Har nya kompisar

23:53 2017-01-22

7ffbbacd-3623-4c86-b3a0-9d652824b940.jpg 957e49cd-ab30-4ad4-8b66-5126906076f3.jpg

Inser att det är svårt att skriva om sånt här utan att framstå som en vidrig person som enbart vill framhäva sig själv, men jag tar den risken nu eftersom jag verkligen vill sprida det här med: MÖTEN MED ANDRA MÄNNISKOR.

Innan jul bjöd jag Hasan och Sara på middag hemma hos mig. Det var av en slump som jag hittade en grej som hette ”invitationsdepartementet” på facebook med rubriken ”ät middag med någon som vill lära sig svenska”.

Jag anmälde mig och en månad senare plingade Hasan och Sara på dörren. De båda har flytt från kriget i Syrien och bott här i Sverige i ett respektive tre år. Tillsammans med mina kompisar Carro och Anna snackade vi alla fem om livet i stort men också Damaskus där Hasan och Sara kommer ifrån och hur det är att vara ny i Sverige. Ibland lite nervöst, ibland med missförstånd men hela tiden samtal som kändes varma och berikande på ett sätt jag fan sällan känner. Var helt varm i bröstet efteråt.

Ikväll var det dags igen, Hasan bjöd över oss på middag (utsökt!!) – och det var om möjligt ännu trevligare. Som att det där första nervösa avtog helt och hela kvällen var så himla rolig, intressant och varm rakt igenom.

Det ÄR ju i möten mellan människor saker förändras. Det ÄR när Hasan berättar om vem han är, vad han varit med om, vad han vill, tänker och känner möter allt det jag är, vill, tänker och känner – som saker händer. Det är där förtroenden skapas, förtroenden som behövs för att vi ska bygga ett vettigt och schysst samhälle. Det är där nya nätverk skapas och vidgas, nätverk som är direkt avgörande för att nya svenskar ens ska ha en chans att ens komma in i samhället.

Och förutom allt sånt, så är mitt liv nu förstås berikat med nya roliga, trevliga och rakt igenom härliga personer som jag hoppas jag kommer få käka fler middagar med.

Gör det här ni också, här kan man anmäla sig så blir man ihopkopplad med andra människor som också längtar efter nya möten, oavsett var i Sverige du bor.

 

13 kommentarer | “Har nya kompisar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Hanna M skriver:

  Fedt at der bliver lavet sådan nogle begivenheder! <3

 2. Mio skriver:

  Vilket fint initiativ, låt inte Ann Heberlein får dig att tro något annat. Tack för tipset – jag anmälde mig genast.

 3. Josephine skriver:

  Såå nära tårar när jag läser detta. Fint. <3

 4. rasha skriver:

  du framstår inte alls som vidrig :) fint inlägg <3

 5. Anna skriver:

  Okej lipade på 2 röda när jag läste detta. Hanna <3

 6. Frida skriver:

  Åh vad bra och fint Hanna, detta får mig om möjligt att tycka om dig ännu mer! En så otroligt viktig sak är att folk (gemene man liksom) måste börja FATTA att en del i integrationsprocessen är att VI SOM ÄR INNE I SAMHÄLLET anstränger oss och aktivt deltar i processen. <3 <3 <3

 7. E skriver:

  Åh vad fint! <3

 8. Ida skriver:

  Gick in med pirr i magen för att anmäla mig, låter ju superkul, men det fanns inte i Sönnsvall!

  Härligt gjort av dig ändå, bra att du sprider detta!

 9. Elisabeth skriver:

  Jag förstår precis vad du menar och håller med fullständigt. Har vänner från Syrien sedan 1 år tillbaka och det har förändrat livet på ett mycket positivt sätt.

 10. Isa skriver:

  Hanna du är så bra! Blir helt gråtfärdig (pga glad). Jag har själv en jättehög tröskel för att göra sådana grejer och vet inte om jag skulle våga, men blir superduperglad att du och andra är modiga och tar steget trots att det verkar vara lite läskigt för er med. Kanonbra gjort!!

 11. Linda skriver:

  Såå bra grej och fint att du engagerar dig Hanna!
  Men blir arg över att detta inte ens finns i min stad :(

  1. Anna skriver:

   Men det är väl inget att bli arg över? Du kan ju starta upp det i din hemstad, varför vänta på att ”någon annan” ska göra det?

 12. EMelie skriver:

  Åh vilken otroligt bra grej!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp