Torr i ”vecken”

09:20 2018-02-07

Hallå älskade

Längesedan jag skrev en sån genomvidrig rubrik på ett inlägg som den ovan. Ordet ”veck” är vidrigt, det och ”sträng”. Usch. Aja jag har alltså problem med en torrmungipa sedan en vecka tillbaka. Och egentligen också torra ögon-veck, ni vet längst ut på ögonen på båda sidorna.

Tror inte det är vitaminbrist eller munsår, dels för att jag: 1. äter bra kost 2. aldrig haft munsår nånsin 3. också är torr i ögon-vecken.

Så nu är helt enkelt min fråga till er: VAD SMÖRJER JAG MED? Prövat massa dyra serum som jag har, en fuktkräm och en superfet lacobasekräm men den här veckan har inget hjälp.

Eller får jag bara förbereda mig inför ett liv som jokern? :-(

64 kommentarer | “Torr i ”vecken””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Lisa skriver:

    Jag smörjer in med mina ögonlock och runtomkring ögonen med Försvarets hudsalva när jag är torr, fungerar jättebra för mig och är superbilligt!

  2. Andrea skriver:

    Min hatkräm trots att den funkar är Elizabeth Ardens 8 hour cream om du inte testat. Jag avskyr både lukt och konsistens men den funkar på det mesta. Sen om den är så bra att ha vid ögonen vet jag inte. På Apoteket finns en kräm från Avene som heter Cold cream som jag tycker funkar bra under vintern, t.ex. när jag fick sår under näsan för att jag var så satans förkyld, då kletade jag på den och det hjälpte. Över lag tycker jag annars att La roche posay (också Apoteket) brukar vara grymma när det gäller just torr hud. Har testat det mesta när det gäller återfuktande krämer men tycker sällan de dyrare krämerna gör mer skillnad än saker du kan hitta på Apoteket. Handlar nog mer om att hitta nåt som passar huden och som inte bara lägger sig utanpå, men bara det är ju ett jäkla mysterium emellanåt.

  3. Emma skriver:

    För mig är vinterräddningen på torra knogar, torr mun (även huden runt om) och såna sår under näsan som Andrea skriver om bivaxsalva! Har en från nån hälsokostaffär men har även hört gott om ”miracle salve” från burt’s bees

  4. Beth skriver:

    Avene cicalfat kräm! Så grym produkt. Funkar på allt torrt och äckligt samt finnar och röda märken. Brukar vräka på över natten där jag behöver och sen kräma på med avene come cream on top. Kram från en torris

    1. Beth skriver:

      Avene COLD cream skulle det stå ja. Lycka till och håll oss uppdaterade!

  5. Sanna skriver:

    Honung i mungiporna. Jag vet, det låter crazy kanske men det enda som funkar på mina munvinkelragarder (detta ord?!). Smörj in fast honung lite då och då, gärna över natten. Läker på ett kick.

  6. Rebecka skriver:

    Strunta i alla tips om dyrare krämer! Inga serum och ingar annat påhitt.

    Du smörjer med bepanten blöjkräm! Yes, sån man använder för röda barnrumpor! Den är perfekt och funkar överallt!

    I mungiporna kan du ta zinkpasta när du går och lägger dig (kostar typ 30 spänn) så torkar ut såret och samtidigt mjukar upp huden!

    1. a skriver:

      Ja! Klickade mig hit för att skriva bepanten. Det är det enda som funkat på mina mungipor!

    2. anna skriver:

      +1 på zinkpasta!!! krämar på i mungipan innan jag går och lägger mig, torrgipan är borta efter 2 nätter!

    3. emma skriver:

      jaa bepanthen!! otrolig salva.

  7. L skriver:

    Ok är något av en expert på detta eftersom mina läppar och mungipor är ett stort haveri varje vinterhalvår. Nyckeln är att både återfukta OCH återfetta. Min bästa kombo är aloe vera (rikligt!! Obs kan svida lite om man är snustorr) och sedan något riktigt fett typ försvarets hudsalva. En bubblare som kommit på senare tid är Purelan (egentligen till såriga amningsbröstårtor men den funkar fasiken till allt), rent ullfett rakt på truten ba! Och det nästan absolut viktigaste är att smörja OFTA, aldrig låta det torka ut för då är man tillbaka på ruta ett igen.

    Lycka till!!

    1. Alva skriver:

      +1 på Purelan! Har aldrig använt något så bra mot torra läppar! Smörjer bebisens kinder med det också, funkar svinbra.
      Har ett face balm från Maria Åkerberg som jag använder när inget annat funkar. Verkligen effektivt. Hatar dock doften.

      1. linda skriver:

        Purelan är det enda som funkat för mig också. Seriöst, det är liksom 100% ullfett, alltså fetare kräm går knappt att hitta. sen är ganska billig, dryg(man behöver såå lite och det sitter i flera timmar) + att det ser ut som riktigt glossy läppglans ! Finns på apoteket, ba köp!

  8. Gutterflower skriver:

    Tycker att Bepanthen är fantastiskt mot typ ALLT! Går bra in i huden och tycker sår läker ca 10 gånger snabbare om man smörjer regelbundet med salvan. Värt att testa kanske..?

    1. Klara skriver:

      Bepanthen JA! Hade samma probs och kleta på massa på kvällarna, det torra var borta efter ett par dagar :)

  9. Emelie skriver:

    Jag har två tips och jag tänker skriva dom med caps look pga att dom har räddat mig (och min bebis) i detta torra och kolla väder: MANDELOLJA OCH FÖRSVARETS HUDSALVA

    1. Mikaelas Yoga skriver:

      + 1 på mandelolja! Så bra! Är läkande och kan å ärr, t ex gamla acneärr, att blekna och försvinna :)

  10. Johanna skriver:

    Om du aldrig fått torr hud på detta sätt förut kan du fundera på om det är något slags eksem (ett ännu äckligare ord än både veck och sträng). Jag har haft ”torreksem” i mungipan i år, det torra var liksom flagigt. Runt ögonen har jag också fått någon slags stresseksem för några år sedan. Det enda som hjälpte mot dessa var kortisonsalva som jag köpte receptfritt på apoteket. Är ju såklart de sämsta ställena att sätta starka salvor på så diskutera med apotekspersonalen innan du gör det. Och kanske går de över av sig själv efter en tid eller så är det bara vanlig torrhet som kräver rätt kräm.

  11. Sandra skriver:

    Vet att du tvekade på om det var vitaminbrist men just torrhet/sprickor i mungiporna kan tyda på järnbrist, jag får det själv för ofta :( Kanske testa tillskott ihop med alla fantastiska tips ovanför? :)

  12. emma skriver:

    Försvarets hudsalva!

  13. Maria skriver:

    Den här salvan är typ det enda som funkat för mig! Finns på apoteket. Hade sjuuukt mkt problem med detta i höstas och denna räddade mig.
    https://www.apoteket.se/produkt/salva-vid-munsar-salva-20-gram-tub-224893/

    1. Linnea skriver:

      Tack för tips :)

    2. R. skriver:

      +1 på den där sexiga salvan. Provat allt men det är det enda som läker mina munvecksprickor. Purelan funkar ”bara” för mina torra läppar.

  14. Maria skriver:

    Joooo och sen även Decubal som vanligt lypsyl typ. Lite dyrare men underbart.

  15. M skriver:

    Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm, min räddning för läppar och knogar sedan 2år. Kan ej leva utan denna mirakelkräm.

    1. Susanne skriver:

      Ja den är bäst! Gick till hudläkare med min spricka i mungipan och han rekommenderade Aquaphor, försvann på en dag. Tipsar alla numera.

  16. Linnea skriver:

    Mungiporna: aloveragel, flera flera gånger om dan så fort du kommer tänka på det! Inte 4 gånger, ca 20-40 gånger haha! Sen när det äntligen försvinner se till att läpparna alltid är återfuktade hela vintern :) / en som led HELA förra vintern men denna VÄGRADE. Kram

  17. ida skriver:

    Jag hade sjukt torra mungipor och iNGET hjälpte förrän… jag insåg… att …. det var S V A M P. Japp ni hörde rätt! Min kille hade samma i sin mustasch (låter så jävla sunkigt??) och det ser liksom lite ut som mjäll på honom – detta smittar svinlätt och det är tydligen rätt vanligt att få i just mungipor, kring näsan osv.

    Så helt vanlig svampkräm funkade på mig! Alltså sån man kan ha på fötterna eller ljumskarna osv (obs ej snippan de e inte samma).

  18. rasha skriver:

    har aldrig haft det problemet men har däremot MUNSÅR ofta. och det kan jag säga direkt att det inte är, du har rätt. Du kommer veta om du får det. Men det känns ju som att du har en obalans i huden på något vis. man brukar få skiiiitbra hjälp på skincitys hemsida av deras hudvårdsperson. gratis till och med har jag för mig.

  19. Alva skriver:

    Min favoritkräm är ultra facial moisturizer (i burken!!!!) från keils!!!

  20. lia skriver:

    Eucerins cold cream, finns på apotek, mycket billigare än Elizabeth Arden 8 hour och luktar inget. Är gjord för tor/sprucken hud, funkar på ögonen och eftersom det är en cold cream så innehåller den inte vatten = funkar i massa minusgrader

  21. F skriver:

    Kokosolja! Pga ofta ar torra mungipor svamp egentligen och kokosolja ar svampdodande :)))

  22. Malin skriver:

    Jag körde på gamla klassikern Klöver Vaseline förra året när mina ögonlock och ögonveck var så sjukt torra och röda.

  23. meh skriver:

    får också torra mungipor på vintern och ett år blev det så illa att det spred sig upp mot kinderna och blev som ett eksem. får även dessa på knogar. det ENDA som fungerar är mildison lipid, en slags mjukgörande i kortisonsalva. kostar typ 50 kr på apotek.
    försvarets hudsalva osv gör det bara värre pga massa uttorkande vatten!!

  24. Mimmie skriver:

    Vaknade imorse med blodiga, svidiga sprickor i ögonveckan för första gången i livet. Ofc panik.
    Ringde svärmor och hon rekommenderade Eucerin Aquaphor smoothing skin balm!

  25. Elin skriver:

    Avène cold cream! Luktar så gott också! :)
    https://www.apoteket.se/produkt/avene-cold-cream-40-ml-239677/

  26. Julia skriver:

    Ett ord som både är precis lika vidrigt men även mitt bästa tips – ULLFETT!! Det enda som funkar på mina mungipor

  27. Fanny skriver:

    Burts and bees lip balm med mint. Finns inget bättre. Provade en massa olika på min torra, såriga mungipa och när jag av en slump började smörja med det magiska lip balmet försvann det direkt!!! Kostar typ 30 spänn.

    https://www.apotea.se/burt-s-bees-beeswax-lip-balm?gclid=CjwKCAiA5OrTBRBlEiwAXXhT6OjPxVZbqey9ua5nCB-JfzBlclhfYcAFDmd1E-vlvTi0NpURw_G5WxoCKDYQAvD_BwE

  28. Cissi skriver:

    Det är förmodligen herpes. I princip alla Sverige är bärare av viruset. Du har förmodligen haft det länge men nu är första gången det tagit sig ut. Du kommer inte bli hjälpt av någon superdyr läppkräm så köp inte det.

    Köp aciklovir (anti) på apoteket och smörj enligt bipacksedeln.

    Med vänlig hälsning, Läkarstudenten

    1. Hanapee skriver:

      Men neeeeeej det är inte herpes, har polare med herpes detta är inte ens i NÄRHETEN.

    2. Anna skriver:

      Hoppas det ingår någon kurs i empatisk förmåga på läkarprogrammet ;)

  29. Emma skriver:

    Eight hour cream!! För alla som vill slippa doften av blöt bagge så finns den numera som Fragrance free. Typ det största som hänt.

  30. Erika skriver:

    Har du fått bakterier i såret är det svårt att få det att läka av enbart mjukgörande salvor.. drogs själv med en torrspricka i två månaders om vägrade bli bra, kände mig lagom fräsch :) tills jag testade fotsvampssalva med kortison i och då läkte det på en vecka!

  31. Jonna skriver:

    Hej!
    Jag har haft samma problem och min lösning var kortison i mungiporna och carmex på resten av läpparna.
    Faktiskt jättebra!
    Lycka till!

    PS. Kanske kung-knave har bra läpp-tips efter sitt helvete?

  32. Ajlin skriver:

    Fjortisens bästa läpp-vän Idomin är min räddare i vintertid.

  33. L skriver:

    Zinkpasta är det som har hjälp när jag har haft spricka i mungipan, pratade med vårdcentralen och hon rekommenderade zinkpasta då fukt oftast inte hjälper. Så köp det!!!

  34. Em skriver:

    Det enda som hjälper är fotsvampssalva. Jag lovar och svär. Testade allt på hela apoteket, fick sen tips av en kollega – läkte över en natt. Blir ofta svamp där av någon anledning.

  35. Anonym skriver:

    Debucal lips & dry spots samt ”salva mot munsår” 2-3 ggr om dagen. Får sprickor varje vinter, men med dessa två är det under kontroll (oftast)

  36. Johanna skriver:

    + på den som skrev ullfett! Alltså Lanolin. Salvan finns på apoteket, kostar nästan gratis och heter Purelan. Funkar till allt. Typ nariga händer, läppar, torrsprickor…..
    Kokosolja eller mandelolja är också bra. Så länge du inte har något som är baserat på vatten.

  37. Anna skriver:

    Har själv haft samma problem. Smörjde dagligen med Försvarets hudsalva först. Funkar ju fint för många men man kan också få kontaktallergi av den, vilket jag tyvärr fick. Besvären minskade när jag slutade. Har istället använt feta salvor. Decubal Lips and Dry spots är bra. Gillar även Eucerin Aquaphor Soothing skin balm. Tips är att smörja rejält precis när du ska sova. Då får det verka i lugn och ro över natten utan att du är där och stör med mat och dryck.

  38. Emma skriver:

    Köp antibakteriell kräm/salva till munnen. Hjälpt mig minst tre ggr när jag blivit torr i mungipan. Det blir ju typ ofta kvar längre pga bakterier som kommer dit

  39. Josefine skriver:

    Decubal basic lips and dry spots balm är fantastiskt! Finns på Apoteket och kostar ingenting!

  40. Sofie skriver:

    Röstar också på mild kortisonkräm! Fick ”recept” på det när jag hade eksem på ögonlocket (var receptfri visserligen men direktiv från hudläkare). Använde starkare receptbelagd kortisonsalva i armveck etc.

  41. Eli skriver:

    Bepanthen!! Får samma ibland och har provat allt, det är det enda som funkar. Räds inte att det står på att det är för såriga amningstuttar, mungiporna (och läpparna för den delen) älskar den!

  42. Emma skriver:

    IDOMIN!!!!!

  43. sfj skriver:

    Obs om ”munsåret” blir större och större kan det vara en svinkoppa :( håll utkik!

  44. Marie skriver:

    (Kanske någon som redan tipsat om denna:) Weledas Skinfood!

  45. Matilda skriver:

    BEPANTHEN!!!!! Salva för bebisrumpa!!!!!! Botade mina mungipebesvär!

  46. M skriver:

    Torra och spruckna mungipor, till synes utan anledning, kan vara symptom på järnbrist. Kolla med läkare, vetja (:
    Järnbrist är ju generellt rätt osoft.

  47. ME skriver:

    M u n k e n s B i s a l v a. < 3 3 3

  48. Malin skriver:

    Kokosolja

  49. Hanna skriver:

    Sheasmör!!

  50. Anna skriver:

    Jag käkar d-vitamin på vinterhalvåret. Spelar ingen roll om äter varierad kost, eftersom det är typ noll sol så får jag inte tillräckligt med d-vitamin. Säljs kapslar på hälsokostbutik.

  51. Malin skriver:

    Skin recovery hydrating treatment mask från Paulas choice, köpt från Skincity är det bästa som hänt mig. Lovar att du inte kommer att ångra dig. Prisvärd också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla