Varför är SKAM så bra?

14:06 2016-12-05

skam

Nu har jag sett ikapp tre säsonger av SKAM och vill nu prata om det. Med er. Kommer EVENTUELLT spoila lite grejer här, men är nog ingen fara om ni inte är superkänsliga.

 

 

Frånvaron av vuxna. 
Jag älskar OCH hatar den här ensamma världen som alla i Skam lever i. Hur det sällan läggs fokus eller ens pratas om vuxna eller föräldrar. Hur lärarna är huvudlösa och det aldrig någonsin blir ett ”vuxenperspektiv” på serien. Vuxna finns inte, eller är i alla fall helt ointressanta. Vilket de (fan, VI) faktiskt är i en artonåringsliv. Visst får jag en inblick hur vuxenvärlden svikit t.ex. William eller Noora men fokus hamnar aldrig där som det i andra ”ungdomsdraman” skrivna av vuxna så ofta gör.


Saker är sällan övertydliga.

Ångest, problem med maten eller homosexualitet behöver inte sägas rakt ut med ord, det kan i Skam berättas med nya grepp. Som när Vilde sorterar maten, eller Noora förklarar varför potatis är bra för dig. Det behöver inte vara någon som står framför spegeln och nyper sig i magen för att sen gå in och spy i bilden efter. De mer subtila scenerna berättar samma sak men gör det starkare och mer trovärdigt.


Trovärdigt.

…vilket leder oss in på det jag älskar mest med Skam. Det känns så satans trovärdigt. Nu ÄR inte jag 17 år, men jag är fan i kontakt med 17-åringar genom mitt jobb dagligen, och i ärlighetens namn kan jag vara trött på allt snack om ”målgrupp” och ”generationer” när det inte är sådana megaskillnader som vi hela tiden försöker få det till. Trovärdigheten i Skam är enorm. FANTASTISKA skådesspelarinsatser, rätt känsla för hur en använder teknik (typ scenen när de sitter och gapar framför en selfie och man FATTAR att de använder snap utan att regissören måste TRYCKA på det), en urladdad mobil, hur sms:en skrivs, ÄLSKAR att teknik är en naturlig del i serien utan att göra en grej av att ”ungdomar tar selfies” osv.


Heta scenerna.

Förlåt, är det ens LAGLIGT att gå igång på två 17-18-åringar som ligger? Men det här hånglet som skådisarna gör så jävla bra är helt otroligt? Känns som att man är där. Gillar också att hångelscenerna fortsätter 10 sekunder efter att man trodde att de skulle avslutas. Fan vad man hånglade när man var nykär och fan vad jag vill hångla när jag ser Skam!!!


Fotot.

Halloj vad bra och fint det är filmat. Morgonscenerna på Noora och William är helt otroliga! Ljussättningen, utsnittet, färgerna, tja allt. Gillar också hur kameran ofta känns direkt på och nära. Skakiga bilder, slow mo blandad med riktigt fint filmfoto får det att kännas 100% verkligt och okonstlat. Jag är helt omedveten om kameran samtidigt som det ibland känns som att jag tittar på konstfilm typ.


Musiksättningen.

I THINK YOU FREAKY AND I LIKE YOU A LOT! Alltsååååååååååå så bra musik? Allt från ny deephouse (lol) till Lykkeli och kommersiell musik. Allt känns superaktuellt och ibland supermodigt i musiksättningen.


Skådespelarna.

Ja, de måste få en egen kategori :-))) Hur HUR kan en sån egentligen överdriven och jobbig karaktär som Vilde ändå kännas så fantastisk trovärdig och älskvärd? Tycker den skådisen är helt magisk. Älskar egentligen alla karaktärer men typ Vilde, Noora och Isak är såpass trovärdiga att jag vill ringa dem i morrn och umgås, kan alltså knappt få in i huvudet att de inte finns på riktigt.

 

Behandlar orättvisor.
Har iofs tagit upp detta med subtila scener som blir starkare pga aldrig överspelat, men tycker det är helt fantastiskt när de pratar om feminism och Noora skäller på Vilde när hon kallar Eva ”slut” eller när Isak säger till Eskild att han inte är en sån ”homo-homo”, eller Sanas smarta comeback när t.ex. Isak frågar henne hur hon kan vara religiös.

 

 

Må denna serie  bli kultförklarad, vinna priser och sändas i varenda klassrum.

HEJ HEJ FRÅN MIG

PS. HÄR ser ni första säsongen. Vill ni se 2:a och 3:e tittar ni genom NRK (med norsk textning, det hjälper!).

59 kommentarer | “Varför är SKAM så bra?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Carolina skriver:

  ALLTSÅ SKAM<3 Kan relatera, trots 22 år! Sån viktig, bra och liksom äkta serie som en aldrig vill ska ta slut!

 2. Julia skriver:

  Spot on!

 3. emma skriver:

  Älskar SKAM! Är kär i Noora och Williams kärlek. Vill gå på gymnasiet igen och vara mer som Noora :(

 4. Paola skriver:

  ÄNTLIGEN någon att prata med!!!!

  1. Paola skriver:

   Var så peppad på rubriken att jag inte hann skriva mer. MEN hångelscenerna SÅ relaterat. Dryhumping jeezzlouize. Megahångla med min man efter jag såg säsong 1. Megahångla mer efter två. Musiken!!!

 5. Ellen skriver:

  Tycker den är helt fantastisk!?!? Var inte riktigt beredd på det. Och jag tycker fasen att det är ett bra betyg från oss, eftersom fler av oss som skriver om serien i *bloggvärlden* är en bra bit över 17 år numera. Så jäkla peppigt att de skapat en kickass-serie som funkar för tonåringar som för vuxna i våra generationer!

 6. Lovisa skriver:

  JA! Briljant är det!! Du har väl inte missat feedet på skam.p3.no? Där finns massa sms- och facebookkonversationer och instagrambilder och sånt som man inte får se i serien. Plus allas instagram, väääldigt bra gjorda!!

  1. Hanapee skriver:

   yes!! *följer*

 7. Julia skriver:

  Men vill så gärna se detta!!!!! Men norsk text hjälper inte. Känner mig slapp i hjärnan alltså :/

 8. Tale skriver:

  Jippi, elsker at svensker endelig kan se litt norsk tv (hallo vokst opp med Emil i Lønneberget på tv, eller ja typ alt av Astid Lindgren pluss random ting fra Svt). Uansett, fun fact, ekte Vilde (altså skuespilleren) jobber der jeg kjøper kaffe nesten hver dag, så det gjør ting enda litt mer ekte for meg :-)

  1. Hanapee skriver:

   Hur är hon IRL???

  2. Jonna skriver:

   Var jobbar hon? Bor i Olso. Brukar gå på KB i frognerveien för där jobbar Even hehehe

   1. Sofia skriver:

    EVEN!!! <3

    1. Hanapee skriver:

     gillar inte han :-(

     1. Felsis skriver:

      Asså det går inte att sluta titta på skam har tittat på det seriöst 10 gånger och kan inte sluta älska William önska att jag fick träffa honom skulle påriktigt svimma. Om jag gjorde det

     2. Anna skriver:

      Åh varför tycker du inte om Even? <3

      Jag älskar Even pga hans skörhet och för att han innerst inne är oerhört varmhjärtad och vill väl. Den psykiska sjukdomen han kämpar med skapar förstås problem. När Isak säger att han inte vill ha psykiskt sjuka i sitt liv backar Even från Isak pga rädsla. :'( För mig är Even en kärleksfull och karismatisk person som vill väl men som dras med inre demoner.

      Sedan ska jag väl erkänna att jag dessutom tycker att Even definitivt är den snyggaste och charmigaste gutten i hela serien :)

 9. B skriver:

  Jag dör för den, vill se allt men våndas för att de ska ta slut :'(

 10. Veronica skriver:

  Har också sträckkollat alla 3 säsonger å blev superpaff när jag insåg att säsong 3 inte ens var klar??? <\3 men JA! Igenkänningsfaktorn är så hög att det känns som om det är jag som står och ska våga kyssa den jag är kär i som 17åring. ÄLSKAR DENNA SERIE

 11. Anonym skriver:

  Alltså så spot on! Precis tittat klart på andra säsongen och trodde inte det kunde bli mycket bättre sen början man på tredje <3<3<3 Vill typ vara 17 igen fast ändå inte. Bästa bästa serien. Och älskar det norska språket, gör typ det lilla extra.

 12. Lovisa skriver:

  Förklarar varför det ENDA jag kunnat tänka på de senaste veckorna är hångel. Serr

  1. Emma skriver:

   Ja man blir ju hångelsugen…

 13. Johanna skriver:

  ÄÄÄÄÄLSKAR SKAM

 14. Milane skriver:

  Är också helt galen i Skam. Skam ger mig liksom det jag aldrig fick i gymnasiet: ett tjejgäng att älska och dela allt med, hemmafester, hångel, förälskelser, drama, hyttetur, vors, russebuss, norsk slang etcetera etcetera. Så glad i denna serie ass <3

  1. rebecca skriver:

   din kommentar gjorde min dag. serien är allt som jag inte fick i gymnasiet också! <3 hångel, vänner och allt!

 15. Martina skriver:

  Åh har ägnat helgen åt att se allt som går att se i SKAM väg och känner mig lite tom men på något sätt ändå hoppfull om att det blir många fler säsonger (vi må ju få ta del av russetiden?).

  Förutom att sista scenen av näst sista avsnittet på säsong två är det finaste jag har sett, så har jag sedan mitten av försts säsongen känt ett extremt stort sug efter att gå gymnasiet igen och funderat på om detta är möjligt på något sätt? Men sen kom jag på idag att jag ju kan ”leka” Skam på jobbet! Började med att chatta hejdlöst med mina kollegor huruvida vi ska ha vors innan branschminglet på torsdag och övergick sedan till att fundera över hur jag ska få hångla med kontorets snyggast kille på julfesten. Fortsättning följer…

  /MVH 27 år och jobbar på bank

  1. Hanna (ej Pee) skriver:

   haha ÄLSKAR detta

  2. Johanna skriver:

   hahahaha fantastiskt

  3. Jessica skriver:

   Uppdatere oss nå!!!

  4. Alexandra skriver:

   HAHAHAHA jag har gjort exakt samma i dag! Pratade också på norska i chatten bara för att förstärka situationen? Vad händer?

 16. Anonym skriver:

  OCH hoppas du kommer prata om SKAM med i podden!!!!! En kan ju aldrig få nog

 17. Maria skriver:

  jaaa tvinga martin att se om han inte gjort och psyksnacka om den i podden PLIIIIS

  mvh Jeg er i vart fall ikke SJALU

 18. Julle skriver:

  Sträckkollade hela serien på två dagar och är HELT besatt alltså. Hetsar alla i min närvaro. Är vidrig.

  Älskar allt som du skrev i ditt inlägg. Gillar verkligen hur dom ibland låter scenerna vara så låååånga, att dom inte är rädda för att det skall bli tråkigt och klippa hejvilt. Musiken!!! Systerskapet!!!! William som är så jävla snygg. Älskar fan allt. Vill bli tillsammans med norsk kille pga vill få komplimangen ”dejlig”. Vill gå på Nissen. Aaaah älskar Skam så mycket.

 19. Camilla skriver:

  Jag älskar att barnmorskan kommer in i ett vuxet perspektiv. Om ens för en sekund så förstår man hur små deras problem är. Eller jag fick iaf den uppfattningen.

  Älskare serien och kan relatera till sååå mycket trots 28 år gammal. Kär i alla karaktärer!

 20. Linda skriver:

  Håller med på ALLA punkter. Fyfaaaan så bra den är. Kan inte komma över hur duktiga skådisarna är. Helt sinnsyk! Må se ferdig sesong tre nå….. Isak <33333

 21. Sara skriver:

  Håller med dig!!!!! Kan inte sluta älska norskan heller. Längtar tillbaka till när man bodde i oslo och var barnehage-vikar. :))

 22. Hanna skriver:

  Men hallå! Älskar också SKAM såklart <3 jag har följt tjejen som spelar vilde på instragram ett tag och tänkt på att ni är SÅ LIKA!!!! Alltså i er fantastiska humor…. Ulrikkefalch heter hon. Kola i NUUU

 23. Hanna skriver:

  SKAM! <3 jag bor i Oslo och jobbar väldigt nära skolan där de spelar in, så har mött många av skådespelarna på gatan. Fick sjukt starstruck-stirr och en väldigt förstärkt känsla av att allt är helt på riktigt?!

 24. Lina skriver:

  Tack för tippset! Har börjat kolla igar och älskar den!!

 25. Linnea skriver:

  Kollat första säsongen nu. Åh! Gillar! Och då är jag ändå ingen serietittare. Påminner mig jättemycket om SPUNG som sändes på SVT när jag var tonåring (finns på Öpper Arkiv <3). Alltså inte som i samma men ändå.

 26. Hanna skriver:

  Åh älskar också SKAM!
  Bodde i Oslo 3 år innan så får sån längran efter Oslo, gymnasietiden och att hångla när jag ser serien <3 Är typ besatt av skam och vägrattis inse att det inte är "påriktigt"

 27. Nei skriver:

  Spoilervarning!!!!

  Blev så besviken när jag såg att han som spelar William slutat, så den historien kan inte följas upp…

  1. Anna skriver:

   äsch säsong tre får verkligen den storyn att blekna enligt mig i alla fall!

 28. Cleo skriver:

  Ni alla pratar om säsong 1 och 2 och jag ligger här i en våt pöl på golvet pga säsong 3. Isak och Even, vilka jävla pärlor de är. Jag är kär i dem båda på ett fruktansvärt förvirrat sätt. De är ju bara barn! Vill både klappa Isak på huvudet och hångla upp honom mot en vägg…

 29. Elin skriver:

  Jag har blivit besatt. Tänker på ”norska” och har tydligen börjat prata ”norska” också. Min sambo blir galen på mig ?

  Älskade s01 med Eva och Jonas. Fick mig att känna mig 16 och sådär galet kär och galen som man var då. Hade ett glädjerus hela säsongen pga minnen! ? s02 var klart jobbigare att titta på för den påminde bara mig om dåliga saker och kontrollerande ex. Förstår inte alls varför folk älskar noora och Williams relation, den känns så jävla skev? S03 är ju fantastisk hittills. Sitter och bölar av både glädje och ångest. Fan alltså. Så jävla fin och bra och viktigt serie.

  1. Ayla skriver:

   THANK UUU trodde jag var den enda i hela världen som inte tycker om deras relation alls :s jag spolar igenom de flesta av deras scener för får seriöst ont i magen. Ser fram emot säsong 3 ist.

 30. Jenny skriver:

  Har sträckkollat alla tre säsongerna nu på två dagar! Längtar tills imorgon när nästa avsnitt kommer ut. Vet dock inte vad jag ska göra med mitt liv när den här säsongen är slut ?

 31. Pingback: SKAM | Egoinas
 32. Helene Lindstedt skriver:

  Fantastisk vänskap,hyggliga fördomsfria vänner som alltid ställer upp.Plötsligt förstår man att alla ev problem går att lösa bara man pratar om dem och man är också jätteglad och erhört käär-jag är 60 år och känner igen mig!Jelt fantastisk serie

 33. V skriver:

  Hur kan en serie röra upp så oändligt mycket känslor i en 34årings kropp…tårar,förtvivlan,glädje ja hela registret.En magisk serie,jag älskar den!

 34. Lina skriver:

  Haha helt seriöst hånglet i denna serie är helt amazing!!!! Och jag bara blev helt galen när Noora och W äntligen låg med varandera???? OBS känner mig som en galen människa men fick typ fnitterattack och sus mellan benen!
  Är det lagligt???? Haha

 35. Alicia skriver:

  Jag har inte börjat gymnasiet än och undrar om gymnasiet är så som i skam? För jag vill verkligen att de ska va de så snälla kan nån berätta

 36. sara skriver:

  Kan tipsa om att S02 finns på SVT-play med svensk text från och med idag!!! (y)

 37. Johanna skriver:

  http://skam.p3.no

  Glöm inte att följa konversationerna, som också gör det hela mer trovärdigt och hääääärligt. På den här sidan finns också länkar till karaktärernas instagram.

 38. Hanna skriver:

  Tycker att det är helt sjukt att så få uppmärksammar att Williams och Nooras relation är så fruktansvärt destruktiv och obehaglig. Han ärmanipulativ och lurar in henne i något hon egentligen inte vill göra. Och det framställs som romantiskt??? Fan asså.

  1. Hanapee skriver:

   Va? Det är ju det ENDA folk snackar om på tex Twitter. Samtidigt; det är ju en fiktiv serie som skildrar verkligheten, och verkligheten består ju till stor del av idiotiska killar :-))))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla