32. r skriver:

  Alla outbildade typer i detta kommentarsfält. Läs lite av Mehrdad Darvishpours forskning. Gick en superviktig kurs ledd av honom. Sjukt viktig och sjukt hemsk fakta

 33. r skriver:

  nej förlåt, skulle inte skrivit i affekt. Jag menar att alla som är intresserade att fördjupa sig och vill öppna sina ögon…läs Mehrdad Darvishpours grejer!

 34. Verum skriver:

  r: bara för att jag är man så har jag ingen makt över de män som våldtar och jag vet inte hur man skall lösa problemet på annat sätt än att öka övervakningen i samhället.

  De män som våldtar tänker helt annorlunda än vad jag själv gör och enligt BRÅ är den övervägande delen yngre män som druckit.

  Den största anledningen till att jag inte kan göra något åt mäns våld mot kvinnor är för att jag aldrig befinner mig där någon kvinna eller man blir misshandlad osv. Det sker alltså inte inom den miljö jag befinner mig i, troligen eftersom jag saknar flickvän. Inte går ut på krogen, då jag själv inte nyttjar alkohol. Inte heller är så särskilt intresserad av att dejta utan är helt enkelt rätt nöjd med mitt liv som singel och barnfri.

  Så med dessa fakta, vad kan jag göra åt situationen? baserat på det faktum att jag är man.

 35. Molly skriver:

  r: citerar ”Och sen till alla som säger att det bara är sjuka människor som våldtar. DET ÄR FAKTISKT INTE SANT. Ca hälften av dom som våldtas gör det av en bekant eller närstående.”

  Vad är det för argument? Då är ju dom närstående och bekanta uppenbarligen sjuka i huvudet? Eller menar du att närstående och bekanta är undantag? ”Ja, min bror våldtog min bästis, men han är inte maktgalen eller sjuk i huvudet för det :)”.

  Du försvarar alltså vissa våldtäktsmän. Grattis!

  Puckat.

 36. r skriver:

  @molly: missade att skriva vidare på det argumentet men blev trött och la mig. Det jag menar är att IOM att det är så pass många män som våldför sig på kvinnor så är det orimligt att säga att alla dessa är psykiskt sjuka. Enkelt sätt så kan en säga så för att det är självklart det är sjukt hemskt att folk våldtar, det är svårt att förstå! MEN det är inte enbart psykiskt sjuka personer som våldtar, rent kliniskt sätt. Däremot kan deras empatiförmåga vara nedsatt, skev uppfostran som leder till en hemsk kvinnosyn, känsla av maktlöshet. Eller så kan det vara en snubbe som inte gillar att ta ett nej. Det finns en fara med att tro att våldtäktsmän enbart är psykiskt sjuka, äckliga snubbar som hoppar fram ur en buske. Då missar man mer än hälften av gärningmännen som då av allmänheten klassas som ”normal”. Men ja i affekt vill jag med skrika att alla våldtäktsmän är psykfall, men situationen är mer komplicerad än så

 37. Polly skriver:

  Det borde ligga i de flestas intresse att bekämpa våldtäkt och annat våld mot människor, men att säga att hälften av jordens befolkning har ett speciellt ansvar blir ju som att säga att alla världens muslimer bär ansvar för fredagens terrorattacker. Jag har svårt att se att någon i just det här kommentarsfältet skulle påstå detta, men varför tycker man då att det är okej att skuldbelägga ett kön? Religion är ju dessutom något självvalt, tills skillnad från kön, och skulle väl i så fall per definition innebära ett större ansvar. Som ni förstår tycker jag inte att något av detta är rimligt, men varför är det ena okej och det andra så tabubelagt?

 38. r skriver:

  @polly. Män tar idag inget ansvar för det våld MÄN begår mot kvinnor. Kvinnor tar varje dag ett orimligt stort ansvar över att inte bli våldförda på. Det är skevt. Det är skevt att kvinnor dagligen i rättsalen får frågor som pekar mot att hon skulle ha tagit mer ansvar över var, när, hur hon tog sig hem…hur hon var klädd m.m. Den här diskussionen är så tröttsam och så länge folk envisas med att gå i samma hjulspår så kommer män fortsätta våldta och våldföra sig å kvinnor.

 39. asdfasdfas skriver:

  @r. Muslimer tar idag inget ansvar för det våld MUSLIMER begår mot kristna. Kristna tar varje dag ett orimligt stort ansvar över att inte bli våldförda på. Det är skevt. Det är skevt att kristna dagligen i egyptiska, arabiska och iranska rättsalar får frågor som pekar mot att man inte borde varit så öpen med sin religion, inte borde ha kränkt muslimer, m.m. Den här diskussionen är så tröttsam och så länge folk envisas med att gå i samma hjulspår så kommer muslimer fortsätta halshugga och misshandla kristna och icketroende.

 40. Jossi skriver:

  Molly: Det är problematiskt att hävda att alla våldtäktsmän är psykiskt sjuka. Även om jag förstår varför du säger så. Genom att porträttera våldtäktsmän som monster/sjuka i huvudet kommer vi aldrig kunna hantera problemet på riktigt. Problemet är inte mäns mentala hälsa utan snarare patriarkatet och våldtäktskulturen. En kultur som omger oss alla (och därmed påverkar oss alla, inte bara psyksjuka personer). Jag ser helt vanliga män (och kvinnor!) säga och göra saker som upprätthåller den här kulturen dagligen. Bara det faktum att folk har för vana att säga ”HAN knullade henne” antyder att mannen är subjekt och kvinnan obejkt = våldtäktskultur.

  Bilden av våldtäktsmän som sjuka och genomhemska människor är också en stor anledning till att så många våldtäktsmän faktiskt kommer undan. ”Näää han som är så trevlig”.

  Därför anser jag att det är viktigt att prata om att våldtäktsmän faktiskt kan vara fett trevliga, charmiga och tillsynes rimliga människor.

 41. J skriver:

  Det är skillnad på överfallsvåldtäkt och sexuellt utnyttjande. Båda räknas som våldtäkt och det tycker jag är dumt att vi inte har olika namn för dem. Jag kan dra exempel.

  En kvinna är på väg hem när hon blir påhoppad, hon brottas ner och förbrytaren har sex med henne.

  En kille har varit ute och druckit med sina kompisar, när han kommer hem berusad så vill hans flickvän ha sex med honom. De har sex.

  Enligt lag så räknas båda dessa fallen som våldtäkt.

  Det är tydligt att många våldtäkter har med alkohol att göra. Det är konstigt att om man som berusad väljer att köra bil så är man ansvarig och straffas hårt. Men väljer man att ha sex när man är berusad så ligger inte ansvaret på dig.

  Jag försvarar så klart inte våldtäkt, det är en av de värsta brotten man kan begå.

 42. Carro skriver:

  J: Jaa, en del av våldtäkterna kanske kan förklarat med att män (som du?) fortfarande inte fattar vad en våldtäkt är? Att man intalar sig att det man själv gör (tvingar sig till sex) inte är våldtäkt? Låter rimligt. Vad tror ni andra? Säkert få män som ser sig själva som våldtäktsmän? Kanske inte när det gäller överfallsvåldtäkter, men de utgör ju en väldigt liten del av alla våldtäkter som män begår mot kvinnor. De män som våldtar sina kompisar, flickvänner, släktingar osv ser det säkert inte som våldtäkt, iaf inte majoriteten av dessa män. Därför kan också de stämma in i kören: ”men alltså vad kan JAG GÖRA åt det här? JAG är ju ingen man som våldtar” osv osv osv osv

 43. SKattebetalaren skriver:

  Carro mfl: som de flesta feminister uttrycker det så är alla män potentiella våldtäktsmän, att då försöka få de som anses vara förövarna att rensa upp i träsket kanske inte är den smartaste iden.

  Det är ju som om räven fick ansvaret för att vakta hönsen.

 44. C skriver:

  Ett stort problem idag som gör att det sker så mycket våldtäkter tror jag är attityden som många killar har gentemot tjejer. Att de har svårt att dra gränsen för när det är okej att ha sex med en tjej, att de inte förstår vad samtycke innebär, var gränsen till våldtäkt går. De kanske inte tycker att det är våldtäkt att ha sex med en tjej som är så full så hon är helt borta, en tjej som sover, en tjej som inte säger NEJ tillräckligt tydligt och skriker och sparkar för att slippa, kanske tror de att hon vill egentligen trots att hon absolut inte vill men inte vågar säga ifrån?

  Så utan att lägga skulden på alla män så tror jag att det skulle göra väldigt stor skillnad om fler män sa ifrån till denna attityd. Att män skriver och berättar och kommenterar hur illa det är att behandla tjejer på detta sätt, att se ner på och objektifiera tjejer. Att fler män delade artiklar och uttryckte sin avsky. Unga killar behöver nog manliga förebilder som vågar stå emot machokulturen och visa att kvinnor är värda att behandlas med respekt och att vi har rätt till våra kroppar, att det inte är okej att bara ta för sig. För jag tror att killar och män lyssnar på andra män när det gäller detta mer än vad de gör på tjejer.

  Om andra killar säger ifrån så kanske fler förstår att det inte är okej? Tror det är lite så Hanna menar när hon efterlyser fler män att ta debatten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg