Djuret människan

12:08 2017-09-28

Blank av svett, solkräm och saltvatten ligger jag inklämd på en solstol bland hundratusentals andra turister på Playa de Palma, Mallorca. Jag och farsan har tagit en långhelg tillsammans för att dricka öl, sola och läsa bok. Medan pappa läser om rymden har jag börjat på Yuval Noahs populära bok ”Sapiens” som är en slags redogörelse över mänsklighetens uppkomst här på jorden. 

Runt om oss trängs svenskar, tyskar, engelsmän, fransoser och några spanjorer. En del var här tidigt i morse och la ut handdukarna på solstolarna närmast vattnet. Kombinationen av boken jag läser och detta kroppshav av skära spända bukar och håriga ryggar gör mig plötsligt väldigt medveten om att människan är ett djur. Som ett gäng schimpanser turas vi om att pyssla om varandra med solkräm för att med jämna mellanrum hasa oss ner till det svalkande vattnet. Och när jag vaknar till av min egen snarkning är det svårt att låta bli att känna mig som en liten… gris.

Att människan är ett djur fick vi lära oss i grundskolan, ändå slår tanken mig med full kraft här borta. Kanske drabbar den mig hårdast när jag tänker på hur nära det ociviliserade och djuriska är trots alla de regler, lagar och gemensamma föreställningarna vi tillsammans byggt upp. Och på vilken skör tråd allt det vilar. 

Dagen innan vi anlände till Mallorca mördades 14 människor några timmar längre bort i Barcelona. Mördaren var en ung pojke som tillsammans med andra män radikaliserats in i gemensamma föreställningar långt bort från det jag trodde vi var överens om.

Samtidigt i Sverige står uppemot hundra stycken så kallade ”Sverigevänner” och svänger med svenska flaggan medan de gastar ”skäggbarn” och ”våldtäktsmän” mot utvisningshotade människor som vill vara kvar i ett land där de känner sig trygga. I ”Sverigevännernas” ögon är flyktingarna djur men jag funderar på om det verkligt djuriska beteendet kommer från dem själva.

Även om Sverigevännerna är människor som lever inom samma landsgränser som mig, vuxit upp på samma gröt och sett samma tv så har de föreställningar jag inte heller kan skriva under på.

”Beeer, cooola, waaater?” hör jag en röst ropa för femtionde gången, jag tittar upp från min bok och ser hur ett av de skära djuren lirkar i sin bikiniöverdel och får upp en sladdrig eurosedel som därefter byts mot några öl.

Forskarna hävdar att anledningen varför just vi homo sapiens lyckades överleva och tränga undan de fysiskt starkare neandertalarna är vår förmåga att samarbeta och samlas kring just gemensamma föreställningar. En bit papper byts ut mot en öl för att vi bestämt att den biten papper är värd något, en utlagd handduk på en solstol betyder ”paxad” och alla människor är lika mycket värda det har ju Jesus och FN sagt.

Men när världen plötsligt känns skakig och människor opålitliga sätts det jag trodde vi var överens om på spel. Vad händer när idén om människors lika värde inte blir mer än en textrad i ett gammalt FN-arkiv? Tanken på att ingenting är på riktigt utan bara lösa handskakningar svindlar. Jag blir tvungen att sätta mig upp i solstolen och försöka snacka med farsan för att tänka på annat.

”Jaha, och vad läser du då?” frågar jag, ”om mörk materia i rymden” svarar han.

 Den natten är jag vaken i fullskalig existentiell ångest.

 

KRÖNIKA PUBLICERAD I ST 23/8

20 kommentarer | “Djuret människan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Linda skriver:

    Detta är det bästa du någonsin skrivit. Fyfan i helvetet vad du är GRYM på att förmedla känslor och tankar och alltalltallt. Du ska skriva en bok och jag ska köpa den. Kärlek!

  2. Sara Anderssson skriver:

    Jag brukar aldrig kommentera, men din krönika är fantastik! Du sätter verkligen ord på vad jag och en hel del andra har tänkt och oroat sig över.

  3. Julia skriver:

    Helt klockrent Hanna! 🙌🏼🙌🏼🙌🏼👏🏼👏🏼<–eloge

  4. Amanda skriver:

    Så bra krönika!

  5. Mli skriver:

    Älskar den här krönikan så himla, innerligt mycket.

  6. Lisa skriver:

    Otroligt bra!!!!!!

  7. Leisel skriver:

    Det är helt OTROLIGT hur duktig du är. Fantastiskt.

  8. elsa skriver:

    GRYM krönika!

  9. Saga skriver:

    Så fint skrivet Hanna!

  10. Sara skriver:

    Fantastisk krönika Hanna!

  11. Annie skriver:

    wow <3 Så bra. ska länka till alla jag känner som behöver läsa det här!!

  12. Agnes skriver:

    Wow så bra!
    Trevlig helg master :)

  13. Evelina skriver:

    Tummen upp!

  14. Tova skriver:

    Fick rysningar av denna! Helt otroligt vad duktig du är på att skriva, wow!

  15. Rulle skriver:

    Om ni som anser er vara på den goda sidan gjorde mer än att skriva i era bloggar så kanske den goda sidan hade en chans.

    Men om ert enda bidrag är att skriva om det i bloggen så tillhör ni inte den goda sidan.

    Ni måste ju gå i förväg, låt en hemlös bo hos er, vältra inte över ansvaret på andra, ta på er det själva.

  16. Ralle skriver:

    Den skickligaste krönikan du skrivit! Komplex och megamegabra!! Både spännande känslomässigt och intellektuellt :)

  17. Sofia skriver:

    WOW! Fantastiskt bra krönika!

  18. Hanna skriver:

    RÖS ÖVER HELA KROPPEN! Helt otroligt, på alla sätt, allting. Du skriver som en Gud och jag skulle helst köpt din bok igår.

  19. Alice skriver:

    FY-FAN vad bra skrivet. Sjukt sjukt bra. Skriv bok NU

  20. Foliehatten skriver:

    Din jäkul. DIN JÄKUL. Fy i helvete vad jäkla precist exakt du satte ord på det jag känner och min upplevelse av boken. Tänker seriöst typ en gång i veckan på djuret människan och på våra låsasregler och överenskommelser. Vi lever liksom hela våra liv efter dessa påhittade system som vi skapat själva och inbillar oss att det är det som spelar roll när vi är ganska mycket mer grundläggande än som så. Vet ej om det är tydligt att även jag lever med denna existensiella ångest men dras som en mal till böcker med filosofiska och psykologiska teman sedsträck rymden, älskar rymden. Älskade din krönika som der kanske framgick.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg