När ska jag kunna lita på att män vet skillnaden på rätt och fel?

11:52 2018-04-07

”Det var inte som man tänker sig en våldtäkt” skriver Tingsrätten i en friande dom mot en 26-årig man som anklagas för misshandel och våldtäkt mot en kvinna.

Och ännu en man blir frias på grund av svenska rättsväsendes bild av sex och samtycke innebär. En bild byggd på kvinnans kropp som ett föremål att få våldföra sig på, en bild där sex främst handlar om mäns lust och vilja – och där det inom kontexten ”sex” tillåts hända lite vad som helst (som bortslitet hår och bitmärken på halsen).

Men framförallt en bild där män inom just kontexten ”sex” plötsligt tillåts förlora sin förmåga att skilja rätt och fel – så länge inte kvinnan berättar det för honom.

Det är så märkligt egentligen. Män får överallt i samhället leda, styra och bestämma. Studier visar att män har högre trovärdighet och tar mer plats i klassrum eller på jobbmötet. Vi lyssnar och tror på män, ofta såpass mycket att de får högre lön, status och positioner. Män ”vet och kan saker”. Men när de hamnar i en sexuell situation förväntar vi oss plötsligt ingenting av dem längre? Då är plötsligt ansvaret kvinnans, då är det hon som förväntas ta ansvar över det som sker.

Och ansvaret slutar inte heller där. Du som kvinna måste också veta hur ett offer bör bete sig, annars är risken stor att ingen som kommer tro dig. Gråt, skrik och var chockad på rätt sätt om omvärlden ska förstå att det han gjorde mot dig var fel. Annars är felet ditt.  ”Hon kan ha orsakat blessyrerna själv” kan de att säga om skadorna han gett dig.

Jag läser domar, anmälningar och rubriker från bara den senaste månadens våldtäkter och tänker att det inte är så konstigt att min sexlust och tankar på sex ibland kan kännas inlåsta i en liten liten låda längst in i kroppen – helt omöjlig att låsa upp. För hur ska jag hitta glädjen och intresset för sex när jag bär med mig offrens vittnesmål om panik, skräck och obehag?

Det är nämligen inte svårt att relatera. Känslan av att inte få ha sin kropp ifred.

Och känslan av att det är hela tiden jag som måste vara redo att skydda den, ta ansvar för att ingen annan gör fel mot den. Att det ligger på mig – för hur ska han veta?

Ja, hur ska han veta egentligen? Hur ska han veta att det är fel att slita hårtussar, slå och bita i hals på en människa som inte gett samtycke?

Det borde vara väldigt enkelt.

Men så är jag inte heller man.

21 kommentarer | “När ska jag kunna lita på att män vet skillnaden på rätt och fel?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Majsan skriver:

  TACK för att du sätter ord på det så sjukt bra, relaterar så otroligt mycket till känslan av att sex på många vis är inlåsta i en liten låda inuti en, och att orsakerna till det är precis som du beskriver.

 2. ICornelia skriver:

  Så bra text. Får panik på att män fortsätter att frias, gång på gång på gång. Tänker ofta på hur jag skulle reagera om jag skulle bli utsatt för våldtäkt, skulle jag skrika och slåss? Skulle jag få panik och bli helt tyst? Och skulle jag klara av att sitta i rätten och se mannen bli friad för att jag inte skrek och slogs? Näe fy faaan alltså. Blir både trött, arg och ledsen.

 3. Marthe skriver:

  Så bra skrevet! Heier på deg!

 4. Elin skriver:

  Tack! Detta måste bara förändras!!! Känner så jävla väl igen mig i hur det påverkar min egen sexualitet.

 5. Ett fan skriver:

  Fantastiskt bra skrivet!!

 6. Anna-Karin Jakobsson skriver:

  Ja verkligen bra skrivet Hanna. Fy fan

 7. Elsa skriver:

  Fy fan vad bra skrivet Hanna! ❤️

 8. Hanna skriver:

  Så jäkla spot on!!

 9. Elin skriver:

  Så viktig och bra text!

 10. Linda skriver:

  Du skriver så bra om detta. Det är så sjukt precis det du skriver om att männen har makt överallt men när det handlar om sex så är ansvaret alltid kvinnans. Jag trodde alltid som ung att jag skulle skrika och slåss om jag skulle bli våldtagen, men så fel jag hade. Jag sov över hos min dåvarande pojkvän och hade tidigare på kvällen sagt nej till sex. Jag var osäker och hade aldrig haft sex med någon. På natten vaknade jag av att han hade sex med mig och jag blev stel som en pinne. Jag varken sa eller gjorde något, för jag kunde inte. Jag hade sex med honom flera gånger efteråt och det kändes så fel, men jag kände som att han ägde mig. Han hade ju inte lyssnat när jag sa nej första gången så varför skulle han lyssna då.

 11. Saga skriver:

  Preach!! Hanna, du är guld<3

 12. Cecilia skriver:

  Sååå bra skrivet! Förhoppningsvis medför samtyckeslagen stora förändringar av utredning och domar i våldtäktsfall. För hur ska våldtäkterna utrotas om inte ens rättsväsendet markerar att våldtäkt är olagligt?

 13. ida skriver:

  Så bra skrivet! Förstår inte hur sånt kan gå igenom en rättsprocess. Alla människor som är involverade, och som låter det vara ”okej”?!

 14. Reb skriver:

  mmmmm ja så bra skrivet!!! tack

 15. Malin skriver:

  Jag fäller en tår, för din text sätter orden på min rädsla, rädslan jag har för min dotter!

  Har vi inte kommit längre, de är min största rädsla att hon aldrig kommer få vara trygg, att hon ska måsta försvara sig för att hon är flicka!

 16. Hanna skriver:

  Jag jobbar på domstol och vill bara uppmana alla som läser detta att bli nämndemän! Man måste inte ha varit politiskt aktiv innan, så alla kan gå med. Det är ett väldigt bra sätt att liksom vara med på det hela och få säga sitt!

 17. Torun skriver:

  Exakt så!!!

 18. Olivia skriver:

  Tack Hanna, för att du sätter ord på känslor som är svåra att sätta ord på. Väldigt bra skrivet!

 19. Linnn skriver:

  Så bra Hanna! Vill tipsa dig om ”en riktig våldtäktsman” av Katarina wennstam, lyssnar på den nu och tar upp samma ämnen som du skriver om här, jag tror att du skulle uppskatta boken :)

 20. Linnéa skriver:

  Så jävla sant. FY FAN

 21. Hasse skriver:

  Jag är ingen man om jag inte har ansvaret för mina handlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg